Κυριακάτικο τραπέζι: Πένες ογκρατέν με φινόκιο και γραβιέρα

Και μήλα σοτέ με βούτυρο και σάλτσα καραμέλας.
Foodcollection RF via Getty Images/Foodcollection

Ζυμαρικό είναι η επιλογή μας για το κυριακάτικο τραπέζι αυτής της εβδομάδας.

Έτσι λοιπόν μαγειρεύουμε πένες ογκρατέν με φινόκιο και γραβιέρα. Θα χρησιμοποιήσουμε επιπλέον υλικά όπως τριμμένο μανούρι, γιαούρτι στραγγιστό και σπόρους κύμινο, ενώ θα σβήσουμε το φαγητό μας με λίγο ούζο και λευκό κρασί.

Για γλυκό θα προσφέρουμε μήλα σοτέ με βούτυρο και καραμέλα, μαζί με κονιάκ, καρυδόψυχα λεπτοκομμένη και κρέμα γάλακτος. Και ένα tip έκπληξη.

Καλή όρεξη.

Πένες ογκρατέν με φινόκιο και γραβιέρα

Μερίδες: 6

Προετοιμασία: 20 λεπτά

Μαγείρεμα: 60 λεπτά

Υλικά

500 γρ. πένες

2 φλιτζάνια γάλα

4 αυγά

2 φλιτζάνια τριμμένο μανούρι

1½ φλιτζάνι τριμμένη γραβιέρα

2 φλιτζάνια στραγγιστό γιαούρτι

3 ρίζες φινόκιο

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι

2 σφηνάκια ούζο

2 κ.γ. σπόρους κύμινο

1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί

ελαιόλαδο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και κόβουμε το φινόκιο σε πολύ λεπτές φέτες. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.

Σοτάρουμε το φινόκιο και το κρεμμύδι με 4 κ.σ. ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά για 5-6 λεπτά. Σβήνουμε με το ούζο και το κρασί, προσθέτουμε το κύμινο, 1/2 φλιτζάνι νερό και λίγο αλάτι.

Βράζουμε τα λαχανικά για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.

Βράζουμε τις πένες σε αλατισμένο νερό για 5 λεπτά και τις στραγγίζουμε.

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το σοταρισμένο φινόκιο, το γάλα, το γιαούρτι, το μανούρι, 1 φλιτζάνι γραβιέρα (κρατάμε την υπόλοιπη για την επιφάνεια) και τις πένες.

Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα ταψί με διαστάσεις 30x40 εκ. περίπου και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με την γραβιέρα που περίσσεψε.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C για 40 λεπτά και σερβίρουμε.

Αναδημοσίευση από «Extra Gourmet - 36 λαχταριστές μακαρονάδες» σε συνταγές Βαγγέλη Δρίσκα.

Μήλα σοτέ με βούτυρο και σάλτσα καραμέλας

Cris Cantón via Getty Images

Μερίδες: 6

Υλικά

6 μεγάλα πράσινα μήλα

6 κ.σ. βούτυρο soft αλατισμένο

8 κ.σ. ζάχαρη άσπρη κρυσταλλική

1 κ.γ. κανέλα

1 σφηνάκι κονιάκ

1 φλιτζάνι τσαγιού κρέμα γάλακτος

150 γρ. καρυδόψυχα λεπτοκομμένη

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τα μήλα και με τη βοήθεια ενός μικρού μαχαιριού αφαιρούμε τη στήλη από τα κουκούτσια χωρίς να τα καθαρίσουμε και τα κόβουμε σε χοντρές ροδέλες (4 ροδέλες το καθένα).

Σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι βάζουμε το βούτυρο και σοτάρουμε τις ροδέλες των μήλων μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 2-3 λεπτά.

Βγάζουμε τις ροδέλες του μήλου και τις ακουμπάμε σε πιατέλα.

Ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι το κονιάκ και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε γρήγορα ούτως ώστε το μείγμα να γίνει ομοιγενές.

Περιχύνουμε τα μήλα με την σάλτσα από το τηγάνι. Πασπαλίζουμε με το καρύδι.

Tip

Αν θέλουμε, μαζί σερβίρουμε και μια μπάλα παγωτό, σοκολάτα ή καϊμάκι.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #84» σε συνταγή Ηλία Μαμαλάκη.