Κυριακάτικο τραπέζι: Πένες με λιαστές ντομάτες, λαδοτύρι και καρύδια

Και τιραμισού σαν τούρτα, με βάση αμυγδάλου.
Cris Cantón via Getty Images

Στρώνουμε το κυριακάτικο τραπέζι μας και μαγειρεύουμε δύο απίθανες συνταγές.

Για κυρίως πιάτο ετοιμάζουμε πένες με λιαστές ντομάτες, λαδοτύρι και καρύδια. Στα υλικά μας προσθέτουμε, φρέσκια ντομάτα περασμένη στον τρίφτη, σκόρδο και κρεμμυδάκι, βασιλικό και δίνουμε άρωμα και γεύση από μπράντι.

Για το γλυκό μας, θα δοκιμάσουμε ένα πειραγμένο τιραμισού σαν τούρτα. Που θα αντικαταστήσουμε τα μπισκότα σαβαγιάρ με αμυγδαλόψιχα.

Καλή όρεξη.

Πένες με λιαστές ντομάτες, λαδοτύρι και καρύδια

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 10 λεπτά

Υλικά

500 γρ. πένες

12 λιαστές ντομάτες σε λάδι

2 ώριμες ντομάτες τριμμένες

1 ξερό κρεμμύδι

1 σκελίδα σκόρδο

1/4 φλιτζανιού μπράντι

1 κ.σ. βασιλικό

11/2 φλιτζάνι τριμμένο λαδοτύρι

1/2 φλιτζάνι τριμμένη καρυδόψιχα

1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Στραγγίζουμε τις λιαστές ντομάτες από το λάδι τους και τις κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια. Τις βάζουμε στο πολυμίξερ μαζί με τις τριμμένες φρέσκιες ντομάτες και την καρυδόψιχα και τις πολτοποιούμε.

Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τρίβουμε το σκόρδο. Τα σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν, σβήνουμε με το μπράντι και αφήνουμε 2-3 λεπτά σε δυνατή φωτιά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε στο τηγάνι το μείγμα με τις πολτοποιημένες ντομάτες και τον βασιλικό. Αλατίζουμε και βράζουμε για 7-8 λεπτά σε μέτρια φωτιά.

Βράζουμε τις πένες σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και τις στραγγίζουμε. Ρίχνουμε στην σάλτσα τις πένες και το λαδοτύρι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Αναδημοσίευση από «Extra Gourmet - 36 λαχταριστές μακαρονάδες» σε συνταγές Βαγγέλη Δρίσκα.

Τιραμισού σαν τούρτα, με βάση αμυγδάλου

natalipopova2011 / 500px via Getty Images

Μερίδες: 8

Προετοιμασία: 45 λεπτά

Ψήσιμο: 15 λεπτά

Αναμονή: 5-6 ώρες

Υλικά

για την βάση

125 γρ. βούτυρο αγελάδος + λίγο για τα ταψιά

125 γρ. ζάχαρη άχνη

125 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα σε σκόνη (ή έτοιμη αμυγδαλόσκονη)

3 αυγά

25 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για τα ταψιά

30 ml καφές εσπρέσο ζεστός

5 γρ. στιγμιαίος καφές σε σκόνη

για την κρέμα

350 γρ. κρέμα γάλακτος με 35-36% λιπαρά

350 γρ. τυρί μασκαρπόνε

120 γρ. ζάχαρη άχνη

50 ml καφές εσπρέσο κρύος

κακάο για επικάλυψη

Εκτέλεση

για την βάση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C και βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε 2 ταψάκια διαμέτρου 20 εκ. Φτιάχνουμε τα 30 ml εσπρέσο και όπως είναι ζεστός προσθέτουμε την σκόνη στιγμιαίου καφέ και ανακατεύουμε να διαλυθεί.

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το βούτυρο, την άχνη ζάχαρη και την αμυγδαλόσκονη και τα χτυπάμε με το φτερό μέχρι το μείγμα να αφρατέψει.

Ρίχνουμε σταδιακά τα αυγά και τον καφέ και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν. Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ.

Αδειάζουμε το μείγμα στα ταψάκια, μοιράζοντας το σε 2 ίσα μέρη, στρώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε για 15 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν.

για την κρέμα

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το μασκαρπόνε και την ζάχαρη σε μια λεία κρέμα. Προσθέτουμε σταδιακά την κρέμα γάλακτος και τον κρύο καφέ και συνεχίζουμε το χτύπημα έως ότου σφίξει η κρέμα.

για την συναρμολόγηση

Σε ένα τσέρκι διαμέτρου 20 εκ. και ύψους 6 εκ. βάζουμε τη μια βάση και απλώνουμε από πάνω την μισή κρέμα. Τοποθετούμε και την δεύτερη βάση και απλώνουμε και την υπόλοιπη κρέμα. Βάζουμε στο ψυγείο για 5-6 ώρες, μέχρι να σφίξει.

Ξεφορμάρουμε, πασπαλίζουμε με κακάο όλη την επιφάνεια και σερβίρουμε.

Αναδημοσίευση από «γλυκές αλχημείες» του Στέλιου Παρλιάρου, τεύχος 51.