Κοινωνικό μέρισμα 2019: Ολες οι λεπτομέρειες για τους δικαιούχους - Πότε θα δοθεί

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι οι διαδικασίες για τη διάθεση του κοινωνικού μερίσματος θα είναι απλές.
Eurokinissi

Eντός της εβδομάδας, το πιθανότερο Πέμπτη ή Παρασκευή και εφόσον οριστικοποιηθεί ο δημοσιονομικός χώρος και τα κριτήρια για τη διάθεση του θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις για το ύψος, το είδος και τους δικαιούχους που θα λάβουν το κοινωνικό μέρισμα. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το συνέδριο της Ν.Δ παρουσίασε το πλαίσιο του κοινωνικού μερίσματος, αποκαλύπτοντας ότι οι δικαιούχοι θα φτάσουν τις 200.000.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης οι περίπου 200.000 δικαιούχοι θα είναι μακροχρόνια άνεργοι, πολύτεκνες οικογένειες και οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑΜΕΑ, ενώ όπως είπε θα διανεμηθεί πριν τα Χριστούγεννα, δηλώνοντας ότι με αυτή την απόφαση «αποδεικνύουμε έμπρακτα την κοινωνική μας ευαισθησία».

Το ακριβές ποσό που θα λάβει κάθε δικαιούχος, αλλά και τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια μένει να οριστικοποιηθούν τα επόμενα 24ώρα, ώστε να ακολουθήσουν οι οριστικές ανακοινώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, οι διαδικασίες για τη διάθεση στους δικαιούχους τους κοινωνικού μερίσματος θα γίνουν γρήγορα, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν «τρέξει» τα διάφορα σενάρια με βάση τα κριτήρια και ο μηχανισμός είναι έτοιμος.

Πλέον, απομένουν οι τελικές διαδικασίες για την οριστικοποίηση των κριτηρίων και των ποσών, ενώ στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup στις 4 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα ενημερώσει τους ομολόγους τους προκειμένου να λάβει από αυτούς το «πράσινο φως» για την διάθεση του υπερπλεονάσματος.

Αμέσως μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, αλλά και την επιστροφή του πρωθυπουργού από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, θα οριστικοποιηθούν τα κριτήρια και θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις αναφορικά με τους δικαιούχους, το ποσό που θα λάβουν, αλλά και τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο κατέληξε στην απόφαση το κοινωνικό μέρισμα να πάει στους κοινωνικά ασθενέστερους και όχι σε φοροελαφρύνσεις για δύο λόγους. Πρώτος λόγος είναι το γεγονός ότι το προς διάθεση υπερπλεόνασμα δεν επέτρεπε ελαφρύνσεις και για τους τους οικονομικά ασθενέστερους και τις επιχειρήσεις.

Δεύτερος και σημαντικότερος όμως ήταν το γεγονός ότι ένα μεγάλος μέρος των ελαφρύνσεων από τις αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο κατευθύνθηκε στις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να αποφασίσει αυτό το μέρος του υπερπλεονάσματος να κατευθυνθεί αποκλειστικά στους οικονομικά ασθενέστερους.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι οι διαδικασίες για τη διάθεση του κοινωνικού μερίσματος θα είναι απλές και το ποσό θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.