Κυριακάτικο τραπέζι: Κρέας στη γάστρα με πεκορίνο και «πειραγμένη» Crème Brûlée

Αρνί, ψαρονέφρι και μοσχαράκι γάλακτος μαζί.
Jeff R Clow via Getty Images

Πρόκειται για συνταγή κόλαση, για τους λάτρεις του κρέατος. Η απόλυτη κρεατοφαγία.

Έτσι λοιπόν, μαγειρεύουμε για το κυριακάτικο τραπέζι αυτής της εβδομάδας, για κυρίως πιάτο, τριών ειδών κρέατα στην γάστρα. Αρνάκι, ψαρονέφρι και μοσχαράκι γάλακτος παρέα με ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, λίγο κρασί, κομμάτια τυρί πεκορίνο και πάπρικα.

Για γλυκό, θα δοκιμάσουμε μια «πειραγμένη» Crème Brûlée , αφού θα χρησιμοποιήσουμε κακάο.

Καλή όρεξη

Κρέας στη γάστρα με πεκορίνο

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 40 λεπτά

Μαγείρεμα: 2 ώρες και 15 λεπτά

Υλικά

300 γρ. αρνί (ψαχνό)

1/2 κιλό ψαρονέφρι

300 γρ. μοσχάρι γάλακτος

4 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1 φλιτζάνι κρασί λευκό

200 γρ. πεκορίνο

1/2 κ.σ. πάπρικα γλυκιά

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβουμε το κρέας σε μικρά κομμάτια. Το πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και το αφήνουμε για 1/2 ώρα.

Ρίχνουμε σε μια πλατιά κατσαρόλα το λάδι, τα κρεμμύδια, το κρέας και τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το κρασί, λίγο αλάτι και τα σιγοβράζουμε για λίγη ώρα.

Ρίχνουμε σε μια γάστρα το κρέας, λίγο νερό, την σκεπάζουμε και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 2 ώρες.

Αφαιρούμε το καπάκι, ρίχνουμε το τυρί κομμένο σε μικρά κομμάτια, την πάπρικα και ξαναβάζουμε το φαγητό στο φούρνο, μέχρι να αρχίσει να λιώνει το τυρί.

Σερβίρουμε σε πιατέλα, πασπαλίζοντας το φαγητό μας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Tip

Αντί να ψήσουμε το κρέας σε γάστρα, μπορούμε να το τυλίξουμε σε λαδόκολλα και να το μαγειρέψουμε στο ταψί.

Αναδημοσίευση από «Μαγειρεύοντας...τα μεζεδάκια της παρέας» εκδόσεις Φυτράκη σε επιμέλεια συνταγών, Βάσιας Χριστοφόρου.

«Πειραγμένη» Crème Brûlée με κακάο

Anderson Coelho via Getty Images

Μερίδες: 6-8

Υλικά

5 κρόκοι αυγών

260 γρ. ζάχαρη άσπρη κρυσταλλική

50 γρ. κακάο κοσκινισμένο

125 γρ. γάλα

375 γρ. κρέμα γάλακτος

50 γρ. περίπου ζάχαρη άσπρη κρυσταλλική για το κάψιμο

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το κακάο. Χτυπάμε τους κρόκους με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και τους ρίχνουμε στο μείγμα με το γάλα.

Ανακατεύουμε καλά και φιλτράρουμε.

Γεμίζουμε ατομικά πυρίμαχα μπολάκια, τα βάζουμε σε ένα ταψί με νερό που να φτάνει στα 3/4 του ύψους των μπολ (μπεν-μαρί) και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 30-40 λεπτά περίπου.

Τα βγάζουμε από το ταψί με το νερό, τα αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά και λίγο πριν τα σερβίρουμε, τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη και τα καίμε στο γκριλ για περίπου 1-2 λεπτά, έως ότου η ζάχαρη γίνει καραμέλα.

Αναδημοσίευση από «Σοκολάτα» σε συνταγές Στέλιου Παρλιάρου, εκδόσεις Ι.Σιδέρη.