Κορονοϊός: «Προ των πυλών» μερικό lockdown στην Ολλανδία

Τι θα περιλαμβάνει.
Piroschka Van De Wouw via Reuters

Η Ολλανδία θα επιβάλει το πρώτο μερικό lockdown της δυτικής Ευρώπης από το καλοκαίριο μέσα στο Σαββατοκύριακο, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της έξαρσης της Covid-19, μετέδωσε την Παρασκευή το ολλανδικό NOS.

Μπαρ, εστιατόρια και καταστήματα με μη απαραίτητα είδη θα λάβουν εντολή να κλείνουν στις 7 μμ για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, αρχίζοντας από το Σάββατο, μετέδωσε το NOS, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές.

Οι πολίτες θα καλούνται να εργάζονται από το σπίτι όσο περισσότερο γίνεται, και δεν θα επιτρέπονται κοινά σε αθλητικούς αγώνες για τις επόμενες εβδομάδες. Τα σχολεία, τα θέατρα και τα σινεμά θα παραμείνουν ανοιχτά.

Τελική απόφαση αναμένεται αργότερα την Παρασκευή και θα ανακοινώσει τα νέα μέτρα μέσω τηλεόρασης το απόγευμα.

Τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην 17,5 εκατ. κατοίκων χώρα έχουν αυξηθεί με ταχείς ρυθμούς μετά την άρση των μέτρων ασφαλείας στα τέλη του Σεπτεμβρίου και ρεκόρ περίπου 16.300 σε 24 ώρες την Πέμπτη.

Για τη συγκράτηση του νέου ξεσπάσματος, που αυξάνει την πίεση στα νοσοκομεία, η επιτροπή ειδικών συνέστησε την επιβολή μερικού lockdown και τον περιορισμό της πρόσβασης σε δημόσιους χώρους, ώστε να εισέρχονται είτε μόνο εμβολιασμένοι είτε άτομα που νόσησαν.

Περίπου το 85% του ενήλικου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της Covid-19. Αναμνηστικές δόσεις έχουν γίνει ως τώρα μόνο σε ένα μικρό ποσοστό πολιτών με αδύναμα ανοσοποιητικά συστήματα, και θα προσφέρονται στους 80 και άνω τον Δεκέμβριο.

Τον προηγούμενο μήνα περίπου το 55% των ασθενών στα ολλανδικά νοσοκομεία και το 70% αυτών σε ΜΕΘ ήταν ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι, σύμφωνα με στοιχεία του Ολλανδικού Ινστιτουτου Υγείας.

Με πληροφορίες από Reuters

Popular in the Community