Κίνα: Κρατικά ΜΜΕ υποβαθμίζουν τη σοβαρότητα του κύματος Covid

Εν όψει συνάντησης με τον ΠΟΥ.
Reuters Staff via Reuters

Κρατικά ΜΜΕ στην Κίνα υποβάθμιζαν την Τρίτη τη σοβαρότητα του κύματος Covid-19 εν όψει αναμενόμενης ενημέρωσης επιστημόνων της Κίνας προς τον ΠΟΥ, που αναμένει λεπτομερή δεδομένα για την εξέλιξη του ιού.

Η απότομη στροφή της Κίνας ως προς τα μέτρα ελέγχου της Covid στις 7 Δεκεμβρίου, καθώς και η ακρίβεια των δεδομένων περί κρουσμάτων και θνητότητας εξετάζονται με προσοχή εντός και εκτός των συνόρων της χώρας και οδήγησαν κάποιες χώρες σε επαναφορά περιορισμών στα ταξίδια.

Η αλλαγή πολιτικής ήρθε μετά από διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες για τη στρατηγική «μηδενικής Covid» την οποία προωθούσε ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, που αποτέλεσαν την ισχυρότερη δημόσια εκδήλωση δυσαρέσκειας της προεδρίας του και συνέπεσαν με τη βραδύτερη ανάπτυξη στην Κίνα εδώ και σχεδόν μισό αιώνα.

Καθώς ο ιός εξαπλώνεται ανεξέλεγκτος, γραφεία τελετών αναφέρουν αύξηση της ζήτησης των υπηρεσιών τους και διεθνείς ειδικοί προβλέπουν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο νεκρούς στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου φέτος.

Η Κίνα ανέφερε τρεις νέους θανάτους από κορονοϊό τη Δευτέρα, φέρνοντας τον επίσημο συνολικό αριθμό από τότε που άρχισε η πανδημία στους 5.253.

Την Τρίτη η Λαϊκή Ημερησία, η επίσημη εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος, έγραψε ότι Κινέζοι ειδικοί λένε πως η νόσηση που προκαλείται από τον ιό ήταν σχετικά ήπια για τους πιο πολλούς.

«Οι σοβαρές και κρίσιμες νοσήσεις αποτελούν το 3% με 4% των μολυσμένων ασθενών που έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία ορισμού στο Πεκίνο» είπε στην εφημερίδα ο Τονγκ Ζαοχούι, αντιπρόεδρος του νοσοκομείου Τσαογιάνγκ του Πεκίνου.

Ο Κανγκ Γιαν, επικεφαλής του νοσοκομείου Δυτικής Κίνας Τιανφού στο Πανεπιστήμιο Σιτσουάν, είπε ότι τις τελευταίες τρεις εβδομάδες συνολικά 46 ασθενείς είχαν εισαχθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας, ή περίπου το 1% των νοσήσεων με συμπτώματα.

Τα επείγοντα του νοσοκομείου Ζονγκσάν στη Σαγκάη ήταν γεμάτα ασθενείς την Τρίτη, οι περισσότεροι ηλικιωμένοι, είπε μάρτυρας στο Reuters, Κάποιοι ήταν σε ράντζα σε διαδρόμους, καλυμμένοι με κουβέρτες, ενώ δεκάδες έκαναν ουρές γύρω τους, περιμένοντας να τους δει γιατρούς. Είναι άγνωστο πόσοι ήταν με Covid.

Ο ΠΟΥ έχει καλέσει τους Κινέζους υγειονομικούς αξιωματούχους να μοιράζονται συγκεκριμένες και σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για την κατάσταση με την Covid. Επίσης κάλεσε Κινέζους επιστήμονες να παρουσιάσουν λεπτομερή δεδομένα για την αλληλούχιση του ιού σε συνάντηση την Τρίτη μιας ομάδας τεχνικών συμβούλων. Επίσης ζήτησε απο την Κίνα να μοιραστεί δεδομένα για νοσηλείες, θανάτους και εμβολιασμούς.

«Επιστήμονες ανά τον κόσμο πιστεύουν ότι θα είναι πιο χρήσιμο όλες οι χώρες να επιδίδονται σε τεστ και αλληλούχιση για παραλλαγές, και για να μοιράζονται με διαφάνεια και άμεσα τα δεδομένα τους παγκοσμίως» είπε η Αλεξάντρα Μαρτινιούκ, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. «Από αυτή την άποψη η συνάντηση του ΠΟΥ στις 3 Ιανουαρίου θα μπορούσε να είναι σημαντική».

ΗΠΑ, Γαλλία και άλλες χώρες θα ζητούν τεστ για κορονοϊό σε επιβάτες από την Κίνα, ενώ το Βέλγιο είπε ότι θα έκανε τεστ σε λύματα από αεροπλάνα για νέες παραλλαγές. Υγειονομικοί αξιωματούχοι της ΕΕ θα συναντηθούν την Τετάρτη για μια συντονισμένη αντίδραση.

Η Κίνα απορρίπτει τους προβληματισμούς για τα δεδομένα Covid της και είπε ότι οποιεσδήποτε νέες μεταλλάξεις μπορεί να είναι πιο μεταδοτικές μα λιγότερο επιβλαβείς.

Με πληροφορίες από Reuters

Δημοφιλή