Κορονοϊός: Σκληρή μάχη κατά της πανδημίας, με συνέχιση της πίεσης στο ΕΣΥ

Υπάρχουν ενδείξεις αποκλιμάκωσης, ωστόσο ειδικοί τονίζουν την ανάγκη να είμαστε επιφυλακτικοί.
Costas Baltas via Reuters

Σκληρή συνεχίζεται η μάχη κατά της πανδημίας στη χώρα μας, με την πίεση στο ΕΣΥ να παραμένει μεγάλη και τους ημερήσιους θανάτους να ξεπερνούν τους 100 τη Δευτέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ανοίγει την Πέμπτη η πλατφόρμα για την 4η δόση σε ανοσοκατασταλμένους

Ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, μιλώντας στην ΕΡΤ για το προσεχές μέλλον, έκανε λόγο για μια φάση αποκλιμάκωσης, λέγοντας πως αυτό που αναμέναμε περί τα τέλη Ιανουαρίου, έχει συμβεί νωρίτερα: «Είναι μεν θετικό, ωστόσο πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί...αν η συμπεριφορά μας αλλάξει, αν χαλαρώσουμε, ενδεχομένως θα δούμε μικρές εξάρσεις και στο μέλλον. Γενικά λόγω του ότι μεγάλο ποσοστό πολιτών έχει κάνει την αναμνηστική δόση αλλά και ανοσοποιηθεί λόγω της έκθεσης της Όμικρον και της παραλλαγής Δέλτα, από εδώ και στο εξής η εικόνα θα βελτιώνεται και ειδικά μετά τον Φεβρουάριο και την άνοιξη, η κατάσταση αναμένεται να είναι πολύ καλύτερη». Ο ίδιος προέβλεψε πως «θα μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό χωρίς να μας ταλαιπωρεί, χωρίς να μας προκαλεί σοβαρό νόσημα, κατ’ αναλογία με τη γρίπη. Είμαστε κοντά σε αυτό τοι στάδιο αλλά μια κρίσιμη παράμετρος είναι το αν θα εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πώς και πότε βεβαιώνεται το πρόστιμο των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους

Από πλευράς του ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, χαρακτήρισε πλασματικό τον αριθμό των κρουσμάτων που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες. Όπως είπε «η ποιοτική και ποσοτική διαχείριση των διαγνωστικών ελέγχων την εβδομάδα των εορτών ήταν κοντά στην πραγματικότητα, ενώ τώρα έχουμε μια πραγματικότητα που λέει ότι δεν ανακαλύπτουμε τουλάχιστον τα μισά ή εν πάση περιπτώσει έναν μεγάλο αριθμό μολυσμένων ατόμων. Αυτό συμβαίνει γιατί αν κολλήσουν Όμικρον ιδιαίτερα άτομα που έχουν εμβολιαστεί επειδή έχουν πολύ ήπια ή έως καθόλου συμπτώματα, δεν κάνουν τεστ».

Όπως είπε, παρά τη μείωση που καταγράφεται στα κρούσματα, η πίεση στο ΕΣΥ δεν πέφτει, αλλά ανεβαίνει. «Οι εισαγωγές έχουν παγιωθεί πάνω από 550 και αυτά δε γίνονται χωρίς να υπάρχουν κρούσματα στην κοινότητα», ανέφερε, τονίζοντας πως «η εκτίμησή μας είναι ότι είναι αυτή τη στιγμή καταγράφονται γύρω στα 40.000-45.000 κρούσματα, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στα 22.800. Υπολογίζω ότι γύρω στο 50%-60% των κρουσμάτων ανευρίσκουμε με τους ελέγχους», τόνισε. Για τη σημερινή μέρα, προέβλεψε ότι τα κρούσματα θα κυμανθούν μεταξύ 28.000-35.000. Ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι γύρω στις 20 Ιανουαρίου θα έρθει η «επιπέδωση» της πανδημίας και στο τέλος του μήνα θα αρχίσει και η κάμψη των σκληρών δεικτών, των διασωληνωμένων και των θανάτων. Πάντως υπογράμμισε ότι η Όμικρον δεν είναι μια απλή γρίπη, καθώς στην πανεπιστημιακή κλινική της Κρήτης, σε 65 νοσηλείες σε απλές κλίνες το 78% αφορά στη μετάλλαξη Όμικρον, όπως και το 95% των παιδιατρικών εισαγωγών.

