Κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα κατά τις επισκέψεις Μπάιντεν σε Ιαπωνία και Ν. Κορέα

Εν μέσω ανησυχιών για αυτό που χαρακτηρίζεται ως κινεζική επιθετικότητα και την ενίσχυση των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων.
via Associated Press

Η Κίνα πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις στη διαφιλονικούμενη Νότια Σινική Θάλασσα που συμπίπτουν με τις επισκέψεις του προέδρου Τζο Μπάιντεν στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία που σε μεγάλο βαθμό εστιάζουν στην αντιμετώπιση της θεωρούμενης απειλής από το Πεκίνο.

Το γραφείο της Διεύθυνσης Ναυτικής Ασφαλείας στη Χαϊνάν ανέφερε πως οι ασκήσεις άρχισαν την Πέμπτη και θα συνεχιστούν ως τη Δευτέρα. Επίσης ανέφερε πως απαγορεύεται σε άλλα αεροσκάφη και πλοία να εισέλθουν στην περιοχή μα δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Η Κίνα υποστηρίζει πως η Νότια Σινική Θάλασσα πρακτικά στο σύνολό της και η κομβικής σημασίας θαλάσσια οδός έχει εξελιχθεί σε πιθανό σημείο έντασης για σύγκρουση στην Ασία. Οι ΗΠΑ επιμένουν στο δικαίωμα ελεύθερης κίνησης στη θάλασσα και συχνά στέλνει πολεμικά πλοία κοντά σε στρατιωτικοποιημένα κινεζικά νησιά σε δραστηριότητες που χαρακτηρίζονται «επιχειρήσεις ελεύθερης πλοήγησης». Η Κίνα διαμαρτύρεται τακτικά για τέτοιες αποστολές, χαρακτηρίζοντάς τες εσκεμμένες προκλήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα. Για να ενισχύσει τις αξιώσεις της, έχει κατασκευάσει διαδρόμους και άλλες στρατιωτικές υποδομές σε τεχνητά νησιά που έχουν φτιαχτεί πάνω σε κοραλλιογενείς υφάλους και ατόλες.

Το Μπρουνέι, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες και η Ταϊβάν επίσης έχουν αντικρουόμενες αξιώσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Από την αρχή του μήνα το πρώτο κινεζικό αεροπλανοφόρο, «Λιαονίνγκ», είναι σε αποστολή στη Θάλασσα της Ιαπωνίας η οποία έχει χαρακτηριστεί ως «εκπαίδευση ρουτίνας». Επίσης, σύμφωνα με κινεζικά ΜΜΕ, η Κίνα πέταξε ένα ζεύγος βομβαρδιστικών Η-6 στην περιοχή την Τετάρτη.

Όσο είναι στην Ιαπωνία ο Μπάιντεν θα συναντηθεί με ηγέτες του «Quad», που περιλαμβάνει την Αυστραλία, την Ινδία και την Ιαπωνία.

Με πληροφορίες από Associated Press