Καμία παράδοση στη Μαριούπολη, οι πρόσφυγες ξεπερνούν τα 5 εκατομμύρια

Νέες κυρώσεις σε βάρος προσώπων και οντοτήτων στη Ρωσία ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.
Ουκρανός στρατιώτης παρακολουθεί την περιοχή με τα κιάλια του στην πρώτη γραμμή μάχης στο Μικλοάιβ.
Ουκρανός στρατιώτης παρακολουθεί την περιοχή με τα κιάλια του στην πρώτη γραμμή μάχης στο Μικλοάιβ.
NurPhoto via Getty Images

Μερικοί άμαχοι, παγιδευμένοι στην πολιορκημένη ουκρανική πόλη Μαριούπολη κατάφεραν να φύγουν, αλλά οι αξιωματούχοι είπαν ότι ήταν πολύ λιγότεροι από ό,τι αναμενόταν. Οι αρχές της πόλης της Μαριούπολης είχαν ανακοινώσει νωρίτερα ότι ήλπιζαν να απομακρύνουν περίπου 6.000 ανθρώπους στο πλαίσιο μιας προκαταρκτικής συμφωνίας με τη Ρωσία -η πρώτη εδώ και εβδομάδες- για τη δημιουργία ενός ασφαλούς διαδρόμου. Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τα σημεία συνάντησης χτυπήθηκαν από πυροβολικό.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολόντιμιρ Zελένσκι, δήλωσε ότι παραμένει έτοιμος να απελευθερώσει Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου με αντάλλαγμα την ασφαλή διέλευση αμάχων και ουκρανικών στρατιωτών από τη Μαριούπολη. Μιλώντας μετά από επίσκεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο Ζελένσκι είπε ότι υπολογίζεται ότι υπήρχαν περίπου 1.000 άμαχοι καταφύγιοι στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal της Μαριούπολης.

Ένα τελεσίγραφο της Ρωσίας προς τους Ουκρανούς μαχητές που αντιστέκονται στη Μαριούπολη να παραδοθούν έληξε. Σε δήλωση που εκδόθηκε νωρίς σήμερα το πρωί, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι θα προσφέρει «για άλλη μια φορά» στην Ουκρανία την επιλογή «να σταματήσει τις μάχες και να καταθέσει τα όπλα» από τις 14:00 ώρα Μόσχας ,την Τετάρτη.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε δοκιμαστικά τον νέο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο Sarmat, αναφέρει το Reuters. «Τροφή για σκέψη σε όσους απειλούν τη Ρωσία», τόνισε ο Βλάντιμιρ Πούτιν μετά την εκτόξευση.

Ο επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μητροπολίτης Κιέβου, Επιφάνιος, κάλεσε τους πιστούς να μην προσέλθουν στις αναστάσιμες λειτουργίες στις περιοχές που πλήττονται από βομβαρδισμούς

Περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από τότε που τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Προσφύγων του ΟΗΕ (UNHCR). Οι γυναίκες και τα παιδιά αποτελούν το 90% αυτών που έχουν διαφύγει. Άλλα 7,1 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίζονται εντός της Ουκρανίας.

Όλες οι εξελίξεις

23.25 Επικεφαλής της Περιφερειακής Στρατιωτικής Διοίκησης του Λουχάνσκ: Το 80% της επικράτειας του Λουχάνσκ βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο

Ο Σέρχι Χαϊντάι, επικεφαλής της Περιφερειακής Στρατιωτικής Διοίκησης του Λουχάνσκ, δήλωσε ότι το 80% της επικράτειας της περιοχής του βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο. Εάν η Ουκρανία δεν αντισταθεί, ο αξιωματούχος πρόσθεσε, «η Ρωσία σίγουρα δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ και θα πιέσει περαιτέρω». Μιλώντας στο CNN από μια άγνωστη τοποθεσία, ο Χαϊντάι συμφώνησε με τον ρωσικό χαρακτηρισμό ότι η δεύτερη φάση του πολέμου έχει ξεκινήσει, αλλά προειδοποίησε ότι δεν είναι ακόμη «πλήρης και ολοκληρωτική εισβολή».

