Κυβέρνηση με πλούσια βιογραφικά και υπογραφή Μητσοτάκη

Ο νέος πρωθυπουργός επέλεξε να μην προτάξει την κομματική ταυτότητα, αλλά το δόγμα «ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση»
Alkis Konstantinidis / Reuters

Η σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου που σχημάτισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντανακλά σε σημαντικό βαθμό την προσωπικότητά του: δεν αναζήτησε ούτε ένα «λαμπερό» πρόσωπο (θυμίζω ότι σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις, εδώ και πολλά χρόνια, είχαν ένα ή περισσότερα ονόματα με αναφορές σε χώρους εκτός πολιτικής) και δεν δίστασε να κάνει πράξη τη μετάβαση στην δική του πολιτική γενιά, ή ακόμα και στην επόμενη.

Η στατιστική λέει την αλήθεια - αλλά όχι ολοκληρωμένη: 21 από τους 51 υπουργούς και υφυπουργούς είναι εξωκοινοβουλευτικοί.

Εξωκοινοβουλευτικοί - μη κομματικοί υπουργοί και υφυπουργοί

Στο παρελθόν, ωστόσο, ο «εξωκοινοβουλευτικός» υπουργός συχνότατα ταυτιζόταν με ένα κομματικό στέλεχος δεύτερης γραμμής, ή με ένα πρόσωπο με έμμεση κομματική αναφορά.

Δείτε τη διαφορά, στις συγκεκριμένες περιπτώσεις:

- Ο Κυριάκος Πιερρακάκης έρχεται στο υπουργείο Επικρατείας-Ψηφιακής Διακυβέρνησης με ένα γεμάτο σε σπουδές βιογραφικό και με ερευνητικό έργο, αλλά και με πολιτική δράση που τον έφερε στο παρελθόν κοντά στο ΠΑΣΟΚ (όχι στη ΝΔ)

- Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης προφανώς δεν έχει σχέση με τη ΝΔ, όπως και η Λίνα Μενδώνη που υπήρξε ΓΓ του υπουργείου Πολιτισμού επί κυβέρνησης Σημίτη.

- Οι Γιώργος Ζαββός, Γιάννης Τσακίρης και Γεράσιμος Θωμάς έρχονται από το ζωντανό κύτταρο των Ελλήνων τεχνοκρατών που διακρίθηκαν στο ευρωπαϊκό στερέωμα για την εργασία τους σε καίρια πόστα διεθνών/ευρωπαϊκών οργανισμών. Ελληνες ανταποκριτές στις Βρυξέλλες, για παράδειγμα, γνωρίζουν πολύ καλά την προσωπικότητα και το κύρος των κ.κ. Ζαββού και Θωμά. Και δεν είναι αυτό σχήμα λόγου.

- Οι Κώστας Φραγκογιάννης και Γρηγόρης Ζαριφόπουλος κουβαλάνε «βαριά» βιογραφικά στον ιδιωτικό τομέα, σε επιτυχημένα επιχειρηματικά εγχειρήματα όπου βρέθηκα σε θέσεις ευθύνης και λήψης δύσκολων αποφάσεων. Δεν δοκιμάζονται τώρα για πρώτη φορά στη ζωή τους.

- Ακόμα και η επιλογή του Κωνσταντίνου Τασούλα ως πρόταση για να αναλάβει την κομβική θέση του Προέδρου της Βουλής σηματοδοτεί αλλαγή. Το κοινοβούλιο θα παρουσιάσει διαφορετική εικόνα και θα έχει πολλά νέα πρόσωπα. Μοιάζει με λογική εξέλιξη.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει «στυλ αντι-σταρ», όπως ακριβώς και ο νέος πρωθυπουργός.

Είναι μάλλον ασυνήθιστο - ειδικά για τους παλαιότερους - αλλά για τον ίδιο το μόνο που έχει σημασία, είναι να αποδειχθεί αποτελεσματική.

«Day One» (από την πρώτη ημέρα) όπως λένε οι αγγλοσάξονες.

Δημοφιλή