Κυριακάτικο τραπέζι: Ρολάκια μοσχάρι με ζαμπόν και καπνιστό τυρί ή αλλιώς «Πράτσεκ»

Και μήλα με αχλάδια γεμιστά με καρύδι και αμύγδαλο.
Preparing Beef Braciole ; Flattened Flank Steak Rolled up with Prosciutto, Herbs, Garlic and Parmesan Cheese
LauriPatterson via Getty Images
Preparing Beef Braciole ; Flattened Flank Steak Rolled up with Prosciutto, Herbs, Garlic and Parmesan Cheese

Το κυριακάτικο τραπέζι αυτής της εβδομάδας το στρώνουμε με συνταγές από την Μακεδονία και την Θράκη. Και πιο συγκεκριμένα από τη Θεσσαλονίκη και την Καβάλα αντίστοιχα.

Έτσι λοιπόν επιλέγουμε να μαγειρέψουμε για κυρίως πιάτο, ρολάκια μοσχάρι με ζαμπόν και καπνιστό τυρί, ή αλλιώς «Πράτσεκ», μαζί με ριγανίτσα και κρεμμυδάκι, που θα σβήσουμε μετά το τσιγάρισμα με λευκό κρασί.

Ενώ για γλυκό θα ετοιμάσουμε μήλα και αχλάδια γεμιστά με καρύδι και αμύγδαλο και θα προσθέσουμε αγαπημένο μέλι και μυρωδάτη κανέλα.

Καλή όρεξη.

Ρολάκια μοσχάρι με ζαμπόν και καπνιστό τυρί ή αλλιώς «Πράτσεκ»

Υλικά

1 κιλό μοσχάρι κιλότο

10 φέτες ζαμπόν λεπτές

250 γρ. καπνιστό τυρί σε φέτες

1/2 φλιτζάνι κρασί λευκό

3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1/2 κ.σ. ρίγανη

1/2 φλιτζάνι λάδι

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβουμε το κρέας σε λεπτές φέτες και τις χτυπάμε για να πλατύνουν. Αν θέλουμε, ζητάμε να τις κόψει και να τις χτυπήσει ο κρεοπώλης μας. Τις πλένουμε και τις στραγγίζουμε, Βάζουμε σε κάθε κομμάτι κρέατος μισή φέτα ζαμπόν και μια φέτα τυρί.

Τις πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι ρίγανη και τις τυλίγουμε σε ρολά. Στερεώνουμε με οδοντογλυφίδα.

Σοτάρουμε σε κατσαρόλα το λάδι με τα κρεμμύδια. Ρίχνουμε τα πράτσεκ (τα ρολά που ετοιμάσαμε) και τα σοτάρουμε, μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουμε το κρασί, αφήνουμε λίγο να εξατμιστεί και ρίχνουμε λίγο χλιαρό νερό.

Τα σιγοβράζουμε, μέχρι να μαλακώσουν και να μείνουν με λίγη σάλτσα.

Σερβίρουμε σε πιατέλα.

Tip

Συνοδεύουμε τα πράτσεκ με πουρέ πατάτας, πιλάφι η πατάτες τηγανιτές.

Αναδημοσίευση από «Ελληνικές Γεύσεις - Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα - Μακεδονία Θράκη», εκδόσεις Φυτράκη, σε επιμέλεια συνταγών Βάσιας Χριστοφόρου και συνταγή Σοφίας Ζηρίδου.

Μήλα και αχλάδια γεμιστά

Ildiko Aranka Papp / EyeEm via Getty Images

Υλικά

4 μήλα μέτρια

4 αχλάδια στρογγυλά

1 κ.σ. χυμό λεμόνι

1 φλιτζάνι μέλι

1/2 φλιτζάνι καρυδόψιχα τριμμένη

2 κ.σ. ζάχαρη άσπρη κρυσταλλική

1 φλιτζάνι αμυγδαλόψιχα ασπρισμένη και τριμμένη

1/2 κ.γ κανέλλα

Εκτέλεση

Ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα τρία φλιτζάνια νερό με τον χυμό λεμόνι και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Καθαρίζουμε τα μήλα και τα αχλάδια από την φλούδα και τα βράζουμε για 3 λεπτά χωριστά. Τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια.

Βάζουμε σε μία λεκάνη την καρυδόψιχα, την αμυφδαλόψιχα, την κανέλα και την ζάχαρη. Τα ανακατεύουμε και με ένα κουταλάκι γεμίζουμε τα μήλα και τα αχλάδια. Τα βάζουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος.

Ρίχνουμε σε κατσαρόλα 3 φλιτζάνια ζωμό από τα φρούτα που βράσαμε, το μέλι και τα βράζουμε για 8 λεπτά. Προσθέτουμε το σιρόπι στο σκεύος. Το σκεπάζουμε και ψήνουμε τα φρούτα σε προσθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 15 λεπτά.

Αφαιρούμε το καπάκι και τα αφήνουμε να ροδίσουν.

Αφού κρυώσουν, τα σερβίρουμε σε πιατέλα.

Αναδημοσίευση από «Ελληνικές Γεύσεις - Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα - Μακεδονία Θράκη», εκδόσεις Φυτράκη, σε επιμέλεια συνταγών Βάσιας Χριστοφόρου και συνταγή Καίτης Δημητρίου.