Κορονοϊός: Ενισχύει τα μέτρα προστασίας η Ευρώπη – Οι χώρες που κατέγραψαν ρεκόρ το τελευταίο 24ωρο

Και αυτές που είδαν τα ημερήσια κρούσματα τους να μειώνονται.
|
ASSOCIATED PRESS

Τα 34.484.085 ξεπέρασαν τα κρούσματα του κορονοϊού παγκοσμίως, ενώ οι θάνατοι μέχρι στιγμής ανέρχονται σε 1.027.654. Περισσότεροι από 25.674.780 άνθρωποι έχουν ιαθεί, ενώ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος εξακολουθούν να βρίσκονται οι ΗΠΑ -μετά και την γνωστοποίηση της είδησης πως ο Αμερικανός πρόεδρος και η σύζυγός του, Μελάνια Τραμπ, είναι θετικοί στον κορονοϊό- η Ινδία, η Βραζιλία και η Ρωσία στην οποία παρατηρείται σημαντική αύξηση των ασθενών.

Πλησιάζουν τους 100.000 οι θάνατοι στην Ινδία

Ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ινδία έφτασε τα 6,39 εκατομμύρια, αφού στη χώρα αναφέρθηκαν 81.484 νέες μολύνσεις τις τελευταίες 24 ώρες, ενώ οι θάνατοι πλησιάζουν τις 100.000, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 1.095 τις τελευταίες 24 ώρες και πλέον ανέρχεται σε 99.773.

Τα κρούσματα του κορονοϊού σε αυτή τη χώρα αυτή της νότιας Ασίας, η οποία έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ, ενδέχεται να αυξηθούν περαιτέρω καθώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν έχει εκτεθεί στον ιό SARS-CoV-2, όπως έδειξε έρευνα που δημοσιεύθηκε χθες Πέμπτη.

Δέκα νέα κρούσματα στην Κίνα

Δέκα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην ηπειρωτική Κίνα την 1η Οκτωβρίου, μείωση σε σχέση με τα έντεκα που είχαν αναφερθεί χθες Πέμπτη, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας της χώρας.

Σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές, όλα τα κρούσματα ήταν εισαγόμενα και αφορούσαν ταξιδιώτες που εισήλθαν στη χώρα από το εξωτερικό. Ο αριθμός των ασυμπτωματικών ασθνενών ―τους οποίους το Πεκίνο δεν υπολογίζει ως επιβεβαιωμένα κρούσματα covid-19―έφτασε τους 33, έναντι δέκα μία ημέρα νωρίτερα.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού που έχουν εντοπιστεί στην Κίνα ανέρχεται πλέον σε 85.424 και ο αριθμός των θανάτων σε 4.634.

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας στη Ρώμη

Από αύριο Σάββατο, η χρήση προστατευτικής μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους ανοικτούς χώρους στην ευρύτερη περιοχή της Ρώμης.

Το ανακοίνωσε ο πρόεδρος της περιφέρειας του Λατίου, με πρωτεύουσα την Αιώνια Πόλη, Νικόλα Τζινγκαρέτι.

Εξαιρούνται από το μέτρο τα παιδιά μέχρι 6 ετών και οι ενήλικες με χρόνιες παθήσεις ασύμβατες με την χρήση μάσκας.

«Πρόκειται για μέτρο που βοηθά στον περιορισμό των κρουσμάτων και στην χρήσιμη εφαρμογή των κανόνων», τόνισε ο Τζινγκαρέτι.

ASSOCIATED PRESS

Αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων στη Γερμανία

Ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 2.673 τις προηγούμενες 24 ώρες φθάνοντας τα 294.395 συνολικά, σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Το ίδιο διάστημα, ακόμη 8 ασθενείς υπέκυψαν στον Covid-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα να αυξάνεται στους 9.508 νεκρούς ως εδώ, κατά τα στοιχεία του Ινστιτούτου.