22.55 Τουρκία: Ο Τσαβούσογλου κατηγορεί χώρες του ΝΑΤΟ ότι επιθυμούν να συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Τετάρτη χώρες του ΝΑΤΟ ότι επιθυμούν έναν πόλεμο διαρκείας στην Ουκρανία, ώστε «να αποδυναμωθεί» η Μόσχα.

«Υπάρχουν χώρες στους κόλπους του ΝΑΤΟ που επιθυμούν να συνεχιστεί ο πόλεμος», είπε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας. «Ο στόχος τους είναι να αποδυναμωθεί η Ρωσία», πρόσθεσε.

Οι ρωσοουκρανικές διαπραγματεύσεις, που φιλοξενήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη στα τέλη Μαρτίου και επρόκειτο να συνεχιστούν μέσω βιντεοκλήσεων, φαίνεται ότι βρίσκονται σε νεκρό σημείο. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε νωρίτερα ότι οι Ουκρανοί «υπαναχωρούν» διαρκώς από τα σημεία στα οποία είχε επιτευχθεί συμφωνία.

Η Τουρκία έχει φιλοξενήσει δύο φορές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, την πρώτη στις 10 Μαρτίου, σε υπουργικό επίπεδο, στην Αττάλεια και τη δεύτερη στις 29 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη.

23.03 Η Ρωσία πρόσθεσε 17 ομάδες ταγμάτων στην Ουκρανία την τελευταία εβδομάδα, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ

Οι ρωσικές δυνάμεις πρόσθεσαν 17 τακτικές ομάδες τάγματος (BTG) στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, με τέσσερις ακόμη BTG μόνο τις τελευταίες 24 ώρες, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ την Τετάρτη.

Συνολικά, οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι υπάρχουν τώρα 82 BTG εντός της Ουκρανίας.

Από τα τέσσερα BTG που προστέθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, τρία από αυτά «πήγαν στα ανατολικά» στην περιοχή του Ντονμπάς, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Αυτά τα BTG δεν αποτελούνται απαραίτητα μόνο από στρατιώτες πεζικού. Είναι «λειτουργικά διατεταγμένα», είπε ο αξιωματούχος.

«Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι μερικές από αυτές τις τακτικές ομάδες τάγματος, τείνουμε να τις σκεφτόμαστε και- νομίζω ότι όλοι συνηθίζουμε να μιλάμε για αυτές- σαν να είναι όλοι πεζικάριοι ή κάτι τέτοιο.Μερικές είναι πεζικού, άλλες πυροβολικού, άλλες είναι τεθωρακισμένοι, μηχανοποιημένοι, κτλπ», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

22.58 Αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας: Ο ανθρωπιστικός διάδρομος δεν λειτούργησε όπως είχε προγραμματιστεί

Valentyn Ogirenko via Reuters

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Iρίνα Βέρεστσουκ δήλωσε στο Telegram ότι «ο ανθρωπιστικός διάδρομος από τη Μαριούπολη δεν λειτούργησε όπως είχε προγραμματιστεί σήμερα».

Αν και δεκάδες άνθρωποι κατάφεραν να εγκαταλείψουν την πόλη για τη Ζαπορίζια, ο δήμαρχος της Μαριούπολης ήλπιζε ότι 6.000 άτομα θα απομακρύνονταν σήμερα.

Η Βερεστσούκ είπε ότι αυτή η αποτυχία οφείλεται στην «έλλειψη ελέγχου της Ρωσίας επί του δικού της στρατού».

Πρόσθεσε ότι «οι κατακτητές δεν μπόρεσαν να παράσχουν έγκαιρη μεταφορά ανθρώπων στο σημείο που περίμεναν δεκάδες λεωφορεία και ασθενοφόρα μας».

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης κατηγόρησε την «εγγενή αποδιοργάνωση και αμέλεια» της Ρωσίας.

Οι προσπάθειες εκκένωσης θα συνεχιστούν την Πέμπτη, είπε η Βερεστσούκ, προσθέτοντας «θα παλέψουμε για τον καθένα από εσάς».

22.51: Αντιδρά η ΑΤΡ στην απόφαση του Γουίμπλεντον να μην αγωνιστούν Ρώσοι και Λευκορώσοι

22.29 Νέες κυρώσεις σε βάρος προσώπων και οντοτήτων στη Ρωσία ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ

22.14 Κορυφαίοι οικονομικοί αξιωματούχοι από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά αποχώρησαν από την συνάντηση της G-20, όταν πήρε τον λόγο ο εκπρόσωπος της Ρωσίας

21.21 Εκκληση του επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας στους πιστούς να μην προσέλθουν στις αναστάσιμες λειτουργίες στις περιοχές που πλήττονται από βομβαρδισμούς

Gleb Garanich via Reuters

Ο επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μητροπολίτης Επιφάνιος, ζήτησε από τον κόσμο να μην προσέλθουν στις νυχτερινές πασχαλινές λειτουργίες σε περιοχές της χώρας που πλήττονται από τις συγκρούσεις, εν μέσω φόβου ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί θα συνεχιστούν κατά την περίοδο του Ορθόδοξου Πάσχα, αναφέρει το Reuters.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα, ο Μητροπολίτης Κιέβου, Επιφάνιος είπε ότι πιστεύει πως θα κρατήσει ελάχιστα μια παύση των βομβαρδισμών από τα ρωσικά στρατεύματα, που πρότεινε η Ουκρανία κατά τη διάρκεια των Ορθόδοξων εορτασμών του Πάσχα.

″Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι αυτό θα συμβεί πραγματικά, γιατί ο εχθρός προσπαθεί να μας καταστρέψει εντελώς”

Ο Επιφάνιος είπε ότι η αναστάσιμη λειτουργία θα μπορούσε να γίνει το πρωί ή το απόγευμα και ότι οι ιερείς θα πρέπει να προσπαθήσουν να αποφύγουν τα πλήθη στις εκκλησίες.

Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να παρακολουθήσουν μεταδόσεις των πασχαλινών λειτουργιών στην τηλεόραση ή στο διαδίκτυο, είπε.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ζήτησε επίσης μια τετραήμερη ανθρωπιστική παύση του Ορθόδοξου Πάσχα στις μάχες στην Ουκρανία για να επιτραπεί η ασφαλής διέλευση αμάχων να εγκαταλείψουν τις περιοχές συγκρούσεων και την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιοχές που έχουν πληγεί σοβαρά.

20.30 ΗΠΑ: Η Ρωσία είχε ενημερώσει την Ουάσινγκτον για τη δοκιμή του νέου διηπειρωτικού πυραύλου Sarmat

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παρακολουθεί μια δοκιμαστική εκτόξευση του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Sarmat στο κοσμοδρόμιο Plesetsk στην περιοχή Αρχάγγελσκ, μέσω σύνδεσης βίντεο στη Μόσχα, Ρωσία, 20 Απριλίου 2022.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παρακολουθεί μια δοκιμαστική εκτόξευση του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Sarmat στο κοσμοδρόμιο Plesetsk στην περιοχή Αρχάγγελσκ, μέσω σύνδεσης βίντεο στη Μόσχα, Ρωσία, 20 Απριλίου 2022.
Sputnik Photo Agency via Reuters

Η Ρωσία είχε ενημερώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη δοκιμαστική εκτόξευση ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Sarmat, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για μια «δοκιμή ρουτίνας» που δεν συνιστά «απειλή» για την Ουάσινγκτον ή τους συμμάχους της.

Η Μόσχα ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι πραγματοποίησε την πρώτη, επιτυχημένη, δοκιμή του πυραύλου αυτού, που θα προστεθεί στο πυρηνικό οπλοστάσιό της.

Η Ρωσία «ενημέρωσε καταλλήλως» την Ουάσινγκτον για τη δοκιμή, όπως ορίζουν οι υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις συνθήκες για τα πυρηνικά και επομένως δεν ήταν «έκπληξη» για το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, σημείωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν νωρίτερα υποστήριξε ότι καμία άλλη χώρα δεν διαθέτει «κάτι ανάλογο» του πυραύλου αυτού, ενός όπλου νέας γενιάς, πολύ μεγάλου βεληνεκούς. «Είναι πραγματικά ένα μοναδικό όπλο που θα ενισχύσει το στρατιωτικό δυναμικό των ενόπλων δυνάμεών μας, που θα εγγυηθεί την ασφάλεια της Ρωσίας απέναντι στις εξωτερικές απειλές και θα αναγκάσει εκείνους που προσπαθούν να απειλήσουν τη χώρα μας με επιθετική ρητορική να το σκεφτούν δύο φορές», είπε.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος πέμπτης γενιάς Sarmat είναι ικανός να ξεφύγει «από όλα τα σύγχρονα αντιαεροπορικά συστήματα».

