ΔΙΕΘΝΕΣ
10/05/2019 18:39 EEST

Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ- Κίνας, με νέους δασμούς από την Ουάσινγκτον

Ο Τραμπ λέει ότι «δεν βιάζεται» να υπογράψει εμπορική συμφωνία.

Rawf8 via Getty Images

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν βιάζεται να υπογράψει εμπορική συμφωνία με την Κίνα, με την Ουάσινγκτον να επιβάλλει νέους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα και τους διαπραγματευτές να εισέρχονται σε άλλη μια ημέρα συνομιλιών προκειμένου να προσπαθήσουν να διασώσουν τις διαπραγματεύσεις.

Οι ΗΠΑ νωρίς την Παρασκευή αύξησαν τους δασμούς τους σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων στο 25% από το 10%, συγκλονίζοντας τις αγορές που ήδη προβληματίζονταν για το ενδεχόμενο ο 10 μηνών εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου να τεθεί εκτός ελέγχου.

Η εν λόγω ενέργεια, στην οποία αναμένεται η Κίνα να απαντήσει ανάλογα, έγινε μόλις λίγες ώρες αφού ο Εμπορικός Εκπρόσωπος των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ, ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν και ο Κινέζος αντιπρόεδρος Λιου Χε ολοκλήρωσαν την πρώτη ημέρα συνομιλιών στην Ουάσινγκτον χωρίς συμφωνία. Οι διαπραγματεύσεις άρχισαν εκ νέου το πρωί της Παρασκευής.

Σε μια σειρά από tweets το πρωί ο Τραμπ υπεραμύνθηκε των δασμών, λέγοντας πως «δεν βιάζεται καθόλου» να οριστικοποιήσει τη συμφωνία, προσθέτοντας ότι η αμερικανική οικονομία θα κερδίσει περισσότερα από αυτούς παρά από οποιαδήποτε συμφωνία.

«Οι δασμοί θα φέρουν πολύ περισσότερο πλούτο στη χώρα μας από ακόμα και μια παραδοσιακή συμφωνία- φαινόμενο» έγραψε σε ένα από τα tweets του.

Παρά την επιμονή του Τραμπ ότι η Κίνα θα απορροφήσει το κόστος των δασμών, οι αμερικανικές επιχειρήσεις αναμένεται να τους πληρώσουν και πιθανότατα να τους περάσουν στους καταναλωτές.

Sponsored Post