Καθοριστική εβδομάδα για την κυβέρνηση: Lockdown, Κουφοντίνας, παραίτηση Ταραντίλη

Στην παρούσα φάση κρίνεται περισσότερο αναγκαίο να δοθεί προτεραιότητα στην επανεκκίνηση της οικονομίας.
.
.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI

Το ημερολόγιο έδειχνε 29 Νοεμβρίου του 2020 και ήταν η τελευταία Κυριακή που ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν τετραψήφιος (1.193). Τελευταία μέχρι χθες, 28 Φεβρουαρίου, καθώς τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν έφτασαν τα 1.269, με τα 591 από αυτά, να εντοπίζονται στην Αττική η οποία παραμένει στο «κόκκινο». Και αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια του τρίτου καθολικού lockdown από τότε που ξεκίνησε η μεγάλη περιπέτεια με την πανδημία στην Ελλάδα, ακριβώς πριν από έναν χρόνο.

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί έντονη ανησυχία σε επιστήμονες και κυβέρνηση, καθώς συνδυάζεται με μία ισχυρή πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ενώ λοιπόν πριν από λίγες ημέρες καταστρώνονταν σχέδια για την σταδιακή επανεκκίνηση της αγοράς- μέχρι και νέος πενταψήφιος αριθμός για αποστολή SMS ώστε να κάνουν οι καταναλωτές αγορές σε καταστήματα λιανεμπορίου είχε ανακοινωθεί- τα επιδημιολογικά δεδομένα υποχρέωσαν την κυβέρνηση σε αλλαγή σχεδιασμού και σε παράταση του lockdown μία ακόμα εβδομάδα, με την ελπίδα ότι θα ξεκινήσει η μείωση των κρουσμάτων και κυρίως των διασωληνωμένων ασθενών.

Η κατάσταση στις ΜΕΘ, κυρίως στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, είναι οριακή και αν δεν επιτευχθεί η άμεση αποσυμφόρηση τους, τότε θα υπάρξει πολύ σοβαρό πρόβλημα. Σε αρκετές Εντατικές η πληρότητα φτάνει στο 90%, ενώ σε κάποια νοσοκομεία δεν υπάρχει διαθέσιμο κρεβάτι σε ΜΕΘ.

Η εβδομάδα που ξεκινά από σήμερα κρίνεται ως καθοριστική, καθώς από τα επιδημιολογικά δεδομένα θα κριθεί αν απαιτηθεί νέα παράταση του lockdown ή αν θα αρχίσει να καταγράφεται μείωση των κρουσμάτων που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να σημάνει τη χαλάρωση των μέτρων από τις 8 Μαρτίου και μετά.

Κάποιοι επιστήμονες προκρίνουν το συντεταγμένο άνοιγμα του λιανεμπορίου–με τη μέθοδο του click away- από την επόμενη εβδομάδα, ενώ ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος, σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό (ΣΚΑΪ), εκτίμησε ότι αυτό το άνοιγμα είναι καλύτερο να γίνει –πάντα με αυστηρά μέτρα λειτουργίας των επιχειρήσεων- μετά την Καθαρά Δευτέρα, δηλαδή μετά από τις 16 Μαρτίου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα παραμείνουν περιορισμοί στις μετακινήσεις.

Όπως και να χει, φαίνεται ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανοίξει πρώτα το λιανεμπόριο και μετά τα σχολεία. Στην παρούσα φάση κρίνεται περισσότερο αναγκαίο να δοθεί προτεραιότητα στην επανεκκίνηση της οικονομίας –κάτι που τόνισε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζητήσεις που είχε συνεργάτες του το πρωί της Παρασκευής 26/2.

Όσο για τα σχολεία, οι πρώτοι που αναμένεται να επιστρέψουν στα θρανία αναμένεται να είναι οι μαθητές της Γ Λυκείου, προκειμένου να προετοιμαστούν καλύτερα για τις Πανελλήνιες εξετάσεις. Το τι θα γίνει όμως –και κυρίως το πότε- αναμένεται να κριθεί Τετάρτη με Πέμπτη ώστε να ανακοινωθεί την ερχόμενη Παρασκευή.

Σε εγρήγορση η ΕΛ.ΑΣ. λόγω των αντιδράσεων για Κουφοντίνα

Τα τελευταία 24ωρα όμως, το ενδιαφέρον της κυβέρνησης είναι στραμμένο και στο θέμα της απεργίας πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα και κυρίως στις αντιδράσεις που υπάρχουν από υποστηρικτές του.

Πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει προκαλέσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση, ενώ έχει σημάνει συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ. καθώς υπάρχει η ανησυχία για νέες επιθέσεις σε κυβερνητικά κτίρια, αστυνομικά τμήματα ,γραφεία, ακόμα και σπίτια μελών της κυβέρνησης, από αλληλέγγυους του καταδικασμένου για 11 δολοφονίες Δημήτρη Κουφοντίνα.

