Κρίση στην Ουκρανία: Νέα συνάντηση Ρωσίας- Ουκρανίας- Γερμανίας- Γαλλίας τον Μάρτιο

«Δύσκολες» οι συνομιλίες υπό το σχήμα της Νορμανδίας.
Future Publishing via Getty Images

«Δύσκολες» ήταν οι συνομιλίες για την ουκρανική κρίση που είχαν χθες, Πέμπτη, υπό το λεγόμενο «σχήμα της Νορμανδίας» η Ρωσία, η Ουκρανία, η Γερμανία και η Γαλλία, οι οποίες προβλέπουν την πραγματοποίηση νέας συνάντησής τους τον Μάρτιο, δήλωσαν σήμερα γαλλική και γερμανική πηγή.

Οι εκπρόσωποι των τεσσάρων χωρών, που συναντώνται από το 2014 υπό το λεγόμενο σχήμα της Νορμανδίας για την ειρηνευτική διαδικασία στην ανατολική Ουκρανία, είχαν συνομιλίες 9,5 ωρών χθες στο Βερολίνο.

Αυτές έγιναν την ώρα που η Ρωσία, η οποία έχει συγκεντρώσει στρατεύματα στις πύλες της Ουκρανίας, κατηγορείται ότι προετοιμάζει νέα στρατιωτική επιχείρηση κατά της χώρας αυτής. Η Μόσχα απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές και δηλώνει ότι θέλει μόνον να λάβει εγγυήσεις για την ασφάλειά της απέναντι στην εχθρότητα του Κιέβου και του ΝΑΤΟ.

«Οι συνομιλίες ήταν δύσκολες και επέτρεψαν να φανούν ξεκάθαρα οι διάφορες θέσεις και οι διάφορες επιλογές λύσης», δήλωσαν πηγές προσκείμενες στους Γάλλους και τους Γερμανούς διαπραγματευτές. «Η συνάντηση διήρκεσε πολλές ώρες και ήταν δύσκολη», σημείωσε και η γαλλική προεδρία.

«Η συζήτηση ανάμεσα στους συμβούλους αφορούσε κυρίως δύο σημεία: τα πολιτικά μέτρα, όπως η εξέταση νόμων που η Ουκρανία πρέπει, στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μινσκ, να συζητήσει με τους αυτονομιστές, και τα ανθρωπιστικά μέτρα που συνοδεύουν τις συνομιλίες αυτές, κυρίως όσον αφορά την απελευθέρωση κρατουμένων», σημείωσε το Ελιζέ.

Οι συμφωνίες του Μινσκ

Οι συμφωνίες του Μινσκ υπογράφηκαν το 2015 ανάμεσα στο Κίεβο και τους φιλορώσους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας, η ένοπλη σύγκρουση των οποίων από το 2014 έχει προκαλέσει περισσότερους από 14.000 νεκρούς, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του ΟΗΕ.

Οι συνομιλίες σκοντάφτουν κυρίως σε μια πτυχή: «Η Ρωσία δέχθηκε τη διαπραγμάτευση σε βάθος, αλλά στο τέλος επέμεινε να γραφτεί ότι η Ουκρανία θα διαπραγματευτεί απευθείας με τους αυτονομιστές, κάτι το οποίο συνιστά την μόνη κόκκινη γραμμή της Ουκρανίας», σύμφωνα με την γαλλική προεδρία.

Έπειτα από μια παύση αρκετών μηνών, οι συνομιλίες του σχήματος της Νορμανδίας άρχισαν εκ νέου με μια συνάντηση στο Παρίσι, στα τέλη Ιανουαρίου, στο πλαίσιο διπλωματικών προσπαθειών για να επιτευχθεί αποκλιμάκωση της κρίσης.

«Συμφωνήθηκε να συναντηθούμε εκ νέου μετά τις προσεχείς συναντήσεις της τριμερούς ομάδας επαφής τον Μάρτιο», ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία οι πλευρές «θα συνεχίσουν να εργάζονται για την πλήρη υλοποίηση» των συμφωνιών του Μινσκ.

