Κορονοϊός- Σαρηγιάννης: Ρεκόρ διασποράς- Χωρίς κενή ΜΕΘ η Θεσσαλονίκη ως τα μέσα Νοεμβρίου

Υποχρεωτικά τεστ και για τους εμβολιασμένους ζήτησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ.
.
.
Eurokinissi

Από τα μέσα του μήνα η Θεσσαλονίκη μπορεί να μην έχει καν ελεύθερη ΜΕΘ, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τονίζοντας πως αυτή τη στιγμή καταγράφεται ρεκόρ πανδημίας σε επίπεδο διασποράς.

«Μέσα στον Νοέμβριο περιμένουμε να συνεχιστεί αυτή η αυξητική πορεία και να φτάσουμε σίγουρα στα 5.000 κρούσματα μέχρι τα μέσα του μήνα. Αυτή τη στιγμή ο εβδομαδιαίος μέσος όρος είναι 3.600. Αν δεν πάρουμε μέτρα αναχαίτισης της διασποράς αυτή τη στιγμή, η τάση του αριθμού των θανάτων θα είναι αυξητική», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι πρέπει να γίνουν υποχρεωτικά τα τεστ σε όλους τους εργαζομένους, ακόμα και στους εμβολιασμένους. «Ο ανεμβολίαστος χρειάζεται δύο ή τρία τεστ την εβδομάδα και ο εμβολιασμένος ένα. Πρέπει να σταματάμε την αλυσίδα μετάδοσης, γιατί οι εμβολιασμένοι μπορεί να μην έχουν καθόλου συμπτώματα ή πολύ ήπια και να μπερδεύονται», σχολίασε.

Ως προς τους διασωληνωμένους, ο κ. Σαρηγιάννης επισήμανε ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται. «Πανελλαδικά θα έχουμε πρόβλημα όχι πριν τις 10 Δεκεμβρίου. Όμως μέχρι τέλος Νοεμβρίου μπορεί να φτάσουμε σε επίπεδα που η Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, δε θα μπορεί να καλύψει το συνολικό της δυναμικό ΜΕΘ. Με το να μην υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ για Covid, οι γιατροί θα πρέπει να πάρουν από γενικές κλινικές ΜΕΘ», ανέφερε και υπογράμμισε ότι η πίεση στα νοσοκομεία θα είναι σαν του 2020 αλλά με διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Ως προς το μέτρο των SMS σε ανεμβολίαστους το χαρακτήρισε «αδύναμο» και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνουν δύο πράγματα: Να πάει το εμβολιαστικό κέντρο στον κόσμο και να συμβάλουν οι προσωπικοί γιατροί, ερχόμενοι σε επαφή ενεργά με τους ασθενείς τους.

Δημοφιλή