Τα 10 αεριωθούμενα μαχητικά που κατασκευάστηκαν περισσότερο και υπηρετούν ακόμα

Ποια είναι τα αεριωθούμενα πολεμικά αεροσκάφη που παρήχθησαν περισσότερο και συνεχίζουν να υπηρετούν σε πολεμικές αεροπορίες.
via Associated Press

Η απόφαση για την προμήθεια των γαλλικών μαχητικών Rafale από την ελληνική πολεμική αεροπορία (ΠΑ) αποτέλεσε μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις των τελευταίων δεκαετιών για τα εξοπλιστικά των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Σε συνδυασμό με τις αποφάσεις για την προμήθεια νέων φρεγατών και τις εντάσεις με την Τουρκία, αλλά και αλλού στον κόσμο, τα θέματα εξοπλισμών και αμυντικής τεχνολογίας έχουν μπει δυναμικά στην επικαιρότητα, και κωδικοί, ονομασίες και προσδιορισμοί όπως Rafale, F-16, Su-57, Mirage-2000, F-35 και πολλά- πολλά άλλα βρίσκονται σχεδόν καθημερινά στα ΜΜΕ, καθώς πολλές χώρες σπεύδουν να αναβαθμίσουν τις αεροπορικές (και μη) δυνάμεις τους (αν μη τι άλλο δημιουργώντας προβληματισμούς σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι στον κόσμο μας τα προσεχή χρόνια).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πάνω από έναν αιώνα στους ουρανούς: Όλα τα μαχητικά που πέρασαν από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία

Σε αυτό το πλαίσιο, και εν μέσω αυτών των «εξοπλιστικών πυρετών» με σύγχρονα αεροσκάφη, ενδιαφέρον παρουσιάζει βίντεο του καναλιού The Buzz στο YouTube, όπου παρουσιάζονται τα 10 πιο επιτυχημένα αεριωθούμενα μαχητικά στην ιστορία που συνεχίζουν να υπηρετούν, από άποψης παραγωγής (κοινώς, ποια παρήχθησαν σε περισσότερα κομμάτια).

Ξεκινώντας από «κάτω» και πηγαίνοντας προς τα «πάνω» λοιπόν:

10: Dassault Mirage III. To γαλλικό αναχαιτιστικό τέθηκε σε υπηρεσία το 1961. Κατασκευάστηκαν 1.422 αεροσκάφη του τύπου.

Sylvain Lefevre via Getty Images

9: F/A-18 Hornet. Το εμβληματικό πολλαπλών ρόλων αμερικανικό μαχητικό, γνωστό σε μεγάλο βαθμό για τη χρήση του από το πολεμικό ναυτικό και το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ, τέθηκε σε υπηρεσία το 1983. Έχουν κατασκευαστεί 1.480 κομμάτια.

via Associated Press

8: MiG-29. Το δικινητήριο, πολλαπλών ρόλων σοβιετικό/ ρωσικό μαχητικό ήταν επί Ψυχρού Πολέμου το «αντίπαλο δέος» του F-16, όπως και το Su-27 ήταν ο «ομόλογος» του F-15. Σε υπηρεσία από το 1982, έχουν κατασκευαστεί πάνω από 1.600 αεροσκάφη του τύπου.

Gleb Garanich via Reuters

7: Northrop F-5. Εμβληματικό αμερικανικό ελαφρύ καταδιωκτικό, σε υπηρεσία από το 1962 και συνεχίζει να χρησιμοποιείται από κάποιες αεροπορίες ανά τον κόσμο (είχε περάσει και από τις τάξεις της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας). Κατασκευάστηκαν 2.246 αεροσκάφη.

Tyrone Siu via Reuters

6: Chengdu J-7. Το εν λόγω μαχητικό είναι η κινεζική εκδοχή του σοβιετικού MiG-21. Τέθηκε σε υπηρεσία το 1966 και κατασκευάστηκαν 2.400 κομμάτια.

Sovfoto via Getty Images

5: Sukhoi Su-17. To σοβιετικό αεροσκάφος δίωξης/βομβαρδισμού τέθηκε σε υπηρεσία το 1970, χρησιμοποιήθηκε σε πολλές συγκρούσεις της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται από αρκετές χώρες μέχρι σήμερα. Κατασκευάστηκαν 2.867 αεροσκάφη.

Pacific Press via Getty Images

4: F-16 Fighting Falcon. Το εμβληματικό αμερικανικό μαχητικό πολλαπλών ρόλων πρωτομπήκε σε υπηρεσία το 1978 και βρίσκεται ακόμα στην «αιχμή» της αεροπορίας, στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, χάρη σε αλλεπάλληλες αναβαθμίσεις και νέες εκδόσεις. Είναι από τα πιο γνωστά μαχητικά που υπάρχουν στον κόσμο και έχουν κατασκευαστεί πάνω από 4.600 μαχητικά του τύπου. Ως γνωστόν, αποτελεί πλέον τη «ραχοκοκκαλιά» της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

NurPhoto via Getty Images

3: MiG-23. Άλλος ένας σοβιετικός «βετεράνος» της εποχής του Ψυχρού Πολέμου. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος, σε ρόλο μαχητικού ή δίωξης/ βομβαρδισμού, τέθηκε σε υπηρεσία το 1970, έχει δει μακρά χρήση και συνεχίζει να χρησιμοποιείται από πολλές χώρες και σήμερα.

NurPhoto via Getty Images

2: F-4 Phantom II. Άλλο ένα εμβληματικό αμερικανικό αεροσκάφος. Ο δικινητήριος «θρύλος» της McDonnell Douglas είναι ένα βαρύ από κάθε άποψη αεροσκάφος, από τους «πρωταγωνιστές» του Ψυχρού Πολέμου, με μακρά υπηρεσία, που άρχισε το 1961. Σε αναβαθμισμένες/ εκσυγχρονισμένες εκδόσεις, εξακολουθεί να παρέχει τις υπηρεσίες του σε στις πολεμικές αεροπορίες της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Νότιας Κορέας και του Ιράν. Κατασκευάστηκαν 5.195 μαχητικά.

Daniele Faccioli/Stocktrek Images via Getty Images

1: MiG-21. Το σοβιετικό ελαφρύ μαχητικό- «θρύλος» ήταν ένα από τα πλέον ιστορικά αεροσκάφη της εποχής του Ψυχρού Πολέμου. Τέθηκε σε υπηρεσία το 1959 και σε πολλές περιπτώσεις βρέθηκε απέναντι στο F-4 Phantom, αλλά και πολλά άλλα μαχητικά- πολύ συχνά πιο σύγχρονά του. Πρόκειται για ένα μαχητικό με μακρά υπηρεσία σε πολλά διαφορετικά σημεία του πλανήτη, και συνεχίζει να χρησιμοποιείται και σήμερα από πολλές χώρες, σε περισσότερο ή λιγότερο αναβαθμισμένες εκδόσεις. Κατασκευάστηκαν 11.496 αεροσκάφη του τύπου.

Daniele Faccioli/Stocktrek Images via Getty Images
|

Δημοφιλή