«Κοινόχρηστη κινητικότητα»: Μια πρακτική που κερδίζει έδαφος στις μετακινήσεις

Πώς προβλέπουν οι ειδικοί το μέλλον στις ολοένα δυσκολότερες και επιβλαβείς αστικές μετακινήσεις.
We-Ge via Getty Images

Ο τρόπος που μετακινούμαστε στην καθημερινότητά μας αλλάζει και προσαρμόζεται στα προβλήματα της εποχής, με την «από κοινού μετακίνηση» ή αλλιώς «κοινόχρηστη κινητικότητα» να κερδίζει έδαφος ως ένα πιο βιώσιμο μοντέλο.

Σε αυτό τον τύπο μετακίνησης κάποιος παρέχει το όχημά του σε κάποιον άλλο με τη μορφή ενοικίασης και οι προβλέψεις λένε ότι θα αποτελεί το 7% όλων των μετακινήσεων στις αστικές μεταφορές παγκοσμίως έως το 2030, σε σχέση με το 3% που ισχύει σήμερα.

Aflo Images via Getty Images

Ειδικότερα, πρόκειται για μια αναπτυσσόμενη αγορά που έχει στόχο να περιορίσει τα προβλήματα του κόστους μετακίνησης και των εκπομπών ρύπων. Εώς το 2030 προβλέπεται να φθάσει τα 400 δισε. δολάρια, σύμφωνα με το Reuters και την έκθεση της εταιρείας συμβούλων Oliver Wyman, που δημοσιεύθηκε κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου τεχνολογικού συνεδρίου της Ευρώπης -του Web Summit της Λισαβόνας.

via Associated Press

Ο κόσμος τα τελευταία χρόνια επιλέγει ανάμεσα σε πολλούς διαφορετικούς τρόπους μετακίνησης, από «υπηρεσίες διανομής» όπως είναι το Uber, όπου μέσω μιας εφαρμογής παραγγέλνεις μια εξατομικευμένη διαδρομή, εώς τα ηλεκτρικά πατίνια.

Παρότι ο τομέας της «κοινόχρηστης κινητικότητας» έχει αναπτυχθεί και χρησιμοποιείται από εκατομμύρια ανθρώπους την τελευταία δεκαετία έχει αντιμετωπίσει επίσης κι αρκετές επικρίσεις.

Έχει κατηγορηθεί ότι συμβάλλει στην κυκλοφοριακή συμφόρηση και τις εκπομπές ρύπων, προσθέτοντας περισσότερες διαδρομές στους ήδη επιβαρυμένους δρόμους. Επιπλέον έχουν εκφραστεί ανησυχίες για την ασφάλεια των ηλεκτρικών σκούτερ, ειδικά για τους ανθρώπους που εργάζονται με αυτά, όπως στον τομέα του delivery.

Σύμφωνα με την έκθεση, περισσότεροι από εννέα εκατομμύρια άνθρωποι εκτιμάται ότι θα αποκτούν εισόδημα από υπηρεσίες κοινόχρηστης κινητικότητας το 2023, ενώ ο αριθμός αυτός προβλέπεται να αυξηθεί σε 16 εκατομμύρια μέχρι το 2030.

(Πηγή: Reuters)

Δημοφιλή