«Συνεχίζουμε να προχωράμε πάνω στην διπλωματική πτυχή», επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Γκαμπριέλ Ατάλ σε δηλώσεις που έκανε στον Europe 1.

Στην τριμερή ομάδα επαφής μετέχουν η Μόσχα, το Κίεβο και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε χθες τους Αμερικανούς πολίτες να φύγουν από την Ουκρανία «τώρα», λόγω του αυξημένου κινδύνου μιας ρωσικής εισβολής, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση θα μπορούσε «να ξεφύγει γρήγορα» παρά τις διπλωματικές προσπάθειες των τελευταίων εβδομάδων.

Δεν ασκείται πίεση στο Κίεβο, λέει η Μόσχα

Οι μεσολαβητές τάσσονται υπέρ της ειρηνευτικής συμφωνίας του Μινσκ αλλά «προς λύπη μας» δεν πιέζουν το Κίεβο να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, έκρινε ο Ρώσος απεσταλμένος Ντμίτρι Κόζακ.

«Δεν κατέστη δυνατό να ξεπεραστούν οι διαφορές απόψεων», πρόσθεσε ο κ. Κόζακ, εξηγώντας πως η ουκρανική πλευρά ερμηνεύει το ειρηνευτικό σχέδιο κατά τρόπο πολύ διαφορετικό από τη ρωσική.

Ο Ρώσος μεσολαβητής επέκρινε το Κίεβο διότι απορρίπτει τον διάλογο με τους ηγέτες των φιλορώσων αυτονομιστών στις περιφέρειες Λουγκάνσκ και Ντανιέτσκ και επέμεινε πως η εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ (2015) αποτελεί προϋπόθεση για την επίλυση της σύγκρουσης χωρίς βία.

Ο Ουκρανός διαπραγματευτής Αντρίι Γέρμακ επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρξε απτή πρόοδος στις συνομιλίες, πάντως σημείωσε πως υπήρξε πλήρης εκεχειρία για αρκετές ημέρες αυτή την εβδομάδα, κάτι που γι’ αυτόν είναι «ισχυρό αποτέλεσμα», καθώς και ότι τα μέρη συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές.

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε την κυβέρνηση της Ουκρανίας πως προσπαθεί να ξαναγράψει τη συμφωνία και ότι κάνει επιλεκτική εφαρμογή των διατάξεων της που θεωρεί ότι τη συμφέρουν.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι, που απορρίπτει τις συνομιλίες με τους αυτονομιστές, προτείνει απευθείας διαπραγματεύσεις με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν. Το Κρεμλίνο αρνείται.

Οι περιφέρειες Λουγκάνσκ και Ντανιέτσκ, που γειτονεύουν με τη Ρωσία, βρίσκονται κατά το μεγαλύτερο μέρος τους στα χέρια των αυτονομιστών επί σχεδόν οκτώ χρόνια, από το ξέσπασμα της εμφύλιας σύρραξης στην ανατολική Ουκρανία, που είναι επίσης γνωστή με την ονομασία Ντονμπάς, το 2014. Ο πόλεμος στην περιοχή έχει στοιχίσει τη ζωή σε κάπου 15.000 ανθρώπους, σύμφωνα με το Κίεβο.

Η συγκέντρωση 100.000 και πλέον Ρώσων στρατιωτικών σε διάφορους τομείς των συνόρων με την Ουκρανία έχει ανεβάσει κατακόρυφα την ένταση τους τελευταίους μήνες, με τη Δύση να επισείει τον κίνδυνο ρωσικής εισβολής παρά τις διαψεύσεις του Κρεμλίνου.

Η Ρωσία διαβεβαιώνει ότι δεν έχει σκοπό να επιτεθεί σε κανέναν και θέλει εγγυήσεις για την ασφάλειά της, συμπεριλαμβανομένης της γραπτής δέσμευσης του NATO ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει κράτος μέλος του. Η συμμαχία και το Κίεβο απορρίπτουν τις ρωσικές αξιώσεις περί νέας αρχιτεκτονικής ασφαλείας στην Ευρώπη ως απαράδεκτες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, dpa, Reuters

Δημοφιλή