Ήδη η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται σε επιφυλακή και έχει εκπονηθεί ειδικός σχεδιασμός όχι μόνο για την Αθήνα, αλλά για όλες τις μεγάλες πόλεις. Η κατάσταση της υγείας του καταδικασμένου τρομοκράτη παραμένει κρίσιμη, καθώς βρίσκεται σε απεργία πείνας για 53η ημέρα και υπάρχει ανησυχία στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για εκτεταμένες αντιδράσεις από υποστηρικτές του σε περίπτωση απώλειας της ζωής του.

Μέχρι τώρα η κυβέρνηση αρνείται να συζητήσει την οποιαδήποτε αλλαγή στάσης της στο θέμα του Δημήτρη Κουφοντίνα και στην ικανοποίηση του αιτήματος του για μεταφορά του από τις φυλακές Δομοκού, όπου και βρισκόταν πριν μπει στο νοσοκομείο της Λαμίας, στις φυλακές Κορυδαλλού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αργά το βράδυ του Σαββάτου 27/2, βγήκε ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού ως απάντηση σε ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα για τον Δημήτρη Κουφοντίνα. «Και σήμερα έρχεται ο κ.Τσίπρας και αντί να ζητήσει από τον καταδικασμένο να διακόψει την απεργία πείνας, καλεί την κυβέρνηση να κάνει δεκτό το αίτημά του να επιλέξει εκείνος την φυλακή στην οποία θα εκτίσει την ποινή του. Σε ένα Κράτος Δικαίου, ο νόμος ισχύει για όλους, ακόμη και για εκείνους που τους περιφρονούν, δεν δείχνουν ίχνος μεταμέλειας και προσβάλουν τη μνήμη των θυμάτων τους, κάνοντας επιδεικτικά βόλτες στα σημεία που τα δολοφόνησαν. Δεν είναι δυνατόν, όμως, ο Δ. Κουφοντίνας να επιλέξει εκείνος τη φυλακή κράτησης του υπό την απειλή της αυτοχειρίας. Θα μπορούσε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τη μεταγωγή του, αλλά δεν το κάνει κι εκβιάζει. Με σεβασμό στο Κράτος Δικαίου και στις ανθρωπιστικές αξίες, παρέχεται στον κατάδικο κάθε δυνατή ιατρική φροντίδα. Προνομιακή μεταχείριση, όμως και παραβίαση της έννομης τάξης δεν είναι δυνατόν να ζητείται και μάλιστα από τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης», αναφερόταν, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου.

Πάντως ήδη υπάρχουν δηλώσεις πολιτικών διαφόρων κομμάτων –κάποιες προέρχονται και από το «γαλάζιο» στρατόπεδο όπως του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Τζαβάρα ή του πρώην υπουργού Άρη Σπηλιωτόπουλου- που ουσιαστικά ζητούν από την κυβέρνηση να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια ώστε να μην υπάρξει νεκρός από απεργία πείνας στη χώρα μας. Συγγενείς των θυμάτων του Δημήτρη Κουφοντίνα, μέσω κοινής ανακοίνωσης, τον καλούν να υποχωρήσει από το αίτημα του και να ζήσει.

Ξαφνική (;) παραίτηση Ταραντίλη

Ένας ακόμα πονοκέφαλος που προστέθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο για την κυβέρνηση, ήταν και η παραίτηση του Χρήστου Ταραντίλη από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, με επιστολή που απέστειλε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και επικαλούμενος οικογενειακούς λόγους.

Μετά από ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ενέπλεξε άμεσα την παραίτηση Ταραντίλη με την υπόθεση Μενδώνη, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, με μία ανάρτηση του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης τόνισε ότι η παραίτηση του δεν οφείλεται σε πολιτικούς λόγους αλλά αποκλειστικά σε οικογενειακούς.

Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα ο κ. Ταραντίλης απείχε από την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, την οποία έκανε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. Κάτι που ενδεχομένως να σημαίνει ότι υπήρχε «θέμα» με τον Χρήστο Ταραντίλη και ότι απλώς δόθηκε την Κυριακή 28/2 και το τυπικό τέλος της σύντομης θητείας του ως κυβερνητικού εκπροσώπου.

Πλέον τα καθήκοντα του αναλαμβάνει η Αριστοτελία Πελώνη και μένει να φανεί αν θα ενισχυθεί το επικοινωνιακό επιτελείο με την επιλογή κάποιου άλλου προσώπου για την ευαίσθητη θέση του εκπροσώπου της κυβέρνησης ή αν θα ισχύσει το «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού» και παραμείνει σε αυτό το πόστο η κ. Πελώνη.

Δημοφιλή