Σε ένα βίντεο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας Ίγκορ Κονασένκοφ δήλωσε ότι η εκτόξευση έγινε στις 15.12 (ώρα Μόσχας) από το πεδίο δοκιμών του Πλεσέτσκ, στην περιφέρεια του Αρχαγκέλσκ. Ο πύραυλος πέτυχε έναν στόχο σε ένα άλλο πεδίο, αυτό της Κούρα, στη χερσόνησο της Καμτσάτκα, στη ρωσική Άπω Ανατολή, που απέχει 5.000 χιλιόμετρα.

«Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος των δοκιμών, ο Sarmat θα ενταχθεί στις στρατηγικές ρωσικές δυνάμεις», πρόσθεσε ο Κονασένκοφ.

Ο Sarmat πήρε το όνομά του από έναν νομαδικό λαό, τους Σαρμάτες, που κατά την αρχαιότητα κατοικούσε στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, ανάμεσα στη σημερινή Ρωσία και την Ουκρανία. Ο πύραυλος έχει βάρος πάνω από 200 τόνους και θεωρείται ισχυρότερος από τον προκάτοχό του, τον Voievoda, που έχει βεληνεκές 11.000 χιλιομέτρων. Το 2019 ο Πούτιν είχε δηλώσει ότι ο Sarmat «πρακτικά δεν έχει όρια όσον αφορά το βεληνεκές» και ότι «είναι ικανός να πλήξει στόχους διασχίζοντας τον βόρειο και τον νότιο Πόλο».

20.05 Λιγότερος αριθμός ανθρώπων από το προγραμματισμένο κατόρθωσαν να φύγουν σήμερα από τη Μαριούπολη, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη

Alexander Ermochenko via Reuters

Λιγότερα λεωφορεία από όσο ήταν προγραμματισμένο μπόρεσαν να φτάσουν σήμερα σε αμάχους στην πολιορκημένη ουκρανική πόλη Μαριούπολη και δεν απομακρύνθηκαν πολλοί άνθρωποι, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης του Ντονέτσκ.

Ο Πάβλο Κιριλένκο έκανε τις δηλώσεις αυτές αφού ο δήμαρχος της Μαριούπολης είπε σήμερα ότι ελπίζει ότι 90 λεωφορεία θα μπορούσαν να εισέλθουν στην πόλη και να απομακρύνουν περίπου 6.000 ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί στην πολιορκούμενη πόλη- κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους.

«Κόσμος μαζεύτηκε στα συμφωνημένα σημεία συνάντησης, αλλά λίγοι από αυτούς μπήκαν στα λεωφορεία», είπε, χωρίς να δώσει στοιχεία.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τα σημεία συνάντησης χτυπήθηκαν από πυροβολικό, σύμφωνα με το NBC News.

Λίγο νωρίτερα, δύο αυτόπτες μάρτυρες στο πρακτορείο Reuters τόνισε ότι δεκάδες άμαχοι επιβιβάστηκαν σε ένα μικρό κομβόι λεωφορείων, στη Μαριούπολη, και στη συνέχεια αναχώρησαν από ένα προκαθορισμένο σημείο εκκένωσης με προορισμό εδάφη ελεγχόμενα από την Ουκρανία.

20.04 Ο γ.γ. του ΟΗΕ ζητά να συναντηθεί με τους προέδρους της Ρωσίας και της Ουκρανίας

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με επιστολές που έστειλε την Τρίτη στους προέδρους της Ρωσίας και της Ουκρανίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζήτησε να γίνει δεκτός στη Μόσχα και το Κίεβο, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του, Στεφάν Ντουζαρίκ.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, ο ΟΗΕ έχει περιθωριοποιηθεί, μεταξύ άλλων και εξαιτίας της ρήξης που προκλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, μόνιμα μέλη του οποίου είναι η Ρωσία, η Γαλλία, η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Κίνα.

