Κίνα: Δικαστήριο διέταξε άνδρα να πληρώσει τη σύζυγο για τις δουλειές του σπιτιού

Θα της καταβάλει 6.380 για τις οικιακές εργασίες 5 ετών.
Getty

Eνα δικαστήριο έκδοσης διαζυγίων στο Πεκίνο διέταξε έναν άντρα να αποζημιώσει τη σύζυγό του για τις οικιακές εργασίες που έκανε κατά τη διάρκεια του γάμου τους, σε μια απόφαση-ορόσημο για την ασιατική χώρα.

Η γυναίκα θα λάβει 50.000 γιουάν (6.380 ευρώ) για πέντε χρόνια μη αμειβόμενης εργασίας.

Η υπόθεση έχει δημιουργήσει μια τεράστια διαδικτυακή συζήτηση στην Κίνα σχετικά με την αξία της οικιακής εργασίας, με ορισμένους να λένε ότι το ποσό της αποζημίωσης είναι πολύ μικρό.

Η απόφαση έρχεται μετά την εισαγωγή ενός νέου αστικού κώδικα στη χώρα.

Σύμφωνα με τα αρχεία του δικαστηρίου είχε υποβάλει αίτηση διαζυγίου πέρυσι από τη σύζυγό του, την οποία παντρεύτηκε το 2015.

Η ίσια ήταν απρόθυμη να τον χωρίσει στην αρχή, αλλά αργότερα ζήτησε οικονομική αποζημίωση, υποστηρίζοντας ότι δεν επωμίστηκε τα καθήκοντα του στο σπίτι ή στη φροντίδα του γιού τους.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Φανγκσάν του Πεκίνου αποφάσισε υπέρ της και διέταξε ο πρώην σύζυγος να της πληρώσει μηνιαία διατροφή 2.000 γιουάν (255 ευρώ), καθώς και την εφάπαξ πληρωμή των 50.000 γιουάν για τις οικιακές εργασίες που έχει κάνει μέχρι σήμερα.

Ο προεδρεύων δικαστής είπε σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα ότι ο διαχωρισμός της κοινής περιουσίας ενός ζευγαριού μετά το γάμο συνήθως συνεπάγεται το μοίρασμα των χειροπιαστών περιουσιακών στοιχείων. «Αλλά οι οικιακές εργασίες αποτελούν άυλη περιουσιακή αξία», δήλωσε ο δικαστής.

Η απόφαση ελήφθη σύμφωνα με τον νέο αστικό κώδικα στη χώρα, που τέθηκε σε ισχύ φέτος. Σύμφωνα με το νέο νόμο, ένας/μια σύζυγος έχει το δικαίωμα να ζητήσει αποζημίωση κατά το διαζύγιο, εάν φέρει μεγαλύτερη ευθύνη στην ανατροφή των παιδιών, τη φροντίδα των ηλικιωμένων συγγενών και τη βοήθεια των συντρόφων στην εργασία τους.

Προηγουμένως, οι διαζευγμένοι σύζυγοι μπορούσαν να ζητήσουν μια τέτοια αποζημίωση μόνο εάν είχε υπογραφεί προγαμιαία συμφωνία - μια ασυνήθιστη πρακτική στην Κίνα.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), οι Κινέζες περνούν σχεδόν τέσσερις ώρες την ημέρα σε μη αμειβόμενη εργασία - περίπου 2,5 φορές μεγαλύτερη από αυτή των ανδρών.

Αυτό το νούμερο είναι υψηλότερο από το μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ, όπου οι γυναίκες ξοδεύουν το διπλάσιο χρόνο από τους άντρες σε μη αμειβόμενη εργασία.

(με πληροφορίες από BBC)

Δημοφιλή