Λάμψη, Φώς και Ελληνική Μόδα στον Καναδά για τον Καρκίνο των Ωοθηκών

Δημιουργίες των 14 σχεδιαστών στο 2ο Ντεφιλέ Ελληνικής Μόδας που οργάνωσε το Λύκειον των Ελληνίδων Μοντρεάλ για καλό σκοπό.
.
.
Photo Credit Χάρυ Μπάρμπα

Περίπου 500 καλεσμένοι πλημμύρισαν το Συνεδριακό Κέντρο Παλάς στο Μοντρεάλ την Τρίτη 25 Απριλίου, προκειμένου να θαυμάσουν την ελληνική μόδα από 14 καταξιωμένους Έλληνες σχεδιαστές-μέλη της Ένωσης Ελλήνων Σχεδιαστών, αλλά και να ενισχύσουν την έρευνα για το προληπτικό ανιχνευτικό τέστ The Doveegene, που όταν εγκριθεί, θα σώσει εκατομμύρια ζωές γυναικών από τον καρκίνο του ενδομητρίου και τον καρκίνο των ωοθηκών.

Φώς ελληνικό, διαχρονική ομορφιά, μοντέρνα έμπνευση παρέλασαν μέσα τις δημιουργίες των 14 σχεδιαστών στο 2ο Ντεφιλέ Ελληνικής Μόδας που οργάνωσε το Λύκειον των Ελληνίδων Μοντρεάλ σε μια βραδυά,που είχε γκλάμ, επιστημονικό κύρος και ερανική προσπάθεια, η οποία απέληξε στη συγκέντρωση $40.000 για την έρευνα του Doveegene , της οποίας ηγείται η γυναικολόγος, ογκολόγος, χειρουργός του Πανεπιστημίου McGill, δρ. Lucy Gilbert.

Η Ορσαλία Παρθένη, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Σχεδιαστών δήλωσε:

«Στο 2ο Ντεφιλέ Ελληνικής Μόδας είχα την τύχη να παρουσιάσω τα ρούχα 14 Ελλήνων σχεδιαστών που τα προσέφεραν δωρεάν για τον φιλανθρωπικό σκοπό. Το κοινό αποτελούμενο από Ελληνίδες, Ιταλίδες, Κεμπεκιώτισσες, Αγγλοκαναδές δέχθηκε με ενθουσιασμό την ελληνική μόδα, αγκαλιάζοντας τις δημιουργίες των Ελλήνων σχεδιαστών που δημοπρατήθηκαν για να συνεισφέρουν στην τελειοποίηση του νέου ανιχνευτικού τεστ Doveegene για τον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου των ωοθηκών.

Ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους που συμμετείχαν με τις δημιουργίες τους αλλά και το ΛΕΜ που μας έκανε αυτή την τιμητική πρόσκληση».

Τη βραδυά παρουσίασε η δημοσιογράφος και φασιονίστα Ειρήνη Νικολοπούλου, η οποία ντύθηκε με διάφορες δημιουργίες των συμμετεχόντων σχεδιαστών αναδεικνύοντας την ελληνική μόδα με το δικό της τρόπο.

Αριστερά η Αμαλία Μαρκάκης, δίπλα της η Ορσαλία Μαρκάκη μαζί με την Ιουστίνη Φραγκούλη και τη δημοσιογράφο Ειρήνη Νικολοπούλου
Αριστερά η Αμαλία Μαρκάκης, δίπλα της η Ορσαλία Μαρκάκη μαζί με την Ιουστίνη Φραγκούλη και τη δημοσιογράφο Ειρήνη Νικολοπούλου
Photo Credit Χάρυ Μπάρμπα

Η ίδια δήλωσε:

«Η συμμετοχή μου στο gala που διοργάνωσε το Λύκειο των Ελληνίδων του Μόντρεαλ αποτελεί για μένα μία από τις πιο τιμητικές προσκλήσεις που έλαβα ποτέ στην πολύχρονη καριέρα μου ως παρουσιάστρια ενώ ήταν ιδιαίτερα συγκινητική η πρώτη ουσιαστική και απευθείας επαφή μου με τον Ελληνισμό του Καναδά και εν γένει των απανταχού Ελλήνων.

Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου την φίλη μου Ιουστίνη Φραγκούλη για αυτή την πρωτοβουλία που μου εδωσε την ευκαιρία να συγκεράσω την αγάπη μου και την αφοσίωση μου στην διεθνή προβολή της Ελληνικής μόδας μαζί με την διαχρονική δέσμευση μου να προσφέρω ως δημοσιογράφος στην διάδοση μιας κορυφαίας στιγμής για την παγκόσμια ερευνα του καρκίνου των ωοθηκών Η συνάντηση μου με την Dr Lucy Gilbert και η συνέντευξη μας σηματοδοτεί για μένα , ενα κομβικό σημείο στην σχέση μου με την πανανθρώπινη αξία ενός σπυδαίου επιστημονικού επιτεύγματος ».

