ΔΙΕΘΝΕΣ
21/11/2019 23:16 EET | Updated 21/11/2019 23:18 EET

Κρατούμενος έστησε online απάτη από τη φυλακή και έβγαλε ένα εκατ. δολάρια

Στη Νιγηρία.

Witthaya Prasongsin / EyeEm via Getty Images

Ένας άνδρας που εκτίει φυλάκιση 24 ετών σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στη Νιγηρία χρησιμοποίησε ένα δίκτυο συνεργών για μια διεθνή απάτη που του απέφερε ένα εκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του CNN, ο Χόουπ Ολουσεγκούν Αρόκε είχε καταδικαστεί για απάτη πριν τέσσερα χρόνια και είχε φυλακιστεί σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Λάφος μετά την καταδίκη του, σύμφωνα με την επιτροπή οικονομικών εγκλημάτων της Νιγηρίας.

Όσο ήταν στη φυλακή, συνεργάστηκε με άλλα άτομα για να πραγματοποιήσει απάτες που στόχευαν θύματα σε διάφορες χώρες. Κατά το διάστημα αυτό μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο για μια απροσδιόριστη ασθένεια μα, αντί να επιστρέψει στη φυλακή, κατέληγε σε ξενοδοχεία όπου συναντούσε τη σύζυγο και τα παιδιά του και συμμετείχε σε κοινωνικές εκδηλώσεις, σύμφωνα με τις αρχές. Επίσης, όσο ήταν στη φυλακή είχε πρόσβαση στο Ίντερνετ και σε κινητά τηλέφωνα.

 

 

Για να πραγματοποιεί τις συναλλαγές του ο Αρόκε, χρησιμοποιώντας ψεύτικο όνομα (Ακινβούνμι Σορινμάντε), άνοιξε δύο λογαριασμούς. Επίσης, αγόρασε σπίτια σε εύπορες γειτονιές και μια σειρά από πολυτελή αυτοκίνητα, τα οποία γράφτηκαν στο όνομα της γυναίκας του. Σύμφωνα με την επιτροπή, είχε επίσης τον έλεγχο του λογαριασμού της γυναίκας του από τη φυλακή.

Ο Αρόκε είχε συλληφθεί το 2012 για απάτη μέσω Ίντερνετ μετά την επιστροφή του από τη Μαλαισία. Τότε έλεγε στα θύματά του πως ήταν φοιτητής επιστήμης υπολογιστών σε πανεπιστήμιο της Κουάλα Λουμπούρ, αλλά στην πραγματικότητα ήταν «αιχμή του δόρατος μιας πολύπλοκης διαδικτυακής απάτης σε δύο ηπείρους», σύμφωνα με την επιτροπή. Τρία χρόνια αργότερα καταδικάστηκε και φυλακίστηκε. Στη νέα του απάτη, στόχευε άτομα από διάφορες χώρες, αλλά δεν έγινε γνωστό από ποιες ακριβώς.

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost