Κως: Γυναίκα πέθανε σε καρότσα αγροτικού γιατί δεν υπήρχε ασθενοφόρο

Ήταν σε άλλο περιστατικό.
George Papapostolou photographer via Getty Images

Σε καρότσα αγροτικού χρειάστηκε να μεταφέρουν οι συγγενείς μια 63χρονη με σοβαρό πρόβλημα υγείας, στο Νοσοκομείο της Κω, καθώς το μοναδικό ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, που έχει προσωπικό, βρίσκονταν σε άλλο περιστατικό.

Η γυναίκα δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή, παρά το γεγονός ότι γιατρός που βροσκόταν μαζί, προσπάθησε να της κάνει ΚΑΡΠΑ για να την επαναφέρει στην ζωή.

Η άτυχη γυναίκα χρειάστηκε να μεταφερθεί επειγόντως στο νοσοκομείο. Περιπολικό της αστυνομίας, προπορευόταν ανοίγοντας δρόμο, όπως γνωστοποίησε οδοντίατρος – ορθοδοντικός, που προσπάθησε να παράσχει πρώτες βοήθειες στην ασθενή μέσα στη καρότσα του αγροτικού, χωρίς δυστυχώς αποτέλεσμα. Η 63χρονη κατέληξε.

«Σήμερα έφυγε μια ψυχή μέσα απ τα χέρια μου,πάνω σε μια καρότσα φορτηγού. Σε μια καρότσα φορτηγού,με ένα περιπολικό μπροστά να μας ανοίγει τον δρόμο μέχρι το νοσοκομείο. Δεν ξέρω αν το ασθενοφόρο θα έκανε την διαφορά.Δεν υπήρχε διαθεσιμο μια κι ήταν στο ψαλίδι για άλλο περιστατικό… Ντρέπομαι που στην κω του 2023 η ζωή κι ο θάνατος είναι τόσο φτηνά, πιο φτηνά απ τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία…» σημειώνει στην ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ορθοδοντικός Γιάννης Μαυρόστομος.

«Παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις και εκκλήσεις μας στη διοίκηση του ΕΚΑΒ εδώ και τρία χρόνια, για την ανάγκη άμεσης πρόσληψης διασωστών, προκειμένου να κινηθούν και τα άλλα δυο ασθενοφόρα σε περίπτωση που παρουσιάζονται ταυτόχρονα δυο και τρία περιστατικά δεν υπήρξε ανταπόκριση» δήλωσε στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου πριν από 15 μόλις μέρες ο εκπρόσωπος της μονάδας ΕΚΑΒ στη Κω, Κώστας Τσαμπής.

Να σημειωθεί ότι στο προαύλιο του ΚΥ στο Πλατάνι της Κω παραμένουν ακινητοποιημένα και ανενεργά δύο ασθενοφόρα προσφορά του ΔΟΜ και της Fraport, καθώς δεν υπάρχει το απαιτούμενο πλήρωμα για να κινηθούν.

«Επτά μόνιμοι διασώστες και τρείς συμβασιούχοι καλύπτουν οριακά τις βάρδιες του ενός ασθενοφόρου και τα καθημερινά περιστατικά, τις διακομιδές στο Αεροδρόμιο και στο λιμάνι Μαστιχαρίου» δήλωσαν στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου οι εργαζόμενοι προειδοποιώντας για «κινδύνους να χαθούν ζωές».

Πρόεδρος ΕΚΑΒ: Ανάγκη να στελεχωθούν οι μονάδες σε όλη τη χώρα

Την ανάγκη να στελεχωθούν οι μονάδες του ΕΚΑΒ, όχι μόνο στα Δωδεκάνησα, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα εξέφρασε μιλώντας στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, Νίκος Παπαευσταθίου, με αφορμή το τραγικό περιστατικό στην Κω.

Ο κ Παπαευσταθίου υποστήριξε, ότι ο ίδιος έχει υποβάλλει εισηγήσεις και αιτήματα για προσλήψεις στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας από τότε που ανέλαβε τη διοίκηση, χωρίς ωστόσο να υπάρξει αποτέλεσμα..

Για τις μεταθέσεις, καθώς υπάρχει ενδιαφέρον από δυο διασώστες να υπηρετήσουν στη Κω, σημείωσε πως «απαγορεύονται λόγω πανδημίας, γιατί θα αποδυναμωθούν άλλες μονάδες οι οποίες είναι υποστελεχωμένες, λόγω και της συνταξιοδότησης 510 εργαζομένων».

«Όμως υπάρχει προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας να επιτραπούν μεταθέσεις για έκτακτους λόγους, αλλά δεν υπάρχει ακόμα απάντηση”».

Όσον αφορά στις αποσπάσεις, που γίνονται εποχιακά για κάλυψη των τεράστιων αναγκών, λόγω και τουρισμού ο κ Παπαευσταθίου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν, μετά τις εκλογές της 25ης Ιούνη.

Έπαρχος Κω-Νισύρου: Τριτοκοσμική η εικόνα της μεταφοράς της 63χρονης και δεν μας αξίζει

Την θλίψη και απογοήτευσή του για την “τριτοκοσμική”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, εικόνα της μεταφοράς της 63χρονης σε καρότσα φορτηγού, επειδή δεν υπήρχε πλήρωμα να στελεχώσει το 2ο ασθενοφόρο άφου το μοναδικό στελεχωμένο ασθενοφόρο ήταν σε άλλο περιστατικό, εξέφρασε μιλώντας στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου ο έπαρχος Κω-Νισύρου Γιάννης Καμπανής.

Χρέωσε στο Υπουργείο Υγείας την ευθύνη της στελέχωσης του ΕΚΑΒ υπογραμμίζοντας πως «δεν αξίζει στους νησιώτες, στα νησιά μας στην Ελλάδα αυτή η μεταχείριση».

Παράλληλα, δεσμεύτηκε να υπάρξει συνεργασία Περιφέρειας -Δήμου για εξεύρεση λύσης, αλλά και να υποβάλει στον πρόεδρο του ΕΚΑΒ Ν. Παπαευσταθίου πρόταση για υπογραφή σύμβασης με ιδιωτικά ασθενοφόρα ακόμα και αξιοποίηση των διασωστών -στρατιωτών μέχρι να γίνουν μόνιμες προσλήψεις.

Να σημειωθεί, ότι στο προαύλιο του ΚΥ στο Πλατάνι της Κω παραμένουν ακινητοποιημένα και ανενεργά δύο ασθενοφόρα προσφορά του ΔΟΜ και της Fraport, καθώς δεν υπάρχει το απαιτούμενο πλήρωμα για να κινηθούν, όταν ήδη η τουριστική περίοδος ξεκίνησε και οι μόνιμοι κάτοικοι μαζί με τους επισκέπτες ξεπερνούν τους 140.000.

Πηγή: ΕΡΤ