Η δρ. Lucy Gilbert, που ήταν το επίκεντρο της εκδήλωσης ανέφερε για την ανακάλυψή της:

Η δρ. Lucy Gilbert
Η δρ. Lucy Gilbert
Photo Credit Χάρυ Μπάρμπα

«Προβληματισμένη με τη θλιβερή πραγματικότητα ότι το ποσοστό θεραπείας του καρκίνου των ωοθηκών και του ενδομητρίου δεν έχει βελτιωθεί τα τελευταία 30 χρόνια, μαζί με την ομάδα μου εργασθήκαμε ασταμάτητα για να σχεδιάσουμε ένα γονιδιακό τεστ Παπανικολάου μήτρας που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για την ανάλυση των κυττάρων – δημιουργώντας το μοναδικό τεστ ικανό να κάνει τη διάκριση μεταξύ καρκινικών και μη καρκινικών κυττάρων σε γυναίκες πριν και μετά την εμμηνόπαυση.

Το DOvEEgene έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύσει τον τρίτο υψηλότερο καρκίνο-δολοφόνο των Καναδών γυναικών πριν να είναι πολύ αργά».

Η πιό συγκινητική στιγμή της εκδήλωσης ήταν όταν πέντε γυναίκες που έζησαν τον φόβο του καρκίνου των ωοθηκών και βίωσαν τον καρκίνο του στήθους παρέλασαν με ρούχα της Ορσαλίας Παρθένη.

.
.
Photo Credit Νικόλας Χουσάκος

Η καθηγήτρια Δημοσιογραφίας Αφροδίτη Σάλας και η φιλάνθρωπος Γιούλα Κισκίρας πρόλαβαν τον καρκίνο των ωοθηκών και του ενδομητρίου αντίστοιχα με το υπο κλινική δοκιμή Doveegene τεστ, οι δασκάλες ελληνικών Αμαλία Μαρκάκης και η Ευαγγελία Τσαλκίδου πέρασαν νικηφόρα καρκίνο του στήθους, ενώ η Τζοάννα Φωτιάδης νίκησε τον καρκίνο των ωοθηκών που διαγνώσθηκε στα αρχικά στάδια.

Η Μαρία Φωτόπουλος υπήρξε η ψυχή της διοργάνωσης, που ήταν πολυεπίπεδη και δύσκολη καθώς συμπεριλάμβανε πολλά στοιχεία.

Η Μαρία Φωτόπουλος
Η Μαρία Φωτόπουλος
Photo Credit Νικόλας Χουσάκος

Προσωπικά ως πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων έζησα μια απρόσμενη εμπειρια αισιοδοξίας και καταγράφω τα εξής συμπεράσματα:

Α) Δεκατέσσερις Ελληνες σχεδιαστές ενώθηκαν και για πρώτη φορά συλλογικά παρουσίασαν στη διεθνή σκηνή δημιουργίες τους που αναδεικνύουν το ταλέντο τους, εμπνευσμένο από το φώς της Ελλάδας.

Β) Ο σκοπός της εκδήλωσης επιτεύχθηκε καθώς το νέο ανιχνευτικό τεστ Doveegene για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών και του ενδομητρίου που επεξεργάζεται η δρ. Lucy Gilbert μαζί με την ομάδα της στο Πανεπιστήμιο McGill ενισχύθηκε οικονομικά αλλά πήρε και τεράστια δημοσιότητα εδώθεν κακείθεν του Ατλαντικού.

Γ) Οι Πέντε Υπέροχες Γυναίκες που παρέλασαν στην πασαρέλα έχοντας βιώσει τον τρόμο του καρκίνου των ωοθηκών και του στήθους, επέζησαν με θυσίες αποδεικνύοντας ότι ο καρκίνος μπορεί να νικηθεί, ιδιαίτερα με το νέο προληπτικό τέστ Doveegene.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της υφυπουργού Μεταφορών του Καναδά Αννυς Κουτράκη, βουλευτού Vimy Laval και της Εμμανουέλας Λαμπρόπουλος, προέδρου της γυναικείας κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος των Φιλευθέρων, βουλευτού του Ville Saint Laurent.

Παρούσα με την γοητευτική νότα της ήταν η Γενική Πρόξενος Κατερίνα Βαρβαρήγου καθώς και οι δημοτικοί συμβουλοι Μαίρη Ντέρος, Εφη Γιάννου, Δέσποινα Σούριας από το Μοντρεάλ και οι Βασίλης Καρυδόγιαννης, Αγλαϊα Ρεβελάκη και Σάντρα Ελ Χαλού από το Λαβάλ.

.
.
Photo Credit Χάρυ Μπάρμπα

Θα πρέπει να σημειωθεί πως στο 2ο Ντεφιλέ Ελληνικής μόδας συμμετείχαν με τις δημιουργίες τους οι σχεδιαστές : Vassilis Zoulias,Liana Camba, Angelos Bratis, Konstantinos Tsigaros, Dimitris Dassios, Ioanna Kourbela, Yiorgos Eleftheriades, Maison Faliakos, Denise Eleftheriou, Costarellos, Kathy Heyndels, Sotiris Georgiou, Chara Lebessis and Orsalia Parthenis. Τα μαγιό ήταν δημιουργίες της Εύας Σουλάκου, BlueBlue BeachWear. Τα γυαλιά ήταν της Πατρίτσιας Φωτίου, Kalopsia Revisionist Eyewear. Οι γούνες ήταν της εταιρείας Starlight Furs.

Ηταν μια βραδυά αφιερωμένη στην αισιοδοξία που αποπνέει η ελληνική μόδα αλλά και στην επιστήμη που μπορεί να εξουδετερώσει τον καρκίνο εν τη γενέσει του!