Κορονοϊός: Στο "κόκκινο" η Ευρώπη - Σε κατάσταση συναγερμού το Παρίσι, μέτρα για την κυκλοφορία σε Αγγλία

"Περιοχή κινδύνου" σχεδόν όλη η Γερμανία προειδοποιεί κορυφαίος επιδημιολόγος - Εθνικό lockdown συστήνει η αρμόδια επιτροπή στην Ιρλανδία.
Μια μικρή, με μάσκα σε ενυδρείο στις Φιλιππίνες.
Μια μικρή, με μάσκα σε ενυδρείο στις Φιλιππίνες.
ASSOCIATED PRESS

Με την εξάπλωση της πανδημίας κορονοϊού σε χώρες της Ευρώπης να φαίνεται πως μαίνεται ανεξέλεγκτη, τον αριθμό των κρουσμάτων να είναι σε πολλές περιπτώσεις σημαντικά υψηλότερος αυτών που είχαν καταγραφεί στο πρώτο κύμα και την ανησυχία για τις αντοχές των νοσοκομείων να μεγαλώνει, πολλές κυβερνήσεις βρίσκονται μπροστά σε εξαιρετικά δύσκολες αποφάσεις.

Αν και όλες είχαν δηλώσει πως ένα δεύτερο, εθνικό και πλήρως lockdown έχει αποκλειστεί ως επιλογή η κατάσταση που διαμορφώνεται στερεί όλο και περισσότερο από τα κράτη τη δυνατότητα ελιγμών ενώ την ίδια στιγμή τα κινήματα ανυπακοής στα μέτρα που έχουν επιβληθεί δια νόμου και οι ομάδες αμφισβήτησης της ύπαρξης ή πραγματικής επικινδυνότητας του ιού γιγαντώνονται.

Η μια μετά την άλλη, χώρες στην Ευρώπη λαμβάνουν κλιμακωτά όλο και περισσότερα μέτρα συνεχίζοντας να ξορκίζουν το lockdown ενώ προσπαθούν να πείσουν για την αυστηρή τήρηση των μέτρων.

Τελευταίο παράδειγμα η Γαλλία όπου το Παρίσι τέθηκε σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού με την παράλληλη επιβολή νέων μέτρων (κλείσιμο μπαρ, νέα υγειονομικά πρωτόκολλα σε εστιατόρια και άλλα που αναμένεται να ανακοινωθούν).

Ένα νέο πλαίσιο απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε τρία επίπεδα, σχεδιάζεται για την Αγγλία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδα Guardian και βάσει σχετικών κυβερνητικών εγγράφων που έχουν διαρρεύσει ενώ θεωρείται βέβαια πως έρχονται νέοι πιο σκληροί περιορισμοί.

Στη Γερμανία ο καθηγητής επιδημιολογίας και εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για θέματα Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ δηλώνει πως σύντομα, σχεδόν όλη η χώρα θα είναι «περιοχή κινδύνου», με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων. «Οι ισχύοντες κανόνες σε πολύ λίγο καιρό δεν θα έχουν πλέον σχεδόν κανένα νόημα», δήλωσε στην εφημερίδα «Tagesspiegel» και ζήτησε να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα, με κυριότερο αυτό της απαγόρευσης των ιδιωτικών εορταστικών εκδηλώσεων για περισσότερα από 25 άτομα. Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη να επιβληθεί η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας σε όλους τους ανοιχτούς χώρους όπου δεν μπορούν να τηρηθούν αποστάσεις. Σημειώνεται πως βάσει των τελευταίων στοιχείων του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ», έξι από τις 401 περιφέρειες της Γερμανίας χαρακτηρίζονται «επικίνδυνες». Οι τρεις από αυτές βρίσκονται στο Βερολίνο.

