ΔΙΕΘΝΕΣ
23/05/2019 16:52 EEST

Κλοτίλντα: Το τελευταίο πλοίο σκλάβων βρέθηκε στην Αλαμπάμα

H τραγική ιστορία του διαβόητου δουλεμπορικού και οι συγκλονιστικές μαρτυρίες των επιζώντων.

ASSOCIATED PRESS

Το τελευταίο πλοίο που είναι γνωστό ότι μετέφερε λαθραία δούλους από την Αφρική προς τις ΗΠΑ λέγεται ότι έχει ανακαλυφθεί μετά από μια διετή έρευνα.

Το ναυάγιο του Κλοτίλντα βρέθηκε στον πυθμένα του ποταμού Μομπάιλ στην Αλαμπάμα.  Το πλοίο χρησιμοποιήθηκε για να μεταφέρει άνδρες, γυναίκες και παιδιά στην Αμερική από την Αφρική.

Λειτουργούσε μυστικά, δεκαετίες μετά την απαγόρευση της εισαγωγής σκλάβων από το Κογκρέσο και σκόπιμα βυθίστηκε το 1860 για να κρύψει τα στοιχεία της χρήσης του.

«Η ανακάλυψη του Κλοτίλντα είναι ένα εξαιρετικό αρχαιολογικό εύρημα», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press (AP) η Λίζα Δημητρόπουλος Τζόουνς, εκτελεστική διευθυντρία της ιστορικής επιτροπής της Αλαμπάμα (AHC).

Το ταξίδι του πλοίου «αντιπροσώπευε μία από τις πιο σκοτεινές εποχές της σύγχρονης ιστορίας» και το ναυάγιο παρέχει «απτά στοιχεία δουλείας», είπε.

ASSOCIATED PRESS

Το Κλοτίλντα ανακαλύφθηκε από την εταιρεία Search Inc, η οποία κλήθηκε να ψάξει για το σκάφος. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ένα πλοίο με τα χαρακτηριστικά γνωρίσματά του κάτω από το νερό σε ένα τμήμα του ποταμού Μομπάιλ. Οι διαστάσεις και η κατασκευή του ναυαγίου ταιριάζουν με εκείνες του Κλοτίλντα, όπως και τα δομικά υλικά του.

«Είμαστε προσεκτικοί στην τοποθέτηση ονομάτων στα ναυάγια που δεν φέρουν πλέον ένα όνομα ή κάτι σαν επιγραφή με το όνομα του πλοίου πάνω του» δήλωσε ο  αρχαιολόγος Τζέιμς Ντελγκάδο. «Αλλά τα φυσικά και εγκληματολογικά στοιχεία δείχνουν ότι αυτό είναι το Κλοτίλντα» εξήγησε.

Το στοίχημα

Οι ΗΠΑ απαγόρευσαν την εισαγωγή σκλάβων το 1808, αλλά το δουλεμπόριο  συνεχίστηκε και μετά την ημερομηνία αυτή, καθώς υπήρχε ακόμη ζήτηση για εργαζόμενους από τους ιδιοκτήτες φυτειών στα νότια.

Ενας πλούσιος ιδιοκτήτης γης και ναυπηγός λέγεται ότι είχε βάλει στοίχημα με  επιχειρηματίες στα βόρεια ότι θα μπορούσε να φέρει παράνομα ένα φορτίο με  σκλάβων από την Αφρική στο Μομπάιλ, κάτω από τη μύτη των ομοσπονδιακών αξιωματούχων, σύμφωνα με το National Geographic.

Το Κλοτίλντα μετέφερε 110 άνδρες, γυναίκες και παιδιά από το Μπενίν στην Αλαμπάμα το 1860, σύμφωνα με τους ιστορικούς.

Η ιστορία του έγινε γνωστή χάρη στις μαρτυρίες των δουλεμπόρων και των αιχμαλώτων τους, μερικοί από τους οποίους έζησαν τον 20ο αιώνα.

Κάποιοι απόγονοι αυτών που επέβαιναν στο πλοίο εξακολουθούν να ζουν κοντά στο σημείο, σε μια περιοχή που έγινε γνωστή ως «αφρικανική πόλη»

(με πληροφορίες από BBC, Associated Press)