Κυριακάτικο τραπέζι: Κοτόπουλο μιλανέζα και πανακότα με σοκολάτα και κρέμα

Σερβιρισμένη με σως λευκής σοκολάτας.
LauriPatterson via Getty Images

Απωθημένο το είχα, καιρό τώρα, το κυρίως πιάτο μας για το Κυριακάτικο τραπέζι αυτής της εβδομάδας. Πολύ αγαπημένη συνταγή και από τα κλασσικά φαγητά της ελληνικής κουζίνας.

Επιλέγουμε λοιπόν να μαγειρέψουμε κοτόπουλο μιλανέζα, με πιλάφι σε φόρμα. Θα κάνουμε μάλιστα και μία έξτρα κίνηση για ακόμα περισσότερη νοστιμιά, αφού πριν το σερβίρουμε, θα τρίψουμε από πάνω και λίγη κεφαλογραβιέρα, γιατί δεν φτάνει να γεμίζει το στομάχι, πρέπει να χορταίνει και το μάτι.

Για γλυκό προσφέρουμε πανακότα με σοκολάτα και κρέμα με σως λευκής σοκολάτας.

Καλή όρεξη.

Κοτόπουλο μιλανέζα σε φόρμα

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 10 λεπτά

Ψήσιμο: 1 ώρα και 15 λεπτά

Υλικά

1 κιλό φιλέτο κοτόπουλο

1 κρεμμύδι ξερό

1 καρότο

1 φύλλο δάφνης

5 γαρίφαλα

2 φλιτζάνια ρύζι

1/2 φλιτζάνι κεφαλογραβιέρα τριμμένη

αλάτι

για την κρέμα

1/2 φλιτζάνι αλεύρι

1 κ.σ ελαιόλαδο

2 κ.σ. βούτυρο

11/2 φλιτζάνι ζωμό από το κοτόπουλο

1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί

λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα νερό, το κρεμμύδι όπου έχουμε καρφώσει τα γαρίφαλα, το καρότο και την δάφνη. Μόλις πάρουν μία βράση, προσθέτουμε το κοτόπουλο και λίγο αλάτι. Τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο. Το βγάζουμε και το βάζουμε σε πιατέλα.

Σουρώνουμε τον ζωμό. Μετράμε τέσσερα φλιτζάνια ζωμό και τον ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Κρατάμε άλλο ενάμισι φλιτζάνι για την κρέμα.

Μόλις πάρει μια βράση ο ζωμός που βάλαμε στην κατσαρόλα, προσθέτουμε λίγο αλάτι και το ρύζι. Το βράζουμε μέχρι να μαλακώσει και το σουρώνουμε.

Βάζουμε το ρύζι σε μια στρογγυλή φόρμα, το ξεφορμάρουμε σε πιατέλα, κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια και το τοποθετούμε γύρω από το ρύζι.

Ρίχνουμε σε κατσαρόλα το βούτυρο, το λάδι, το αλεύρι, λίγο αλάτι, τον ζωμό, το κρασί και ανακατεύουμε με σύρμα, μέχρι να δέσει η κρέμα. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, προσθέτουμε λίγο πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και περιχύνουμε το κοτόπουλο και το πιλάφι.

Πασπαλίζουμε με την κεφαλογραβιέρα και σερβίρουμε.

Tip

Αντί να χρησιμοποιήσουμε φιλέτο κοτόπουλο, μπορούμε να βράσουμε ένα ολόκληρο κοτόπουλο και να αφαιρέσουμε την πέτσα και τα κόκκαλα.

Αναδημοσίευση από «Μαγειρεύοντας... για γιορτινές στιγμές» από τις εκδόσεις Φυτράκη σε επιμέλεια συνταγών Βάσιας Χριστοφόρου.

Πανακότα με σοκολάτα και κρέμα με σως λευκής σοκολάτας

Aksana Ban via Getty Images

Μερίδες: 6

Υλικά

για την πανακότα

600 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

100 γρ. γάλα

60 γρ. ζάχαρη λευκή

2 φύλλα ζελατίνης

120 γρ. κουβερτούρα τεμαχισμένη σε πολύ μικρά κομμάτια

για την σως

60 γρ. λευκή σοκολάτα τεμαχισμένη σε πολύ μικρά κομμάτια

30 γρ. γάλα

70 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

1 κλωναράκι βανίλια

Εκτέλεση

για την πανακότα

Βράζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, την σοκολάτα και την ζάχαρη ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις το μείγμα αρχίζει να φουσκώνει το αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε τα φύλλα ζελατίνας που προηγουμένως το έχουμε μαλακώσει σε κρύο νερό.

Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει ανακαετύοντας σταδιακά και το αδειάζουμε σε ατομικά φορμάκια. α αφήνουμε στο ψυγείο για τέσσερις ώρες τουλάχιστον.

Ξεφορμάρουμε την πανακότα βουτώντας τα μπολάκια σε ζεστό νερό για λίγα δευτερόλεπτα. Σερβίρουμε με την σως λευκής σοκολάτας.

για την σως

Βάζουμε στην φωτιά την κρέμα γάλακτος με το γάλα και το κλωναράκι βανίλιας σχισμένο κάθετα στα δύο. Πριν πάρει βράση το μείγμα, το κατεβάζουμε από την φωτιά, το ρίχνουμε στην σοκολάτα, που έχουμε τοποθετήσει σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.

Αφήνουμε να κρυώσει, αφαιρούμε το κλωναράκι βανίλιας και σερβίρουμε μαζί με την πανακότα.

Αναδημοσίευση από «Σοκολάτα» του Στέλιου Παρλιάρου, εκδόσεις Ι.Σιδέρης.