Κυριακάτικο τραπέζι: Κεφτέδες με κρεμμύδια ροδέλες και πατάτες, στο φούρνο

Για γλυκό, μους λευκή σοκολάτα με λικέρ άιρις και φουντούκια καραμελιζέ.
Foodcollection RF via Getty Images

Σε αυτό το κυριακάτικο τραπέζι θα δώσουμε ρεσιτάλ μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, με δύο καταπληκτικές συνταγές.

Έτσι λοιπόν για κυρίως πιάτο θα φτιάξουμε κεφτέδες με μοσχαρίσιο και χοιρινό κιμά, φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό, σκορδάκι και θα τους ψήσουμε στο φούρνο πάνω σε «κρεβάτι» από μπόλικες ροδέλες κρεμμυδιού, τις οποίες θα έχουμε προηγουμένως σοτάρει με κρασί.

Και αν θέλουμε περισσότερη γεύση, πασπαλίζουμε με τριμμένη κεφαλογραβιέρα.

Ενώ τις πατάτες φούρνου θα τις ψήσουμε με θυμάρι, ρίγανη, χυμό λεμόνι και μουστάρδα.

Όσο για το γλυκό μας, θα προσφέρουμε μια πραγματική πανδαισία υλικών και γεύσεων.

Μους λευκής σοκολάτας, με λικέρ άιρις την οποία θα γαρνίρουμε με φουντούκια καραμελιζέ.

Καλή όρεξη.

Κεφτέδες με κρεμμύδια και πατάτες στον φούρνο

Μερίδες: 4

για τους κεφτέδες

Προετοιμασία: 1 ώρα

Ψήσιμο: 45 λεπτά

για τις πατάτες

Προετοιμασία: 10 λεπτά

Ψήσιμο: 1 ώρα και 15 λεπτά

Υλικά

για τους κεφτέδες

1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο

300 γρ. κιμά χοιρινό

2 φέτες ψωμί χωρίς κόρα

11/2 κιλό κρεμμύδια

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 αυγό

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

1/2 φλιτζάνι κρασί λευκό

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για τις πατάτες

11/2 κιλό πατάτες

1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 κ.γ θυμάρι

1/2 κ.γ ρίγανη

1/2 φλιτζάνι χυμό λεμόνι

1 κ.γ. μουστάρδα

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

για τους κεφτέδες

Βάζουμε τα δύο είδη κιμά σε μια λεκάνη. Μουσκεύουμε το ψωμί σε ένα μπολ νερό, το στύβουμε καλά με τα χέρια μας και το ρίχνουμε στην λεκάνη με τον κιμά. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, τον μαϊντανό, το αυγό, 2 κ.σ. λάδι, αλάτι, πιπέρι και ζυμώνουμε.

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε ροδέλες. Τα σοτάρουμε σε μια κατσαρόλα με 2 κ.σ. λάδι, ρίχνουμε το κρασί, λίγο αλάτι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 λεπτά ακόμα. Στρώνουμε τα κρεμμύδια σε ένα πυρίμαχο σκεύος.

Παίρνουμε λίγο λίγο μείγμα και το πλάθουμε σε μικρούς κεφτέδες. Τους τοποθετούμε πάνω από τα κρεμμύδια στο σκεύος, ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι και λίγο χλιαρό νερό.

Ψήνουμε τους κεφτέδες στους 170 βαθμούς για 45 λεπτά.

Αφού κρυώσουν λίγο, τους σερβίρουμε σε πιατέλα.

Tip

Για περισσότερη γεύση, μπορούμε να πασπαλίσουμε το φαγητό με μισό φλιτζάνι κεφαλογραβιέρα, λίγο πριν το βγάλουμε από τον φούρνο.

για τις πατάτες

Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε κομμάτια και τις βάζουμε σε μία λεκάνη. Προσθέτουμε το θυμάρι, την ρίγανη, το χυμό λεμόνι μαζί με την μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε με τα χέρια.

Στρώνουμε τις πατάτες σε πυρίμαχο σκεύος, ρίχνουμε το λάδι και λίγο νερό. Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα και 15 λεπτά. Κατά διαστήματα προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό.

Tip

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μικρές πατάτες φρέσκες, αφού πρώτα τις βουρτσίσουμε και τις πλύνουμε καλά.

Αναδημοσίευση από «Μαγειρεύοντας...τα μεζεδάκια της παρέας» και «Μαγειρεύοντας...Πασχαλινά», σε επιμέλεια συνταγών Βάσιας Χριστοφόρου, εκδόσεις Φυτράκη.

Μους λευκή σοκολάτα με λικέρ άιρις και φουντούκια καραμελιζέ

Artabsia / 500px via Getty Images

Μερίδες: 6-8

Υλικά

για την μους

250 γρ. σοκολάτα λευκή

100 γρ. γάλα

100 γρ. λικέρ άιρις (irish)

280 γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά) χτυπημένη ελαφρά ώστε να πάρει παχύρευστη μορφή

1 ασπράδι αυγού

για τα φουντούκια

60 γρ. βούτυρο

90 γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)

90 γρ. ζάχαρη άσπρη κρυσταλλική

50 γρ. αλεύρι

15 γρ. κακάο κοσκινισμένο

100 γρ. φουντούκια καβουρδισμένα

Εκτέλεση

για την μους

Λιώνουμε την λευκή σοκολάτα σε μπεν-μαρί (40°C). Ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα και το προσθέτουμε στην λιωμένη σοκολάτα μαζί με το άιρις.

Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε απαλά και στο τέλος προσθέτουμε το ασπράδι χτυπημένο σε μαρέγκα.

Σερβίρουμε σε γυάλινα μπολ ή ποτήρια και αφήνουμε για 3-4 ώρες να κρυώσει.

Γαρνίρουμε με τα καραμελιζέ φουντούκια.

για τα φουντούκια

Σε μέτρια θερμοκρασία λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και την ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά, αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε το αλεύρι, το κακάο και στο τέλος τα φουντούκια. Ανακατεύουμε.

Απλώνουμε μικρές κουταλιές από το μείγμα σε πολύ λεπτό πάχος πάνω σε λαδόκολλα και ψήνουμε για 10-12 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C.

Αφήνουμε να κρυώσουν.

Αναδημοσίευση από «Σοκολάτα» σε συνταγές Στέλιου Παρλιάρου, εκδόσεις Ι.Σιδέρης.