19.59 Δυσαρέσκεια σε ΗΠΑ και ΕΚΤ για τη συμμετοχή ενός Ρώσου αξιωματούχου στη σύνοδο της G20 - Αποχώρησε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας πριν μιλήσει ο Ρώσος αντιπρόσωπος

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την αυτοπρόσωπη παρουσία ενός κορυφαίου Ρώσου αξιωματούχου στη σημερινή σύνοδο της G20.

Σύμφωνα με μια πηγή που μίλησε στο πρακτορείο Reuters, η Γέλεν είπε ότι αποδοκιμάζει την παρουσία της Ρωσίας στη σύνοδο ενώ η Λαγκάρντ προέτρεψε τον Ρώσο αξιωματούχο, τον υφυπουργό Οικονομικών Τιμούρ Μαξίμοφ, να μεταφέρει στη ρωσική ηγεσία ένα σαφές μήνυμα: να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μια δεύτερη πηγή επιβεβαίωσε ότι ο Μαξίμοφ είναι παρών στη σύνοδο.

Νωρίτερα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, προέτρεψε τον Ρώσο ομόλογό του να μην συμμετάσχει στη σύνοδο της «Ομάδας των 20» πιο ανεπτυγμένων οικονομικά χωρών.

«Ζητάμε να σταματήσει αμέσως η Ρωσία τη στρατιωτική δράση της και να μην συμμετάσχει στις συνεδριάσεις της G20. Ο πόλεμος δεν είναι συμβατός με τη διεθνή συνεργασία», είπε ο Λεμέρ μιλώντας μέσω βιντεοκλήσης.

Σύμφωνα με μια πηγή του γαλλικού υπουργείου, ο Λεμέρ αποχώρησε πριν πάρει τον λόγο ο Ρώσος αντιπρόσωπος.

19.44 Λαβρόφ: Οι συνομιλίες με το Κίεβο εξαρτώνται από την ετοιμότητά του να λάβει υπόψη τις απαιτήσεις της Μόσχας, δηλώνει ο Λαβρόφ

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα στον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο αξιωματούχοι, ότι η έκβαση των συνομιλιών με την Ουκρανία εξαρτάται πλήρως από την ετοιμότητα του Κιέβου να λάβει υπόψη τις απαιτήσεις της Ρωσίας.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι Λαβρόφ και Τσαβούσογλου συζήτησαν την κατάσταση στην Μαριούπολη και πιθανά μέτρα που έχουν στόχο την παροχή ασφάλειας σε αμάχους, συμπεριλαμβανομένων πολιτών ξένων χωρών.

19.12 Ο πρόεδρος Ζελένσκι ”δεν έχει δει” το προσχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας που λέει ότι του έστειλε το Κρεμλίνο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει δει, ούτε έχει ακούσει κάτι σχετικά με το προσχέδιο με τους όρους για τον τερματισμό του πολέμου που το Κρεμλίνο λέει ότι έστειλε στο Κίεβο.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η Μόσχα αναμένει «μια απάντηση» αφού παρέδωσε το έγγραφο αυτό στην ουκρανική πλευρά.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε εξάλλου ότι παραμένει έτοιμος να απελευθερώσει Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου με αντάλλαγμα την ασφαλή διέλευση αμάχων και ουκρανικών στρατευμάτων από τη Μαριούπολη.

Μιλώντας μετά από επίσκεψη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο Zελένσκι είπε ότι υπολογίζεται ότι υπάρχουν 1.000 άμαχοι καταφύγιοι στο εργοστάσιο χάλυβα της Μαριούπολης Azovstal.

Η κατάσταση στην πολιορκημένη ουκρανική πόλη επιδεινώνεται, είπε, με εκατοντάδες τραυματίες χωρίς πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη.

Ο Ζελένσκι τόνισε επίσης ότι η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ αποτελεί «προτεραιότητα» της χώρας του.

«Είναι προτεραιότητα για το κράτος μας, για την ισχύ του λαού μας», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο Μισέλ από την πλευρά του διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ θα κάνει «ό,τι μπορεί» ώστε η Ουκρανία «να κερδίσει τον πόλεμο» και επισήμανε ότι η ΕΕ έχει δώσει μέχρι τώρα στρατιωτική βοήθεια ύψους 1,5 δισεκ. ευρώ στο Κίεβο.

