Κίνα: «Υπερμεταδότης» μόλυνε με κορονοϊό 102 ηλικιωμένους

Την ώρα που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με νέα μεγάλη έξαρση της νόσου.
ASSOCIATED PRESS

Ενας λεγόμενος «υπερμεταδότης» Covid-19 που ταξίδεψε στη βορειοανατολική Κίνα έχει συνδέσει το όνομά του με 102 επιβεβαιωμένες λοιμώξεις κορονοϊού, σύμφωνα με Κινέζους αξιωματούχους.

Το άτομο, που εργάζεται ως πωλητής που προωθεί προϊόντα υγείας στους ηλικιωμένους, είχε ταξιδέψει από την επαρχία Χεϊλονγκτσιάνγκ στη γειτονική Τζιλίν, ενώ ήταν φορέας του ιού.

Οι αρχές ισχυρίζονται ότι διέδωσε τον κορονοϊό σε ηλικιωμένους κατοίκους της περιοχής για αρκετές ημέρες προτού εντοπιστεί από αξιωματούχους υγείας ως στενή επαφή ενός επιβεβαιωμένου κρούσματος.

Το περιστατικό αυτό συνέβη την ώρα που η Κίνα είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη έξαρση κορονοϊού εδώ και μήνες, καταγράφοντας εκατοντάδες κρούσματα και βάζοντας δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε καραντίνα.

Παράλληλα, όμως, κατέδειξε και την έκταση αλλά και την ταχύτητα της ανίχνευσης και του ελέγχου επαφών από τις κινεζικές υγειονομικές αρχές, οι οποίες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξουδετέρωση των τοπικών εστιών.

Ο πωλητής διαγνώστηκε ως επιβεβαιωμένο κρούσμα της Covid-19 την Κυριακή, αφού αναγνωρίστηκε αρχικά ως ασυμπτωματικός φορέας την περασμένη Τρίτη. Η Κίνα καταγράφει ασυμπτωματικές λοιμώξεις ξεχωριστά από τον επίσημο αριθμό κρουσμάτων.

Η αρμόδια επιτροπή δημοσίευσε έναν λεπτομερή κατάλογο με τα ταξίδια του πωλητή την περασμένη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων δρομολογίων με τρένο (δημοσίευσαν μέχρι με τους αριθμούς των θέσεων του) και τρεις βόλτες με λεωφορείο και μετρό.

Σε τέσσερις ημέρες, ο άντρας πραγματοποίησε τέσσερα «σεμινάρια υγείας», ή σεμινάρια μάρκετινγκ, σε κοινοτικά κέντρα υγείας που απευθύνονται σε ηλικιωμένους κατοίκους.

Συνολικά, μόλυνε 79 άτομα που παρακολούθησαν τα σεμινάρια, τα οποία στη συνέχεια μόλυναν με τη σειρά τους 23 από τις στενές επαφές τους. Η μέση ηλικία των μολυσμένων είναι 63 ετών, με τους μεγαλύτερους να είναι 87 ετών.

(με πληροφορίες από CNN)

Δημοφιλή