Κορονοϊός: Τι αναμένεται το φθινόπωρο στο «μέτωπο» της πανδημίας- Προβλέψεις για την «Κένταυρος»

Εκτιμήσεις εν όψει φθινοπώρου και ανοίγματος των σχολείων.
Maca and Naca via Getty Images

Η παραλλαγή «Κένταυρος» του κορονοϊού αναμένεται να κυριαρχήσει ως το τέλος του Σεπτεμβρίου- αρχές Οκτωβρίου, είπε στην ΕΡΤ ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ.

Ο κ. Σαρηγιάννης την χαρακτήρισε πιο ανησυχητική από τις Όμικρον 4 και Όμικρον 5. «Το 50% των κρουσμάτων θα οφείλονται σε αυτή» ανέφερε επισημαίνοντας ότι τώρα ο πολύ ζεστός καιρός του ελληνικού καλοκαιριού λειτουργεί ανασταλτικά στην εξάπλωση του κορονοϊού. «Το γεγονός ότι τις δύο πρώτες εβδομάδες από το άνοιγμα των σχολείων δεν θα δούμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων δε θα πρέπει να μας ξεγελάει», είπε σχετικά, προσθέτοντας πως το φθινόπωρο αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων λόγω της διασποράς της νέας παραλλαγής και της μείωσης της ανοσίας που θα έχει επέλθει από τα εμβόλια. «Περιμένουμε να δούμε ένα μεικτό φαινόμενο: μια σημαντική αύξηση σε διασπορά που θα φθάνει τα 30.000 κρούσματα μεσοσταθμικά με ταυτόχρονη ελεγχόμενη αύξηση στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας» είπε, εκτιμώντας πως οι νεκροί θα πλησιάζουν τους 50 – 60 ημερησίως και προβλέποντας πως αυτό μπορεί να συμβεί στο τέλος του Νοεμβρίου. Σε αυτό το πλαίσιο, πρότεινε να κάνουν τεστ μια φορά την εβδομάδα τα παιδιά στα σχολεία και να φορούν μάσκες- ενώ ότι θα έπρεπε το εβδομαδιαίο τεστ να γίνει υποχρεωτικό και στα πανεπιστήμια.

Από πλευράς του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι σε περίπου μία ή δύο εβδομάδες θα φανεί το επιδημιολογικό αποτύπωμα του Δεκαπενταύγουστου. Τόνισε ωστόσο πως η πανδημία στη χώρα μας βρίσκεται στη δεύτερη εβδομάδα πολύ σημαντικής αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων κι έκανε λόγο για σαφή μείωση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, περίπου 30% όπως είπε, αλλά και στους θανάτους, περίπου 25%, από την περίοδο αιχμής τους. «Προβλέπουμε ότι θα περάσουμε έναν καλό Σεπτέμβριο», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς σχετικά με την παραλλαγή «Κένταυρος» και για το αν μπορεί να οδηγήσει σε έξαρση την πανδημία, απάντησε πως δείχνει «δυναμική» και «μπορεί να είναι το επόμενο στέλεχος που θα μας προβληματίσει». Ωστόσο πρόσθεσε ότι οι Όμικρον 4-5 είναι πολύ μεταδοτικές και δεν θα αφήσουν τον «Κένταυρο» να επικρατήσει εύκολα. «Κάνει εντύπωση που δεν έχει επικρατήσει έως τώρα ας είμαστε αισιόδοξοι» , ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Εν όψει του ανοίγματος των σχολείων είπε ότι δεν χρειάζεται να υπάρχει υποχρέωση για τη χρήση μάσκας: «Οι γονείς εξ ορισμού έχουν την ευθύνη για τα παιδιά τους και γνωρίζουν πως θα συμπεριφερθούν. Δεν αφήνουμε το παιδί να πάει σχολείο αν είναι άρρωστο ή του κάνουμε σελφ τεστ αν υπάρχει κρούσμα στο οικογενειακό περιβάλλον», είπε.