«Δεν είστε μόνοι, είμαστε μαζί σας και θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να σας στηρίξουμε και να φροντίσουμε ώστε η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο», τόνισε ο Μισέλ.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν θα καταφέρει να διχάσει» την ΕΕ, διαβεβαίωσε εξάλλου ο Μισέλ, χαιρετίζοντας εν παρόδω την ικανότητα των «27» να λαμβάνουν αποφάσεις «όλοι μαζί και ομόφωνα» σχετικά με τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

18.47 Η Ρωσία δοκίμασε νέο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε δοκιμαστικά τον νέο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο Sarmat, αναφέρει το Reuters.

18.16 Ενα μικρό κομβόι με αμάχους αναχώρησε από τη Μαριούπολη

Alexander Ermochenko via Reuters

Ενα μικρό κομβόι λεωφορείων που μετέφερε δεκάδες πολίτες στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης, φέρεται να αναχώρησε από ένα προγραμματισμένο σημείο εκκένωσης προς εδάφη που ελέγχονται από την Ουκρανία. Οι αρχές της πόλης της Μαριούπολης είχαν ανακοινώσει νωρίτερα ότι ήλπιζαν να απομακρύνουν περίπου 6.000 ανθρώπους στο πλαίσιο μιας προκαταρκτικής συμφωνίας με τη Ρωσία -η πρώτη εδώ και εβδομάδες- για τη δημιουργία ενός ασφαλούς διαδρόμου.

Alexander Ermochenko via Reuters
A child holds a dog as evacuees wait before boarding a bus to leave the city during Ukraine-Russia conflict in the southern port of Mariupol, Ukraine April 20, 2022. REUTERS/Alexander Ermochenko
A child holds a dog as evacuees wait before boarding a bus to leave the city during Ukraine-Russia conflict in the southern port of Mariupol, Ukraine April 20, 2022. REUTERS/Alexander Ermochenko
Alexander Ermochenko via Reuters

18.14 Το Wimbledon απαγορεύει την συμμετοχή σε παίκτες από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

17.51 Ζελένσκι και Ναβάλνι υπέρ Μακρόν

Φιλικός προς τον Μακρόν, εχθρικός προς την Λεπέν εμφανίζεται ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Σε συνέντευξη του προς γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό, ο Ζελένσκι κάλεσε την ακροδεξιά υποψήφια, η οποία ως γνωστόν έχει κηρυχθεί ανεπιθύμητη στην Ουκρανία, να αναθεωρήσει τις φιλικές ως σήμερα απόψεις της για τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν.

«Εάν η υποψήφια πρόεδρος κατανοήσει ότι έκανε λάθος, (…) η σχέση μας θα μπορούσε να αλλάξει», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος και συμπλήρωσε ότι με τον Εμανουέλ Μακρόν διατηρεί σχέσεις που δεν θα ήθελε να τις χάσει.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο φυλακισμένος Ρώσος αντικαθεστωτικός Αλεξέι Ναβάλνι κάλεσε τους Γάλλους να ψηφίσουν τον Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Σε μια σειρά από tweets, ο Ναβάλνι είπε ότι είναι «σοκαρισμένος» από το δάνειο των 9 εκατομμυρίων ευρώ που έλαβε το 2014 το πρώην κόμμα της Λεπέν από μια ρωσική τράπεζα η οποία όπως είπε ξεπλένει βρώμικο χρήμα και δημιουργήθηκε από τον Πούτιν. «Θα σας άρεσε αν ένας Γάλλος πολιτικός έπαιρνε δάνειο από την Κόζα Νόστρα; Λοιπόν, το ίδιο είναι» είπε ο Ναβάλνι.

17.35 Επικεφαλής του ΔΝΤ: Η Ουκρανία χρειάζεται οικονομική βοήθεια ύψους 5 δισεκ. δολαρίων μηνιαίως

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα έκανε έκκληση σήμερα σε όλες τις χώρες να συνεχίσουν να συνεργάζονται μεταξύ τους, την ώρα που ορισμένοι υπουργοί Οικονομικών, όπως η Τζάνετ Γέλεν των ΗΠΑ, αποφάσισαν να μην συμμετάσχουν σε κάποιες από τις συνεδριάσεις της G20 σήμερα, λόγω της παρουσίας Ρώσων αξιωματούχων σε αυτές.

