Κυριακάτικο τραπέζι: Μελιτζάνες κρεμμυδάτες με πλιγούρι στη γάστρα και caprese με γερμάδες

«Βάζουμε λευκό κρεμμύδι το οποίο, όταν μαγειρεύεται, γίνεται πιο γλυκό, σε αντίθεση με το κόκκινο, που είναι πιο γλυκό όταν είναι ωμό»
Simon McGill via Getty Images

Στρώνουμε το κυριακάτικο τραπέζι, μπαίνουμε στην κουζίνα και απολαμβάνουμε κάθε στιγμή από τις δύο συνταγές που θα μαγειρέψουμε. Με εξαιρετικά υλικά και γεύσεις που θα ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο και τον πιο δύσκολο συνδαιτυμόνα.

Για κυρίως πιάτο θα ετοιμάσουμε μελιτζάνες κρεμμυδάτες με πλιγούρι στην γάστρα, παρέα με τυρί φέτα ή λαδοτύρι, φρέσκο δυόσμο και μαϊντανό, ντομάτα, καυτερό μπούκοβο με σουμάκ και γιαούρτι.

Για επιδόρπιο θα βγάλουμε ένα ναπολιτάνικο γλυκό αν και οι ρίζες του είναι στο Κάπρι. Την διάσημη «Torta Caprese». Ένα ζουμερό κέικ, μόνο που αντί για σοκολάτα θα το δοκιμάσουμε σε μια παραλλαγή, επιλέγοντας στην θέση της, τέλειους, ζουμερούς, μυρωδάτους, γλυκύτατους γερμάδες.

Καλή όρεξη.

Μελιτζάνες κρεμμυδάτες με πλιγούρι στην γάστρα

Μερίδες: 4 - 6

Προετοιμασία: 40 λεπτά

Μαγείρεμα: 1 ώρα και 30 λεπτά

Υλικά

12 μικρές μελιτζάνες τσακώνικες, κομμένες σε φέτες πάχους 1 εκ.

250 γρ. πλιγούρι χοντρό

1/2 ξυλάκι κανέλα

500 γρ. ξερό λευκό κρεμμύδι σε ψιλά καρέ

2 σκελίδες σκόρδο σε φέτες

1 κιλό ντομάτες, ξεφλουδισμένες, σε καρέ

1/2 ματσάκι δυόσμο χοντροκομμένο

1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

χυμό από 1 μικρό λεμόνι

1/2 κ.γ. ζάχαρη άσπρη κρυσταλλική

1/2 κ.γ σουμάκ

1/2 κ.γ. καυτερό μπούκοβο

100 γρ. τυρί φέτα ή λαδοτύρι

40 γρ. φρυγανιά τριμμένη

200 ml ελαιόλαδο + αρκετό για το τηγάνισμα

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για το σερβίρισμα

250 γρ. γιαούρτι αγελάδος

1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού

1/2 σκελίδα σκόρδο λιωμένη

1/2 κ.γ. ξερό δυόσμο

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε τόσο ελαιόλαδο ώστε να καλύψει κατά 2 εκ. τον πάτο του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Τηγανίζουμε τις μελιτζάνες σε δόσεις, για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρώς. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας.

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 50 ml από το μετρημένο λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το πλιγούρι για 1 λεπτό, να λαδωθεί καλά. Ρίχνουμε την κανέλα, το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 λεπτά, να λαδωθούν καλά και να γυαλίσουν.

Ρίχνουμε την ντομάτα και 100 ml λάδι, τα μυρωδικά, το λεμόνι, την ζάχαρη και το αλατοπίπερο και τα ανακατεύουμε απαλά. Αφήνουμε να πάρουν μια βράση, αποσύρουμε από την φωτιά και αφαιρούμε την κανέλα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε μια γάστρα ρίχνουμε λίγο αλατοπίπερο και λίγο λάδι και στρώνουμε τις μισές μελιτζάνες ομοιόμορφα. Από πάνω τακτοποιούμε το μείγμα με το πλιγούρι και από πάνω στρώνουμε τις υπόλοιπες μελιτζάνες.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε 250 ml ζεστό νερό με το σουμάκ και το υπόλοιπο ελαιόλαδο (50 ml) και περιχύνουμε το φαγητό. Σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε για 50 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε προσεκτικά, σκορπίζουμε το τυρί, την φρυγανιά και το μπούκοβο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

για το σερβίρισμα

Σερβίρουμε το φαγητό σε πιάτα

Το λάδι που μένει στην γάστρα το χτυπάμε με το γιαούρτι, το ξύσμα, το σκόρδο και τον ξερό δυόσμο και γαρνίρουμε το φαγητό κατά βούληση.

Tip

Επιλέγουμε λευκό κρεμμύδι γιατί σύμφωνα με την σεφ Σταυριανή Ζερβακάκου, «όταν μαγειρεύεται γίνεται πιο γλυκό, σε αντίθεση με το κόκκινο, που είναι πιο γλυκό όταν είναι ωμό».

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο: τα λαδερά είναι κουλ» σε συνταγή Σταυριανής Ζερβακάκου.

Caprese με γερμάδες

Mint Images - Britt Chudleigh via Getty Images

Μερίδες: 12-14

Προετοιμασία: 25 λεπτά

Ψήσιμο: 40-45

Υλικά

4 ώριμοι γερμάδες μεγάλου μεγέθους, καθαρισμένοι και χωρίς κουκούτσι +3 επιπλέον για καθάρισμα

250 γρ. ζάχαρη άχνη

6 αυγά

450 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα σε σκόνη

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

50 γρ. κορν φλάουρ

250 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο + λίγο για την φόρμα

2 κ.σ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική για την επιφάνεια

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς. Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί μια φόρμα (ή τσέρκι) διαμέτρου 26 εκ. και το βουτυρώνουμε.

Πολτοποιούμε στο μούλτι τους 4 ώριμους γερμάδες μέχρι να σχηματιστεί ένας λείος πουρές. Ζυγίζουμε τον πουρέ και παίρνουμε 400 γρ. που θα χρειαστούμε για το κέικ. Αδειάζουμε τον ζυγισμένο πουρέ ξανά στο μούλτι, προσθέτουμε τα 100 γρ. από την άχνη ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι να ενωθούν.

Αδειάζουμε σε βαθύ μπολ, προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, τα αυγά, την αμυγδαλόσκονη, το μπέικιν πάουντερ και το κορν φλάουρ και τα ανακατεύουμε καλά με μια μαρίζ. Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο και συνεχίζουμε τα ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Αδειάζουμε στη φόρμα και στρώνουμε ομοιόμορφα.

Πλένουμε καλά τους υπόλοιπους γερμάδες, τους σκουπίζουμε, τους κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε το κουκούτσι. Έπειτα κόβουμε κάθε κομμάτι σε λεπτές φέτες και τις τακτοποιούμε σαν βεντάλια στην επιφάνεια του μείγματος που έχουμε στρώσει στο ταψί.

Πασπαλίζουμε με την κρυσταλλική ζάχαρη και ψήνουμε για 40-45 λεπτά. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.

Tip

Ό,τι περισσέψει από τον πουρέ γερμάδων που πολτοποιήσαμε στο μούλτι, τον βάζουμε στο ψυγείο σε καλά κλεισμένο μπολ, για άλλη χρήση.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και έτοιμη αμυγδαλόσκονη, που θα βρούμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ.

Αναδημοσίευση από «γλυκές αλχημείες - Καλοκαίρι στο Αμάλφι #51» σε συνταγή Στέλιου Παρλιάρου.