Κορονοϊός: Αύξηση 28% του επιδημιολογικού φορτίου σε 2 εβδομάδες- Πίεση στη βόρεια Ελλάδα

Η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει σε χαμηλά επίπεδα στη βόρεια Ελλάδα, δήλωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση της Πέμπτης.
.
.
Eurokinissi-MotionTeam

Η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει σε χαμηλά επίπεδα στη βόρεια Ελλάδα, δήλωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση της Πέμπτης για την πορεία της πανδημίας.

Η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε πως στη βόρεια Ελλάδα παρατηρείται σημαντική αύξηση, με την πληρότητα στις ΜΕΘ για Covid-19 στο 90%, ενώ ανέφερε ότι το το ποσοστό θετικότητας έχει αυξηθεί στο 1,35% την τελευταία εβδομάδα και το επιδημιολογικό φορτίο αυξήθηκε κατά 28% τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Όπως τόνισε, η αύξηση των νοσηλευόμενων συνεπάγεται αύξηση της πίεσης στο σύστημα υγείας, ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδας. Ειδικότερα αναφέρθηκε στη μεγάλη αύξηση κρουσμάτων σε Γρεβενά, Ημαθία και Μαγνησία, ενώ σχετικά με τη Θεσσαλονίκη είπε ότι το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σταθερό σε υψηλά επίπεδα. Η κατάσταση στην Αττική χαρακτηρίστηκε ως σταθερή, αν και με αύξηση στη δυτική Αττική και στον βόρειο Τομέα Αθηνών.

Αναφερόμενη στους εμβολιασμούς, η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε πως στην Ελλάδα οι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν 11 φορές μικρότερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους από τον κορονοϊό, προσθέτοντας πως τα εμβόλια προσφέρουν προστασία και στις νεότερες ηλικίες.

Μιλώντας για τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου, κάλεσε όσους πάνε να τις παρακολουθήσουν να φοράνε όλοι μάσκες.

Την κατάσταση στις ΜΕΘ στην τρίτη και τέταρτη ΥΠΕ παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και όπως είπε υπάρχουν αρκετοί διασωληνωμένοι, με την πλειονότητα να είναι ανεμβολίαστοι. Επίσης, σε κοινούς θαλάμους με μεγάλη υποστήριξη οξυγόνου οι περισσότεροι ασθενείς είναι ανεμβολίαστοι.

Μεταξύ άλλων, η κ. Γκάγκα εξήγησε ότι το μεγάλο πρόβλημα που έχουμε, πέρα από τον συγκεκριμένο αριθμό κλινών ΜΕΘ, είναι στις κοινές κλίνες νοσηλείας, όπου το προσωπικό «ζορίζεται» πάρα πολύ. «Κάθε σύστημα έχει αντοχές και πρέπει να το φροντίσουμε και μπορούμε να το κάνουμε αν προσέχουμε και αν εμβολιαστούμε», τόνισε. Πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να πάμε σε εμβολιαστές και μη εμβολιαστές, πρέπει να κοιτάξουμε τι βοηθάει όλους μας, τι προστατεύει όλους μας. Μπορούμε οργανωμένα, τακτικά και σκεπτόμενοι ο ένας τον άλλο να προχωρήσουμε μπροστά ως χώρα», κατέληξε.

Αναμένουμε μια ήπια προς μέτρια αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία σε περιοχές που η εμβολιαστική κάλυψη δεν έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης. Σε παγκόσμιο επίπεδο, είπε ο κ. Μαγιορκίνης, παρατηρείται βελτίωση, τόσο στον αριθμό νέων διαγνώσεων, όσο και θανάτων, η οποία ωστόσο, την τελευταία εβδομάδα δείχνει επιβράδυνση. Αντίθετα στην Ευρώπη, παρατηρείται μικρή αλλά σημαντική επιδείνωση, χωρίς αυτό να μεταφράζεται σε σημαντική πίεση στα συστήματα υγείας.

Ο συνολικός αριθμός των νέων διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε αύξηση, είπε ο κ. Μαγιορκίνης, προσθέτοντας πως, συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 17% περισσότερες διαγνώσεις. Αυξημένη εμφανίζεται η πίεση στο σύστημα υγείας, με τάσεις επιδείνωσης. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, έδειξε αύξηση 4%, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid είναι ενισχυμένος, με περισσότερες από 200 ανά ημέρα. Το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων πλησιάζει το 1,5.

Το τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα έχει ήδη αρχίσει, «βλέπουμε πάνω από 3.000 κρούσματα την ημέρα και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί» δήλωσε νωρίτερα την Πέμπτη στην ΕΡΤ η κ. Γκάγκα.

«Μπαίνουμε σε μια δύσκολη περίοδο γιατί έχουμε χειμώνα μπροστά και υπάρχουν ήδη αυξημένα κρούσματα στη βόρεια Ελλάδα, όπου το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι χαμηλότερο» πρόσθεσε.

Στα 3.407 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην χώρα το τελευταίο 24ωρο σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Οι νέοι θάνατοι είναι 34. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 347 (63.7% άνδρες).