«Καμία χώρα δεν μπορεί να επιλύσει μόνη τα προβλήματά της. Είναι προφανές ότι η συνεργασία πρέπει να συνεχιστεί και θα συνεχιστεί», είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Σύμφωνα με την Γκεοργκίεβα, «ακόμη και αν είναι δυσκολότερο να συνεργαστούμε όταν υπάρχουν εντάσεις, δεν είναι αδύνατο».

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα γίνουν ουσιαστικές συζητήσεις» στη σύνοδο της G20, πρόσθεσε.

Η Γκεοργκίεβα εκτίμησε ότι η Ουκρανία χρειάζεται πιθανότατα οικονομική βοήθεια ύψους 5 δισεκ. δολαρίων μηνιαίως ώστε να παραμείνει σε λειτουργία η οικονομία της. Σημείωσε ότι η άμεση προτεραιότητα είναι να βρεθούν τρόποι για να καλυφθεί αυτό το κενό κατά τους επόμενους τρεις μήνες.

17.30 Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η Ρωσία δεν έχει ακόμα κερδίσει σημαντικά εδάφη στη νέα επίθεσή της στην Ουκρανία

Ουκρανοί στρατιώτες ελέγχουν την περιοχή μιας πυραυλικής επίθεσης, εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας, στο Kραματόρσκ, στην περιοχή του Ντονέτσκ, Ουκρανία, 19 Απριλίου 2022. REUTERS/Marko Djurica
Ουκρανοί στρατιώτες ελέγχουν την περιοχή μιας πυραυλικής επίθεσης, εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας, στο Kραματόρσκ, στην περιοχή του Ντονέτσκ, Ουκρανία, 19 Απριλίου 2022. REUTERS/Marko Djurica
Marko Djurica via Reuters

Στο ξεκίνημα της διευρυμένης επίθεσης της Ρωσίας στο Ντονμπάς, οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι δεν έχουν σημειωθεί σημαντικά εδαφικά κέρδη για τη Ρωσία μέχρι στιγμής, σύμφωνα με δύο ανώτερους αμερικανούς αξιωματούχους.

Οι ΗΠΑ παρατήρησαν ορισμένες νέες επιθέσεις από ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες φαίνεται να διερευνούν τις επιθέσεις για να δοκιμάσουν την ουκρανική άμυνα, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους. Ωστόσο, οι πρώτες γραμμές παραμένουν στάσιμες, χωρίς να αλλάζει χέρια ακόμη ο έλεγχος σε κάποια σημαντική περιοχή.

17.23 Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου αφαίρεσε τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα από τον Βλαντιμίρ Πούτιν που του τον είχε απονείμει το 2017.

17.08 Σαρλ Μισέλ: «Η Ιστορία δεν θα ξεχάσει τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία»

«Η ιστορία δε θα ξεχάσει τα εγκλήματα πολέμου» στην Ουκρανία, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ που επισκέφτηκε σήμερα την πόλη Μποροντιάνκα στα περίχωρα του Κιέβου.

Με ανάρτησή του στο Twitter ο Σαρλ Μισέλ αναφέρει: «Στην Μποροντιάνκα, όπως και στη Μπούτσα και σε τόσες άλλες πόλεις της Ουκρανίας, η ιστορία δε θα ξεχάσει τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν εδώ. Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Zελένσκι δημοσίευσε ένα βίντεο με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα το Κίεβο.

Συνόδευσε το tweet λέγοντας ότι «Συζητήθηκαν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η αμυντική και οικονομική υποστήριξη του κράτους μας και οι απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο σχετικά με τη συμμόρφωση με τα κριτήρια της ΕΕ. Σας ευχαριστώ για μια ουσιαστική συνάντηση και την αλληλεγγύη με τον λαό της Ουκρανίας».