Πάνω από 9.000 κρούσματα το 24ωρο στη Ρωσία

Η Ρωσία δεν σχεδιάζει προς το παρόν να επιβάλει ένα νέο lockdown σε όλη την επικράτειά της παρά την αύξηση των κρουσμάτων νέου κορονοϊού που καταγράφει, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η Ρωσία ανακοίνωσε το 24ωρο που πέρασε 9.412 νέα κρούσματα κορονοϊού, αριθμό που είναι ο υψηλότερος που εντοπίζεται στη χώρα από τις 23 Μαΐου.

Με τα νέα κρούσματα ο συνολικός αριθμός των προσβληθέντων από SARS-CoV-2 στη Ρωσία ανήλθε σε 1.194.643.

Η Μόσχα, η οποία ήταν το επίκεντρο της επιδημίας του κορονοϊού στη Ρωσία νωρίτερα φέτος, κατέγραψε 2.704 κρούσματα νέου ιού κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η Μόσχα μπορεί να επιβάλει εκ νέου αυστηρά περιοριστικά μέτρα αν ο πληθυσμός της των 13 εκατομμυρίων κατοίκων αγνοήσει τους κανόνες προστασίας από τον Covid-19, δήλωσε χθες Πέμπτη, ο δήμαρχος της ρωσικής πρωτεύουσας Σεργκέι Σομπιάνιν, μετά την εκ νέου επιβολή κάποιων περιορισμών που είχαν εφαρμοστεί νωρίτερα φέτος.

Πολλαπλασιάζονται τα τεστ, το ίδιο και τα κρούσματα στην Αργεντινή

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στην Αργεντινή ξεπέρασε χθες Πέμπτη τους 20.000 νεκρούς, καθώς συμπεριλήφθηκε σε αυτόν μεγάλος αριθμός θανάτων που δεν είχαν αποδοθεί ως αυτό το στάδιο στον κορονοϊό.

Η Αργεντινή, η οποία μέχρι πρόσφατα χαρακτηριζόταν υπόδειγμα για τον τρόπο που αντιμετώπισε την πανδημία, συγκαταλέγεται πλέον σε μια από αυτές που έχουν υποστεί τα βαρύτερα πλήγματα στον κόσμο.

Η χώρα της Λατινικής Αμερικής, η οποία επιβράδυνε την εξάπλωση επιβάλλοντας αυστηρά περιοριστικά μέτρα τον Μάρτιο, κατέγραψε χθες 14.001 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες, με το σύνολο των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων να φθάνει πλέον τις 765.002. Συγκαταλέγεται πλέον στην πρώτη δεκάδα των χωρών όπου έχουν διαγνωστεί τα περισσότερα κρούσματα μόλυνσης παγκοσμίως.

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε ότι προσέθηκαν 3.352 θάνατοι στον απολογισμό της πανδημίας, οι περισσότεροι στην επαρχία Μπουένος Άιρες, που δεν αποδίδονταν στον Covid-19 μέχρι χθες. Οι νεκροί εξαιτίας της πανδημίας συνολικά αυξήθηκαν έτσι σε 20.288, αριθμός που σημαίνει ότι η Αργεντινή καταγράφει πλέον απολογισμό λίγο χαμηλότερο από αυτόν της Ρωσίας.

Ο μέσος όρος των ημερήσιων επιβεβαιωμένων μολύνσεων συνεχίζει να αυξάνεται, παρότι σε άλλες χώρες της περιφέρειας η εξάπλωση επιβραδύνεται. Τα θετικά αποτελέσματα των τεστ που διενεργούνται έχουν αυξηθεί ραγδαία, ξεπέρασαν τις τελευταίες ημέρες το 50%. Η κυβέρνηση τονίζει ότι σκοπεύει να πολλαπλασιάσει τα τεστ σύντομα.

