Κοσμικές ακτίνες θα αναζητήσουν κρυμμένο ταφικό θάλαμο στην Πυραμίδα του Χέοπα

Η πυραμίδα που κατασκευάστηκε πριν από περίπου 4,5 χιλιάδες έτη έχει ύψος 146,60 μέτρα και τέλεια τετράγωνη βάση με πλευρά 230,35 μέτρα.
.
.
ScanPyramids mission

Μια νέα σάρωση της Μεγάλης Πυραμίδας της Γκίζας χρησιμοποιώντας κοσμικές ακτίνες θα μπορούσε να αποκαλύψει τα μυστικά της κατασκευής της αλλά και πιθανά μυστικά που κρύβονται στο εσωτερικό της και δεν τα έχουμε ακόμη ανακαλύψει.

Σε μελέτες που έγιναν το χρονικό διάστημα 2015-2017 αποκαλύφθηκε η ύπαρξη δύο άγνωστων κοιλοτήτων μέσα στην πυραμίδα πάνω από την Μεγάλη Γαλαρία - ένα πέρασμα που οδηγεί σε αυτό που μπορεί να είναι ο θάλαμος του φαραώ Χέοπα - και είναι περίπου 30 μέτρα μήκος και 6 μέτρα σε ύψος, σύμφωνα με σε προηγούμενες σαρώσεις της πυραμίδας.

Η ανακάλυψη έγινε με χρήση μιας νέας τεχνικής που αξιοποιεί τις κοσμικές ακτίνες για να ακτινογραφεί ένα χώρο. Πιο συγκεκριμένα η τεχνική αυτή πραγματοποιεί τομογραφίες μιονίων, των σωματιδίων από τα οποία αποτελούνται οι κοσμικές ακτίνες. Οι προηγούμενες σαρώσεις αποκάλυψαν επίσης ένα δεύτερο, πολύ μικρότερο κενό, λίγο πιο πέρα από τη βόρεια όψη της πυραμίδας. Ο σκοπός του είναι επίσης ασαφής.

Τώρα, μια νέα ομάδα αρχαιολόγων σχεδιάζει να σαρώσει ξάνα τη Μεγάλη Πυραμίδα χρησιμοποιώντας νέο πιο προηγμένο εξοπλισμό με στόχο να διαπιστώσουν τι ακριβώς είναι αυτές οι κοιλότητες και αν κάποια από αυτές αποτελεί το σημείο ταφής του Φαραώ Χέοπα που παρά τις επίμονες έρευνες δεν έχει εντοπιστεί ούτε εντός της πυραμίδας ούτε κάπου. Κάποιοι ειδικοί έχουν υποστηρίξει ότι η πυραμίδα δεν κατασκευάστηκε ως ταφικό μνημείο και άρα η μούμια του Χέοπα βρίσκεται σε άλλο σημείο.

«Σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε ένα σύστημα 100 φορές μεγαλύτερης ευαισθησίας από αυτό που χρησιμοποιήθηκε στην προηγούμενη έρευνα στην πυραμίδα του Χέοπα με χρήση κοσμικών ακτινών» αναφέρουν οι ερευνητές σε άρθρο τους στο διαδικτυακό αρχείο επιστημονικών προδημοσιεύσεων Arxiv.

Η πυραμίδα που κατασκευάστηκε πριν από περίπου 4,5 χιλιάδες έτη έχει ύψος 146,60 μέτρα και τέλεια τετράγωνη βάση με πλευρά 230,35 μέτρα. Έχει όγκο 2.521.000 κυβικά μέτρα, καλύπτει επιφάνεια 54.000 τετρ. μέτρων και το υπολογιζόμενο βάρος της φθάνει τους 6,5 εκατομμύρια τόνους. Για την αποπεράτωσή της χρειάστηκαν 30 χρόνια δουλειάς από 100.000 εργάτες-δούλους, πολλοί από τους οποίους πέθαναν κατά τη διάρκεια κατασκευής της.

Ανάγκη για κεφάλαια

H ερευνητική ομάδα έχει λάβει την απαραίτητη άδεια από το υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου αλλά χρειάζεται ακόμη να συγκεντρώσει κάποια κεφάλαια για να ξεκινήσει την εγκατάσταση του πολύπλοκου συστήματος γύρω από την πυραμίδα.

«Αναζητούμε χορηγούς για το πλήρες έργο», είπε ο ο Άλαν Μπρός επιστήμονας στο Εθνικό Εργαστήριο Επιταχυντή Φέρμκι που είναι συν-συγγραφέας της έρευνας. «Μόλις έχουμε πλήρη χρηματοδότηση, πιστεύουμε ότι θα χρειαστούν [περίπου] δύο χρόνια για την κατασκευή των ανιχνευτών», είπε ο Μπρός. Προς το παρόν, η ομάδα έχει αρκετή χρηματοδότηση μόνο για τη διεξαγωγή προσομοιώσεων και τον σχεδιασμό ορισμένων πρωτοτύπων, είπε.

Μόλις αναπτυχθούν τα τηλεσκόπια, θα χρειαστούν λίγο χρόνο για τη συλλογή δεδομένων. «Μόλις αναπτύξουμε τα τηλεσκόπια μετά από περίπου ένα χρόνο παρακολούθησης, αναμένουμε να έχουμε προκαταρκτικά αποτελέσματα. Θα χρειαστούμε μεταξύ δύο και τριών ετών παρακολούθησης για να συλλέξουμε αρκετά δεδομένα μιονίων για να φτάσουμε σε πλήρη ευαισθησία για τη μελέτη [της Μεγάλης Πυραμίδας]», είπε ο Μπρός .

Δημοφιλή