Κυριακάτικο τραπέζι: Γιουβέτσι μοσχάρι και ραβανί με φύλλο κανταΐφι

Η επιτομή της γιαγιαδίστικης κουζίνας.
Darius Dzinnik / 500px via Getty Images

Το κυριακάτικο τραπέζι αυτής της εβδομάδας θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί και γιορτινό. Δύο πιάτα που είναι η επιτομή της γιαγιαδίστικης κουζίνας.

Μαγειρεύουμε λοιπόν αγαπημένο γιουβέτσι μοσχάρι με κριθαράκι και μπόλικο τριμμένο κεφαλοτύρι για πασπάλισμα. Τώρα για γλυκάκι θέλουμε κάτι σοροπιαστό. Έτσι επιλέγουμε να τρατάρουμε ραβανί που θα το πειράξουμε ολίγον τι, αφού θα είναι με φύλλο κανταΐφι.

Καλή όρεξη.

Γιουβέτσι μοσχάρι με κριθαράκι

Μερίδες: 8

Προετοιμασία: 10 λεπτά

Μαγείρεμα: 2 ώρες

Υλικά

8 κ.σ. ελαιόλαδο

1.200 γρ. μοσχάρι κομμένο σε μερίδες

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

1/2 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί

1 κιλό ντομάτες, τριμμένες

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 λίτρο ζωμό λαχανικών φρέσκο ή ψυγείου

1 κ.γ. ζάχαρη

1 κ.γ. κανέλλα τριμμένη

1/2 κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο

1/2 κ.γ. μπαχάρι τριμμένο

1 φύλλο δάφνης

κεφαλοτύρι τριμμένο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

500 γρ. κριθαράκι χοντρό

4 κ.σ. επιπλέον κεφαλοτύρι για το κριθαράκι στο τέλος του ψησίματος

Εκτέλεση

Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τις μερίδες του κρέατος από όλες τις μεριές για περίπου 8-10 λεπτά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα να γυαλίσουν.

Σβήνουμε με το κρασί και ρίχνουμε τον πελτέ, την ζάχαρη και όλα τα μπαχαρικά. Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και τον ζωμό. Κλείνουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε το κρέας μέχρι να μαλακώσει για περίπου 1 ώρα. Προς το τέλος του βρασμού αλατοπιπερώνουμε.

Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κριθαράκι, ανακατεύοντας το να λαδωθεί καλά. Το αδειάζουμε σε ένα ταψί. Από πάνω βάζουμε το βρασμένο κρέας. Αφαιρούμε από την σάλτσα το φύλλο δάφνης και περιχύνουμε το φαγητό.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά.

Tip

Αν η σάλτσα που περιχύνουμε το φαγητό έχει εξατμιστεί, προσθέτουμε τόσο ζεστό νερό όσο να καλύπτει το κριθαράκι κατά δύο δάχτυλα.

Προς το τέλος του ψησίματος, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι και αφήνουμε το γιουβέτσι για ακόμα 10 λεπτά στον φούρνο.

Αναδημοσίευση από Olive με τις συναγές από το βιβλίο του Μάκη Γεωργιάδη και της Ιωάννας Παυλάκη «My Greek Taverna».

Ραβανί με φύλλο κανταΐφι

Georgiadis, Theodosis via Getty Images/Foodcollection

Μερίδες: 6

Προετοιμασία: 30 λεπτά

Ψήσιμο: 45 λεπτά

Υλικά

400 γρ. φύλλο κανταΐφι

1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό

1/2 φλιτζάνι σιμιγδάλι χονδρό

2 1/2 φλιτζάνια αλεύρι

1 φλιτζάνι γάλα

2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1/2 φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο για το φύλλο

1/2 φλιτζάνι φυστίκια Αιγίνης

για το σιρόπι

3 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη

4 φλιτζάνια νερό

1 φλούδα λεμονιού

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μπολ του μίξερ τους κρόκους με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει το μείγμα. Ρίχνουμε το βούτυρο, το σιμιγδάλι, το αλεύρι με το μπέικιν και λίγο λίγο το γάλα. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και την προσθέτουμε στο μείγμα λίγη λίγη, ανακατεύοντας απαλά.

Απλώνουμε το μισό φύλλο σε ένα ταψί, το ανοίγουμε με τα χέρια και το περιχύνουμε με λίγο βούτυρο. Αλείφουμε με βούτυρο ένα ταψί Νο 30 και στρώνουμε το φύλλο έτσι, ώστε να καλύψει και τα πλαϊνά. Κόβουμε το φύλλο που εξέχει, ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί, το στρώνουμε και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά.

Απλώνουμε το υπόλοιπο φύλλο σε ένα άλλο ταψί, το ανοίγουμε πάλι με τα χέρια και περιχύνουμε το υπόλοιπο βούτυρο. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, καλύπτουμε το γλυκό με το φύλλο που περιχύσαμε με βούτυρο, το ξαναβάζουμε στο φούρνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο, μέχρι να ροδίσει.

για το σιρόπιασμα

Βράζουμε σε μία κατσαρόλα το νερό με την ζάχαρη και την φλούδα λεμονιού για 10 λεπτά. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει λίγο. Βγάζουμε το ραβανί από τον φούρνο και το περιχύνουμε λίγο λίγο με το σιρόπι.

Αφού κρυώσει το γλυκό, το ξεφορμάρουμε σε πιατέλα και το πασπαλίζουμε με φυστίκια Αιγίνης.

Tip

Για περισσότερο άρωμα, μπορούμε να προσθέσουμε στο ραβανί μισό κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη.

Αναδημοσίευση από «Μαγειρεύοντας...για γιορτινές στιγμές» από τις εκδόσεις Φυτράκη σε επιμέλεια συνταγών Βάσιας Χριστοφόρου.