Nέο αρνητικό ρεκόρ στην Πολωνία

Ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού στην Πολωνία ξεπέρασε τα 2.000 σήμερα για πρώτη φορά, το τελευταίο ρεκόρ στην αύξηση των περιστατικών που έχουν ενισχύσει την πιθανότητα να επιβληθούν αυστηρότεροι περιορισμοί στη χώρα.

Έχοντας αντέξει το πρώτο κύμα της πανδημίας καλύτερα από τις περισσότερες χώρες της δυτικής Ευρώπης, η Πολωνία καταγράφει αύξηση στα ημερήσια κρούσματα, με πάνω από 1.000 νέα περιστατικά κάθε μέρα την τελευταία εβδομάδα.

Η χώρα των 38 εκατ. κατοίκων ανακοίνωσε σήμερα 2.292 ημερήσια κρούσματα κορονοϊού και 27 θανάτους που σχετίζονται με την COVID-19, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας στον λογαριασμό του στο Twitter. Συνολικά, η Πολωνία έχει ανακοινώσει 95.773 κρούσματα κορονοϊού και 2.570 θανάτους.

Ενώ στις πρώτες φάσεις της πανδημίας, τα κρούσματα εντοπίζονταν κυρίως στις βιομηχανικές περιοχές στα νότια της χώρας, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν υψηλά ποσοστά μόλυνσης και στην κεντρική και βόρεια Πολωνία.

Χθες, η κυβέρνηση επικαιροποίησε τον κατάλογο με τις «κόκκινες» και «κίτρινες» ζώνες -περιοχές που έχουν περισσότερα κρούσματα και κατά συνέπεια αυστηρότερους περιορισμούς- που θα τεθεί σε ισχύ αύριο. Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι και η Βαρσοβία κινδυνεύει να προστεθεί σε αυτές τις ζώνες.

«Η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας παρακολουθούν στενά την κατάσταση, η οποία είναι υπό έλεγχο», δήλωσε σήμερα ο προσωπάρχης του πρωθυπουργού Μίχαλ Ντβόρζικ.

Για πρώτη φορά τόσα κρούσματα σε μια μέρα η Τσεχία

Η Τσεχική Δημοκρατία κατέγραψε 3.493 νέα κρούσματα κορονοϊού το 24ωρο που πέρασε, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από το υπουργείο Υγείας.

Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων SARS-CoV-2 που εντοπίζονται σε μια μέρα στην Τσεχία.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων νέου κορονοϊού αυξήθηκε πλέον σε 74.255 στην Τσεχία, τη χώρα των 10,7 εκατομμυρίων κατοίκων, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από Covid-19 ανέρχεται σε 678.

ASSOCIATED PRESS

Στο Μεξικό μιλούν για ακόμα πιο άσχημα νούμερα

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στο Μεξικό έφθασαν τα 748.315 ως χθες Πέμπτη, ενώ οι θάνατοι εξαιτίας τoυ ιού ανέρχονται ως αυτό το στάδιο σε 78.078, σύμφωνα με νεότερα δεδομένα που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας.

Οι μεξικανικές υγειονομικές αρχές επιβεβαίωσαν 5.099 νέες μολύνσεις και κατέγραψαν 432 θανάτους τις προηγούμενες 24 ώρες, όμως οι αριθμοί είναι μάλλον ακόμα βαρύτεροι στην πραγματικότητα, δεδομένου ότι γίνονται συγκριτικά λίγα τεστ στη χώρα των 127 εκατομμυρίων κατοίκων.

Σε πτώση ο ημερήσιος απολογισμός θυμάτων στη Βραζιλία

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε άλλους 728 θανάτους εξαιτίας του κορονοϊού και 36.157 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ως αυτό το στάδιο, ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής ανέρχεται σε 144.680 νεκρούς επί συνόλου 4.847.092 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Η Βραζιλία καταγράφει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό νεκρών στον κόσμο και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον κόσμο.