Άγαλμα "Τρια κορίτσια, ένα αγόρι" του Wilfried Fitzenreiter, Βερολίνο.
Άγαλμα "Τρια κορίτσια, ένα αγόρι" του Wilfried Fitzenreiter, Βερολίνο.
picture alliance via Getty Images

Εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση και στην Ιρλανδία με την επιτροπή εκτάκτων καταστάσεων δημόσιας υγείας να συμβουλεύει την κυβέρνηση να κινηθεί προς την επιβολή του υψηλότερου επιπέδου περιοριστικών μέτρων επιβάλλοντας πλήρες lockown, όπως μετέδωσε το εθνικό δίκτυο RTE. Η επιτροπή απέστειλε επιστολή στην κυβέρνηση προτείνοντας την επιβολή περιορισμών επιπέδου 5. Ολες οι κομητείες της Ιρλανδίας βρίσκονται σήμερα στο επίπεδο 2 των περιοριστικών μέτρων, εκτός του Δουβλίνου και του Ντόνεγκαλ που βρίσκονται στο επίπεδο 3. Στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων του επιπέδου 5, οι άνθρωποι καλούνται να παραμείνουν στο σπίτι, εκτός των περιπτώσεων φυσικής άσκησης σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων από την κατοικία τους, ενώ επιτρέπονται ολιγάριθμές συγκεντρώσεις σε περίπτωση κηδειών και γάμων.

Ενδεικτικά σε ότι αφορά την εμφάνιση κρουσμάτων σε βάση 24ωρου στην Ευρώπη, έχουν καταγραφεί: Γαλλία-12.565, Ρωσία -10.499, Ηνωμένο Βασίλειο - 7.982, Ουκρανία - 4.140, Ουκρανία - 4.003, Βέλγιο - 3.389, Ιταλία - 2578, Πολωνία - 1.934, Τσεχία - 1.841, Ρουμανία - 1831, Γερμανία- 1.543, Πορτογαλία - 904 (περισσότερα μπορείτε δείτε στο Worldmeters.org). Σημειώνεται δε πως οι αριθμοί αυτοί (ή αυτοί των τελευταίων 24ωρων) για αρκετές χώρες αποτελούν ρεκόρ και δεν είχαν καταγραφεί κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Σε παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός των κρουσμάτων έχουν φθάσει πλέον τα 35.406.029, οι νεκροί ανέχονται σε 1.041.881 ενώ έχουν αναρρώσει 26.631,.53 και από τους υπόλοιπους ασθενείς οι 22.587 είναι σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ο αριθμός αυτής της κατηγορίας ασθενών αυξάνει διαρκώς εδώ και εβδομάδες.

Συναυλία Snoop Dog, Καλιφόρνια, ΗΠΑ
Συναυλία Snoop Dog, Καλιφόρνια, ΗΠΑ
Chris Pizzello/Invision/AP

Οι 10 χώρες με τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων

(στην παρένθεση αναφέρεται η θέση των στην παγκόσμια κατάταξη σε ό,τι αφορά τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων).

Ινδία (2) - 102.714 νεκροί, 6.623.815 κρούσματα

Σταθερά η δεύτερη χώρα παγκοσμίως με τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων η οποία μάλιστα μειώνει διαρκώς τη διαφορά από την πρώτη που είναι οι ΗΠΑ. Το Τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν ακόμη 74.767 περιπτώσεις ασθενών και 902 θάνατοι, αριθμοί υψηλοί για τα δεδομένα της χώρας που δεν έχει εισέλθει ακόμη σε φάση ουσιαστικού περιορισμού της εξάπλωσης του ιού μετά την εκδήλωση του πρώτου κύματος που ήρθε καθυστερημένα συγκριτικά με άλλες χώρες ανά τον κόσμο.

ΗΠΑ (1) - 214.611 νεκροί, 7.636.912 κρούσματα

Διαρκείς αυξομειώσεις καταγράφει ο αριθμός των νέων μολύνσεων από τον Sars Cov 2 που παρά την γενικότερη μείωση που έχει καταγραφεί φαίνεται να υπάρχει μια στασιμότητα που δεν επιτρέπει τον περαιτέρω περιορισμό των εξάπλωση το ιού. Οι αρχές ανακοίνωσαν ακόμη 34.066 νέα κρούσματα και 332 θανάτους.

Γαλλία (11) - 32.230 νεκροί, 619.190 κρούσματα

Η χώρα έχει εκτιναχθεί στην τρίτη θέση παγκοσμίως με τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων αφού κατέγραψε ακόμη 12.565 ενώ το προηγούμενο 24ωρο οι αρχές είχαν ανακοινώσει περισσότερα από 16.000 που αποτελεί και αριθμό ρεκόρ για τη χώρα και δεν είχε καταγραφεί ποτέ κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας. Επίσης ακόμη 32 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ ο αριθμός των θανάτων παραμένει ευτυχώς χαμηλός.

  • Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού για την εξάπλωση του πανδημίας έχει τεθεί ξανά το Παρίσι όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Πρωθυπουργού καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται διαρκώς. Όπως διευκρινίζεται, σύμφωνα με το Reuters, από την Τρίτη τίθενται σε εφαρμογή νέα μέτρα τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν αναλυτικά ενώ σίγουρα προβλέπεται κλείσιμο των bars για διάστημα δύο εβδομάδων ενώ τα εστιατόρια θα παραμείνουν ανοιχτά μόνο εφόσον εφαρμόσουν νέα υγειονομικά πρωτόκολλα. Η δε εργασία από το σπίτι, θεωρείται επιβεβλημένη περισσότερο από ποτέ.

Συνωστισμός στα ΜΜΕ στην Καλκούτα της Ινδίας
Συνωστισμός στα ΜΜΕ στην Καλκούτα της Ινδίας
ASSOCIATED PRESS

Ρωσία(4) - 21.358 νεκροί, 1.215.001 κρούσματα

Σταθερά ανοδικός ο αριθμός των νέων μολύνσεων στη χώρα που προσεγγίζει πλέον το ρεκόρ κρουσμάτων που είχαν καταγράψει σε 24ωρη βάση κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος, τον Απρίλιο. Τώρα καταγράφηκαν ακόμη 10.499 και 107 νέοι θάνατοι.

Βραζιλία (3) - 146.375 νεκροί, 4.915.289 κρούσματα

Τον χαμηλότερο αριθμό νέων επιβεβαιωμένων φορέων του ιού αλλά και νεκρών, από τον Μάιο κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο η χώρα αναφέροντας 8.456 και 364 αντίστοιχα. Ωστόσο, αξίζει να τονιστεί πως και υπάρχει μια σαφής τάσης μείωσης των κρουσμάτων και των θανάτων τα δεδομένα που παρουσιάζουν οι αρχές εμφανίζουν μεγάλες αυξομειώσεις από τη μέρα στην άλλη.

Ψεκασμοί στο Ριο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας
Ψεκασμοί στο Ριο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας
NurPhoto via Getty Images

Ηνωμένο Βασίλειο (12) - 42.350 νεκροί, 502.978 κρούσματα

Η χώρα ξεπέρασε το μισό εκατομμύριο κρούσματα καταγράφοντας το τελευταίο 24ωρο ακόμη 7.982 ενώ τα προηγούμενα 24ωρα είχε καταγράψει ρεκόρ ξεπερνώντας τα 11.700 ενώ κατά το πρώτο κύμα ο υψηλότερος αριθμός ήταν 7.860. Επίσης ανακοινώθηκαν ακόμη 33 θάνατοι ενώ τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται αύξηση σε ανθρώπινες απώλειες.

  • Ένα νέο πλαίσιο απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε τρία επίπεδα, σχεδιάζεται για την Αγγλία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδα Guardian που επικαλείται κυβερνητικά έγγραφα τα που διέρρευσαν. Τα έγγραφα αποκαλύπτουν σκληρότερα μέτρα, τα οποία, είναι ενδεχόμενο να εφαρμοστούν σε τοπικό, αλλά και εθνικό επίπεδο, στην περίπτωση που η κυβέρνηση αποτύχει να ελέγξει τα περιστατικά της μόλυνσης από την COVID-19. Το νέο πλαίσιο απαγόρευσης, είναι ενδεχόμενο να περιλαμβάνει πιο σκληρούς περιορισμούς, όπως το κλείσιμο των παμπ, αλλά και την απαγόρευση κοινωνικών συναναστροφών εκτός νοικοκυριών, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα. Σύμφωνα με τα έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή της εφημερίδας, το προσχέδιο με την ονομασία “Προτεινόμενο Πλαίσιο Κοινωνικής Αποστασιοποίησης για την COVID-19,” έχει σχεδιαστεί για την απλοποίηση των υφιστάμενων περιορισμών σε τοπικό επίπεδο. Το αναφερόμενο σχέδιο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί από τους αξιωματούχους του πρωθυπουργικού γραφείου, ενώ αρκετά μέτρα ενδέχεται τελικά να είναι πιο χαλαρά, σύμφωνα με την εφημερίδα.