Όπως είπε στο Mega από πλευράς του ο Νίκος Καπραβέλος, Διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», τα νοσοκομεία ξεκίνησαν με 5% Όμικρον και έφτασαν το 45%, με το υπόλοιπο 55% να σχετίζεται με την Δέλτα. Ουσιαστικά, Δέλτα και Όμικρον συνυπάρχουν στα νοσοκομεία, όμως εκείνη που πιέζει στο υγειονομικό σύστημα είναι η Δέλτα.

«Ακόμα πιεζόμαστε πάρα πολύ. Ο ιός αλλάζει και δίνει νέες μεταλλάξεις κι εμείς αφήνουμε πολλά ρήγματα ανοσίας, οπότε βρίσκει την ευκαιρία και βλέπουμε αυτά τα τραγικά αποτελέσματα με τους θανάτους. Η Όμικρον δεν έχει δείξει ακόμα τα δόντια της» είπε, προσθέτοντας πως η Δέλτα επιμένει και δεν αφήνει την Όμικρον να επικρατήσει. Επίσης, τόνισε πως «δεν γνωρίζουμε ακόμα το αποτύπωμα της Όμικρον στους ανεμβολίαστους» και σημείωσε πως ασθενείς που δεν έχουν εμβολιαστεί υποφέρουν από βαριές πνευμονίες.

Σχετικά με την πενθήμερη καραντίνα, ο κ. Καπραβέλος δήλωσε πως ήταν μία «στρογγυλεμένη» σύσταση επειδή η υπερμεταδοτικότητα θα προκαλούσε προβλήματα σε δομές του κράτους, ενώ τόνισε πως ο ιός μεταδίδεται και μετά από τις πέντε ημέρες.

Όπως είπε, επίσης στο Mega, ο Γιώργος Χειλάς, πνευμονολόγος του νοσοκομείου «Σωτηρία», στην κοινότητα έχει επικρατήσει η Όμικρον σε ποσοστό 90%, όμως στα νοσοκομεία η Δέλτα και Όμικρον συνυπάρχουν σε ποσοστό 50-50. «Πρόκειται για ηπιότερη νόσο που αφορά το ανώτερο αναπνευστικό. Ο λόγος που αντέχει το σύστημα υγείας είναι επειδή έχουμε σοβαρή ποσόστωση εμβολιασμού και ηπιότερη νόσο» σημείωσε, ενώ υπογράμμισε πως μπορεί κανείς να εμβολιαστεί με την τρίτη δόση ακόμα κι όταν νοσεί.

«Σε 2 με 3 εβδομάδες θα ξέρουμε εάν έχουμε αποκλιμάκωση. Αυτή τη στιγμή κάνουμε επισημάνσεις, ότι πρέπει να περάσει ένα χρονικό διάστημα. Κατά την εκτίμησή μου υπάρχει μία ρεαλιστική αισιοδοξία στη διαχείριση της πανδημίας μετά από δύο έτη», είπε.

Τι θα γίνει με τα μέτρα

Στις αποφάσεις της επιτροπής των ειδικών την Τετάρτη παρέπεμψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ για το ενδεχόμενο επαναφοράς της μουσικής στην εστίαση και χαλάρωσης του ωραρίου λειτουργίας.

Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι η επιτροπή θα σταθμίσει τα μεγέθη της πανδημίας και θα κρίνει αν χρειάζεται παράταση των μέτρων. Αναφορικά με το ενδεχόμενο να επιβολής και νέων περιορισμών στους ανεμβολίαστους άνω των 60, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι σε αυτή τη φάση ισχύουν τα πρόστιμα και τα μέτρα που είναι γνωστά και δεν έχουν γίνει συζητήσεις για κάτι παραπάνω.

Δημοφιλή