Κορονοϊός: Τέλος στα πιστοποιητικά νόσησης με επαναμόλυνση

Υποχωρεί η πανδημία, μα «δεν είμαστε έτοιμοι για άρση μέτρων».
.
.
Eurokinissi

Η πανδημία υποχωρεί με αργούς ρυθμούς, ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, τονίζοντας τη σημασία του εμβολιασμού και της τήρησης των μέτρων προστασίας.

Αναφερόμενη στην αντιική θεραπεία κατά της Covid-19, είπε ότι έχουν υποβληθεί 2.653 αιτήσεις χορήγησής της, έχουν ήδη παραδοθεί σε ασθενείς 1.957 συσκευασίες χαπιών, 322 ακυρώθηκαν από τους ίδιους τους ασθενείς και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία παράδοσης για τις υπόλοιπες συσκευασίες. Η κ. Γκάγκα είπε ότι η διαδικασία προχωράει ικανοποιητικά και μέχρι τώρα υπάρχει θετική εικόνα ανταπόκρισης στη θεραπεία. Τις επόμενες εβδομάδες είπε θα έχουμε περισσότερα στοιχεία. Σχετικά με τις παραδόσεις εμβολίων είπε ότι αναμένουμε την επόμενη εβδομάδα το εμβόλιο της Novavax και τέλος Μαρτίου αναμένεται και το εμβόλιο της Sanofi.

Το 96% των νέων κρουσμάτων οφείλονται από μόλυνση της παραλλαγής Όμικρον, παρατηρείται αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών της πανδημίας με σταδιακή μείωση των θανάτων για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, οι εισαγωγές παιδιών και εφήβων μειώθηκαν, ενώ το 95% των ασθενών που χάνουν τη ζωή τους από επιπλοκές του κορονοϊού είναι άνω των 60 ετών και στην πλειονότητά τους ανεμβολίαστοι, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Όπως είπε, παρατηρείται μια σαφής αποσύζευξη του αριθμού των νέων κρουσμάτων και των σκληρών δεικτών και τόνισε πως «περνάμε σε μία φάση που θα συνυπάρχουμε με τον ιό» ενώ σημείωσε πως «δεν είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε το παράδειγμα κάποιων άλλων ευρωπαϊκών χωρών που αποφάσισαν ήδη την άρση όλων των μέτρων».

Αύξηση νέων κρουσμάτων παρατηρήθηκε σε κάποια νησιά αυτή την εβδομάδα, την Κέα, την Κάρπαθο, τη Θάσο, τη Σύρο, καθώς και σε κάποιες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπως η Ευρυτανία, το Κιλκίς και η περιφερειακή ενότητα Φωκίδας ενώ, όπως είπε, αύξηση του φορτίου στα αστικά λύματα παρατηρήθηκε στην Κέρκυρα, την Ξάνθη και τα Ιωάννινα.

«Παρατηρήθηκε αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών, με μείωση των νέων εισαγωγών, μείωση του συνόλου των νοσηλευόμενων ασθενών, μείωση των ασθενών που παραμένουν διασωληνωμένοι αλλά και των θανάτων» ανέφερε

«Την τελευταία εβδομάδα, είχαμε μείωση κατά 13% στις νέες εισαγωγές και μείωση του φορτίου του ΕΣΥ κατά 5%. Ο συνολικός αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών λόγω Covid μειώθηκε στους 4.100 ασθενείς. Οι εισαγωγές παιδιών και εφήβων μειώθηκαν αυτή την εβδομάδα» σημείωσε.

«Μείωση παρατηρήθηκε και στον καθημερινό αριθμό των ασθενών που διασωληνώνονται με διάμεση ηλικία τα 70 έτη. Η πληρότητα στην επικράτεια είναι στο 53% στις απλές κλίνες και στο 73% στις ΜΕΘ Covid» σημείωσε.

«Νέα μελέτη από το Κατάρ, επιβεβαιώνει πως ενώ η νόσηση από τη μετάλλαξη Δέλτα προστάτευε κατά 90% από επαναμόλυνση, προηγούμενη μόλυνση από την Όμικρον προστατεύει μόλις κατά 56%» υπογράμμισε. Τα δεδομένα αυτά επιβεβαιώνει και μελέτη από το Ισραήλ ανέφερε, οπότε όπως επεσήμανε «είναι λάθος να ισχυριστεί κάποιος ότι δεν χρειάζεται να εμβολιαστώ γιατί έχω ήδη νοσήσει».

Τέλος στα πιστοποιητικά νόσησης με επαναμόλυνση – Ποιοι εξαιρούνται

Δεν θα χορηγείται πιστοποιητικό νόσησης σε περίπτωση επαναλοίμωξης (όπως συνέβαινε μέχρι τώρα σε όσους νοσούσαν για πρώτη φορά και έπαιρναν πιστοποιητικό το οποίο τους εξασφάλιζε δικαιώματα αντίστοιχα των εμβολιασμένων) ανακοίνωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Όπως είπε, η επιτροπή έχει αποφασίσει να δοθεί πιστοποιητικό σε περίπτωση επαναμόλυνσης μόνο σε μια ειδική ομάδα: Αυτή των εμβολιασμένων πολιτών η οποία δεν πρόλαβε να κάνει την τρίτη δόση λόγω της λοίμωξης. Δηλαδή, όσοι έχουν κάνει τις δύο δόσεις και λίγο πριν την αναμνηστική βρέθηκαν εκ νέου θετικοί στον κορoνοϊό.

Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, είπε πως διανύουμε την τρίτη εβδομάδα αποκλιμάκωσης σε παγκόσμια κλίμακα, σημειώνοντας πως σε παγκόσμια βάση την τελευταία εβδομάδα σημειώθηκε μείωση κατά 21% των διαγνώσεων, με δύο εκατομμύρια διαγνώσεις ανά ημέρα και μείωση των θανάτων κατά 7%, με 10.000 θανάτους την ημέρα.

Ακολούθως τόνισε ότι στην Ευρώπη την τελευταία εβδομάδα, η πανδημία συρρικνώθηκε κατά 20% στις διαγνώσεις την τελευταία εβδομάδα (7,7 εκατομμύρια διαγνώσεις) και κατέγραψε 23.000 θανάτους.

Επισήμανε πως από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες, μόνο οι επτά παρουσίασαν επιδείνωση της κατάστασης, εκ των οποίων επιδείνωση μεγαλύτερη του 30% παρατηρήθηκε στην Ισλανδία. Σε 19 χώρες παρατηρήθηκε βελτίωση πάνω από 30%. Στην Ελλάδα είχαμε την τελευταία εβδομάδα σταθεροποίηση των διαγνώσεων και μείωση των θανάτων κατά 20%. Ως προς τις ΜΕΘ, είπε ότι υπήρξε σαφής βελτίωση και αποσυμπίεση και μείωση κατά 7% των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ, ενώ μειώθηκαν οι νέες εισαγωγές και αυξήθηκαν τα εξιτήρια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ

Δημοφιλή