  • Η πρόεδρος της ομάδας δράσης για τα εμβόλια στη Βρετανία, Κέιτ Μπίνγκαμ δήλωσε ότι ο εμβολιασμός του καθένα στη Βρετανία κατά του κορονοϊού “δεν πρόκειται να συμβεί,” υπογραμμίζοντας στην εφημερίδα Financial Times ότι είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός, μόνο όσων βρίσκονται σε κίνδυνο. “Δεν πρόκειται να υπάρξει εμβολιασμός για ανθρώπους κάτω των 18. Είναι ένα εμβόλιο μόνο για ενήλικες, για ανθρώπους άνω των 50 ετών, δίνοντας έμφαση στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, στους εργαζόμενους στους οίκους ευγηρίας, αλλά και στους ευάλωτους,” δήλωσε η Μπίνγκαμ σε μία συνέντευξή της, στην εφημερίδα. Οι δηλώσεις της Μπίνγκαμ ακολούθησαν τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος είπε πως αναμένει τους επόμενους μήνες από την πανδημία COVID-19 να είναι δύσκολοι, αλλά τα πράγματα θα είναι δραστικά αντίθετα από (την κατάσταση) την άνοιξη.

Κίεβο, Ουκρανία
Κίεβο, Ουκρανία
SERGEI SUPINSKY via Getty Images

Αργεντινή (8) - 21.018 νεκροί, 798.486 κρούσματα

Δεύτερο 24ωρο σημαντικής μείωσης του αριθμό των νέων επιβεβαιωμένων φορέων του ιού αφού ανήλθαν σε 7.668 αν και η γενικότερη τάση δεν δείχνει σημαντικό περιορισμό της εξάπλωση του ιού αφού μόλις στις 2 Οκτωβρίου η χώρα κατέγραψε νέο ρεκόρ με περισσότερα από 14.600 κρούσματα. Επίσης αναφέρθηκαν 223, αριθμός υψηλός για τα δεδομένα της χώρας που γενικά έχει καταφέρει να συγκρατήσει χαμηλά τις απώλειες ζωών από την πανδημία (π.χ. σε σύγκριση με το Ηνωμένο Βασίλειο).

Κολομβία (5) - 26.712 νεκροί, 855.052 κρούσματα

Χωρίς σημαντικές μεταβολές ο αριθμός των νέων μολύνσεων από τον Sars Cov 2 ενώ συνεχίζεται η μείωσής τους. Οι αρχές ανακοίνωσαν ακόμη 6.905 και 156 νέους θανάτους.

Καθολικοί στην Εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου της Ασσίζης, προστάτη των ζώων την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, Μεξικό
Καθολικοί στην Εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου της Ασσίζης, προστάτη των ζώων την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, Μεξικό
ULISES RUIZ via Getty Images

Μεξικό (9) - 79.088 νεκροί, 761.665 κρούσματα

Επίσης χωρίς σημαντικές διαφορές ο αριθμός τόσο των νέων κρουσμάτων όσο και των νεκρών, αφού έφτασαν 3.712 και 208 αντίστοιχα ενώ αξίζει να τονιστεί πως τα δεδομένα που δημοσιοποιούν οι αρχές παρουσιάζουν μεγάλες αυξομειώσεις.

Ουκρανία (25) - 4.430 νεκροί, 230.236 κρούσματα

Αν και είναι στην 25η θέση παγκοσμίως σε ό,τι αφορά το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων καταγράφει μεγάλη αύξηση σε ημερήσια βάση εδώ και πολλές εβδομάδες μα αποτέλεσμα είναι μπει πλέον στη λίστα των 10 πρώτων χωρών με τον υψηλότερο αριθμό νέων μολύνσεων σε βάση 24ωρου. Συγκεκριμένα κατέγραψε 3.774 ενώ τα δύο προηγούμενα 24ωρο καταγράφηκαν διαδοχικά ρεκόρ για τα δεδομένα της χώρας με περισσότερα από 4.600. Επίσης αναφέρθηκαν ακόμη 33 θάνατοι, αριθμός υψηλός αλλά σίγουρα αισθητά μειωμένος συγκρητικά με το ρεκόρ των 92, μια ημέρα νωρίτερα.