Οι ημερήσιοι απολογισμοί των θυμάτων βρίσκονται σε πτώση τις τελευταίες εβδομάδες, όμως επαγγελματίες του τομέα της υγείας τονίζουν πως παρακολουθούν με προσοχή ορισμένα αστικά κέντρα όπου οι αριθμοί εγείρουν ανησυχίες για την πιθανή εκδήλωση δεύτερου κύματος.

Κρίσιμη η κατάσταση στο Κεμπέκ του Καναδά

Ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στον Καναδά συνεχίζει να αυξάνεται, με την κατάσταση να χαρακτηρίζεται «κρίσιμη» στο Κεμπέκ, την επαρχία που υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία στη χώρα της βόρειας Αμερικής, ανακοίνωσαν χθες οι καναδικές αρχές.

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη στο Κεμπέκ», υπογράμμισε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της επαρχίας αυτής, ο Φρανσουά Λεγκό, κάνοντας λόγο για 16 νέους θανάτους εξαιτίας του κορονοϊού τις τελευταίες ημέρες, αριθμό που είχε να καταγραφεί στην περιοχή από το τέλος του λεγόμενου πρώτου κύματος της πανδημίας, περί τα μέσα Ιουνίου.

«Σε σύγκριση με τα μέσα Αυγούστου, έχουμε φθάσει από τα 50 νέα κρούσματα ημερησίως στα 900 ημερησίως (...), από τους περίπου εκατό ανθρώπους που νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία σε 275» ασθενείς που έχουν εισαχθεί σε δομές υγείας, εξήγησε ο Λεγκό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Στο σύνολο του Καναδά, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων «συνεχίζει να αυξάνεται» καθημερινά, φθάνοντας κατά μέσον όρο τα 1.572 ημερησίως την περασμένη εβδομάδα, τόνισε από τη δική της πλευρά η Τερέζα Ταμ, επικεφαλής του καναδικού εθνικού συστήματος υγείας.

«Η πλειονότητα — περίπου το 80% — των κρουσμάτων αυτών καταγράφονται στο Κεμπέκ και το Οντάριο», τις δύο πιο πυκνοκατοικημένες επαρχίες της χώρας, διευκρίνισε η ίδια.

Το Οντάριο ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι κατέγραψε 538 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό και 3 νέους θανάτους ασθενών. Τα δεδομένα αυτά σημαίνουν πως ηχεί «συναγερμός», όπως το έθεσε ο Νταγκ Φορντ, ο επικεφαλής της κυβέρνησης της επαρχίας, προβλέποντας πως οι μολύνσεις υπάρχει κίνδυνος να φθάσουν ακόμη και τις 1.000 την ημέρα τον Οκτώβριο.

Στην επαρχία Κεμπέκ τα μπαρ, τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι, τα μουσεία και οι βιβλιοθήκες έκλεισαν τις πόρτες τους από την Πέμπτη σε τρεις περιοχές, μεταξύ των οποίων η μητρόπολη Μόντρεαλ και η πρωτεύουσα Κεμπέκ, οι οποίες τέθηκαν σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού», το μέγιστο επίπεδο επιτήρησης.

Σχεδόν 8.000 κρούσματα σε 24 ώρες στο Ισραήλ

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 7.996 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό να ανέρχεται πλέον σε 253.490.

Το ίδιο διάστημα άλλοι 53 ασθενείς υπέκυψαν στoν ιό, με τον απολογισμό της πανδημίας να αυξάνεται στους 1.622 νεκρούς ως αυτό το στάδιο.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση μειώθηκε από 834 σε 821, επί συνόλου 1.529 ασθενών που παραμένουν σε δομές υγείας, ενώ ο αριθμός των λεγόμενων ενεργών κρουσμάτων ανέρχεται σε 72.399.

Ακόμη 4.962 ασθενείς διαγνώστηκε ότι αποθεραπεύτηκαν. Συνολικά έχουν αναρρώσει 179.468 άνθρωποι, κατά τα επίσημα στοιχεία.