ΚΟΑ: Για την ανέγερση του Μαιευτηρίου της Μαριούπολης τα έσοδα από τη συναυλία στο ΔΘΠ

Η ανακοίνωση της Ορχήστρας και η ανάρτηση του Λεωνίδα Καβάκου.
ΚΟΑ/facebook

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών αποδέχτηκε την πρόταση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά Λευτέρη Γιοβανίδη να διατεθούν τα έσοδα της προγραμματισμένης συναυλίας - αφιέρωμα στον Άστορ Πιατσόλα (Δευτέρα 11 Απριλίου, στο ΔΘΠ), για την ανοικοδόμηση του Μαιευτηρίου της Μαριούπολης.

Μετά τις διαστάσεις που έλαβε η αρνητική απάντηση της ΚΟΑ στον Λεωνίδα Καβάκο όσον αφορά τη συμμετοχή της στη συναυλία που διοργανώνει ο διεθνούς φήμης βιολονίστας με το Μέγαρο Μουσικής, για την υποστήριξη των θυμάτων του πολέμου στην Ουκρανία και υπέρ της ανοικοδόμησης του μαιευτηρίου της Μαριούπολης, η ΚΟΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

«Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών συναισθάνεται την ανησυχία και τον προβληματισμό του κοινού. Με σεβασμό στα θύματα της Ουκρανίας και τις ανάγκες των συνανθρώπων μας, αποδεχτήκαμε την πρόταση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά κυρίου Λευτέρη Γιοβανίδη, ώστε τα έσοδα της προγραμματισμένης για σήμερα συναυλίας μας, να διατεθούν για το σκοπό της ανέγερσης του Μαιευτηρίου της Μαριούπολης.

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, καταστατικά, αλλά και σε σταθερή βάση εδώ και δεκαετίες, φέρνει τη μουσική κοντά στους πολίτες όλης της Ελλάδας. Προσπαθεί, στο μέτρο των δυνατοτήτων της με την υποστήριξη θεσμικών φορέων και ανελλιπώς, να προσφέρει τη χαρά της ακρόασης σε όλους τους Έλληνες. Βρισκόμαστε με συνέπεια δίπλα στους πλέον αδύναμους των συμπολιτών μας με εκτενέστατα κοινωνικά προγράμματα όπως το «Σεμινάριο Χάλκινων Πνευστών» και το «Επιμένοντας Αιγαίο». Έχουμε δώσει συναυλίες σε κέντρα απεξάρτησης, σε κέντρα κράτησης και σωφρονισμού, σε ιδρύματα για ΑΜΕΑ και νοσοκομεία, προσφέροντας αφιλοκερδώς μία μικρή έστω ανακούφιση. Τέλος, είμαστε ένας από τους ελάχιστους φορείς (και σίγουρα ο μοναδικός μουσικός φορέας) που έχει εκπονήσει ειδικό πρόγραμμα για τους πρόσφυγες, το «Ροζ Κουτί», και μάλιστα από την πρώτη στιγμή του προσφυγικού κύματος, θεωρώντας ότι ο άνθρωπος, ως κοινωνικό ον, δεν έχει μόνον ανάγκη από τροφή και στέγη. Μεταξύ των βαρυσήμαντων κοινωνικών μας δράσεων που απλώνονται σε όλη την Περιφέρεια είναι το «Δικαίωμα στη Μουσική» και βέβαια το «Προσφορά Μουσικής & Μουσική Προσφορά» υπό τον Λεωνίδα Καβάκο. Μια εξαιρετική πρωτοβουλία για την οποία τον έχουμε πολλάκις ευχαριστήσει δημοσίως».

Η αντίδραση του Λεωνίδα Καβάκου

«Πολύ καλά νέα! Αισθάνομαι πολύ ευτυχής για την εξέλιξη αυτή για την οποία πληροφορήθηκα εχθές το βράδυ αργά. Είναι μια πολύ σωστή κίνηση και από το διοργανωτή αλλά κυρίως από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών που θεωρώ ότι με το βήμα αυτό διορθώνει την πολύ εσφαλμένη απόφαση που προκάλεσε δικαιολογημένη κοινωνική αντίδραση ένταση και κριτική αλλά και αδικαιολόγητες ύβρεις», σημειώνει σε ανάρτηση του ο Λεωνίδας Καβάκος.