Κορονοϊός: Πρόβλεψη για κορύφωση στις 16-17 Ιουλίου, με 24.000 κρούσματα

Το ΕΣΥ αρχίζει να πιέζεται, είπε η Μ. Παγώνη. Σαρηγιάννης: Αύξηση «σκληρών» δεικτών. Τζανάκης: Πιθανή νέα παραλλαγή τον Σεπτέμβριο.
.
.
Eurokinissi

Η κορύφωση των κρουσμάτων κορονοϊού αναμένεται κατά τις 16-17 Ιουλίου, είπε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης- προβλέποντας πως τα ημερήσια κρούσματα θα φτάσουν 24.000 και ότι θα υπάρχει αύξηση στους «σκληρούς» δείκτες.

«Θα φτάσουμε λίγο πάνω από τους 200 διασωληνωμένους, αργότερα στο τέλος του Ιουλίου. Αντίστοιχα οι θάνατοι περιμένουμε να αυξηθούν κι αυτοί φτάνοντας τους 27-28 μεσοσταθμικά , γύρω στις αρχές Αυγούστου», είπε, προσθέτοντας πως θα υπάρξει μια φάση αποκλιμάκωσης και αν καταστεί δυνατό να «δαμαστεί» μέσα στον Αύγουστο η πανδημία, τότε ο Σεπτέμβριος θα είναι καλύτερος.

Για σημάδια πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας έκανε λόγο η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη: «Αυτή την εβδομάδα το ΕΣΥ πιέστηκε. Τα κρεβάτια non Covid αρχίσαμε να τα κάνουμε Covid. Αυξάνεται σε κάθε νοσοκομείο ο αριθμός των κλινών Covid», σημείωσε. Τόνισε επίσης ότι χρειάζεται προσοχή στις διακοπές, εστιάζοντας στην προστασία που προσφέρει η μάσκα: «Να μην ξεχάσουμε τη μάσκα. Να είναι μέσα στη βαλίτσα μας και την τσάντα μας. Σώζει ζωές».

Από πλευράς του ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης είπε στην ΕΡΤ πως το έκτο πανδημικό κύμα είναι σε εξέλιξη, με τα κρούσματα να είναι διπλάσια ή τριπλάσια από αυτά που δηλώνονται στον ΕΟΔ, ενώ υπογράμμισε ότι τα μέτρα περιορισμού και επιτήρησης της πανδημίας δεν τηρούνται από την πλειονότητα του κόσμου. «Έχουμε μια κατάσταση σχετικής πίεσης στις απλές κλίνες, αλλά δεν έχουμε καθόλου πίεση στις ΜΕΘ» δήλωσε, προσθέτοντας πως οι περισσότεροι ασθενείς που νοσούν πάνε στο νοσοκομείο για άλλες παθήσεις και εκεί ανακαλύπτουν ότι έχουν κορονοϊό.

Μιλώντας για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας και τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε για μην κολλήσουμε είπε ότι «ίσως στα τέλη Σεπτεμβρίου να έχουμε νέα μετάλλαξη του ιού» εκφράζοντας την ελπίδα να μην είναι επικίνδυνη. Ως προς την τέταρτη δόση, κάλεσε τους ηλικιωμένους να την κάνουν, ωστόσο για την ευρύτερη κατηγορία των άνω των 30 είπε πως «Δεν συστήνω την χορήγηση 2ης αναμνηστικής δόσης σε άτομα έως 59 ετών, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, και ιδίως σε όσους έχουν νοσήσει».

Με πληροφορίες από ΣΚΑΙ, ertnews.gr

Δημοφιλή