16.56 Μεγαλύτερη μυστικότητα στο θέμα των νεκρών θέλει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας

via Associated Press

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας πρότεινε οι συγγενείς των στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία να υποβάλλουν αίτηση σε στρατιωτικές και όχι σε πολιτικές αρχές για να τους καταβληθούν οι πληρωμές των αποζημιώσεων, επιβάλλοντας ένα επιπλέον μέτρο μυστικότητας σχετικά με τις απώλειες μελών των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Η Ρωσία διαβαθμίζει τους θανάτους στρατιωτών ως κρατικά μυστικά ακόμη και σε περιόδους ειρήνης και δεν έχει δώσει ενημερώσεις για τα επίσημα στοιχεία για τα θύματα στην Ουκρανία για σχεδόν τέσσερις εβδομάδες.

Στην πρότασή του, το υπουργείο Άμυνας ζήτησε τα επιδόματα που καταβάλλονται στις οικογένειες των πεσόντων στρατιωτών να μην εποπτεύονται πλέον από πολιτικούς αξιωματούχους, αλλά να τα χειρίζονται τα γραφεία στρατολόγησης. Αυτή η κίνηση έχει σχεδιαστεί για να «περιορίσει τον κύκλο των ανθρώπων» που έχουν πληροφορίες για Ρώσους στρατιωτικούς που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία, ανέφερε.

Η πρόταση εμφανίστηκε σε κυβερνητικό ιστότοπο νομικών πληροφοριών. Δεν ήταν σαφές πότε θα εξεταστεί η πρότασή αυτή από την κυβέρνηση.

Το υπουργείο ανακοίνωσε στις 25 Μαρτίου ότι 1.351 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και 3.825 τραυματίστηκαν από τότε που η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Έκτοτε δεν έχει προβεί σε καμία ενημέρωση για τις στρατιωτικές απώλειες, αλλά το Κρεμλίνο έχει κάνει λόγο για «σημαντικές απώλειες».

16.55 Απορρίφθηκε η έφεση του Ekho Moskvy: Παραμένει κλειστός ο ραδιοφωνικός σταθμός

Ένα ρωσικό δικαστήριο απέρριψε σήμερα την έφεση του ανεξάρτητου ραδιοσταθμού Ηχώ της Μόσχας (Ekho Moskvy) - ενός από τα λίγα εναπομείνατα φιλελεύθερα μέσα ενημέρωσης στη Ρωσία - κατά της απόφασης των αρχών να κλείσουν τον ραδιοφωνικό σταθμό λόγω της κάλυψής του για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Ηχώ της Μόσχας σταμάτησε να εκπέμπει τον περασμένο μήνα αφού το γραφείο του γενικού εισαγγελέα ζήτησε να περιοριστεί η πρόσβαση στον σταθμό. Διέταξε επίσης να αποκλειστεί ο ιστότοπός του για διάδοση, όπως αποκάλεσε, «σκόπιμα ψευδών πληροφοριών» σχετικά με τη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας.

Ο ιστορικός σταθμός, ο οποίος απέρριψε τις κατηγορίες, ανακοίνωσε αργότερα ότι το διοικητικό του συμβούλιο αποφάσισε την διάλυση του σταθμού, υπό την πίεση των αρχών.

«Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της Ekho να αποκαταστηθεί η πρόσβαση στον ραδιοφωνικό σταθμό και στον ιστότοπο, έγραψε στο Telegram ο επί σειρά ετών αρχισυντάκτης του, Αλεξάντερ Βενεντίκτοφ. «Θα εφεσιβάλουμε», είπε.

Παράλληλα σήμερα, ένας υφυπουργός Εξωτερικών, ο Γεβγκένι Ιβανόφ τόνισε ότι η Μόσχα δεν σχεδιάζει να εμποδίσει την είσοδο ξένων δημοσιογράφων στη χώρα, αλλά αυστηροποιεί τους κανόνες έκδοσης βίζας για όσους προέρχονται από «μη φιλικές χώρες».

Ο Ιβανόφ δήλωσε στο Κοινοβούλιο ότι το μέτρο αυτό έρχεται ως απάντηση στις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων χωρών να καταστήσουν δυσκολότερο για τη ρωσική επιχειρηματική κοινότητα να αποκτήσει βίζα.

«Απαντήσαμε δυσκολεύοντας τους δημοσιογράφους από μη φιλικές χώρες να λάβουν βίζα. Τώρα θα λαμβάνουν βίζα μίας εισόδου και θα πληρώσουν υψηλότερο τέλος έκδοσης βίζας», είπε.

16.46 Ζαχάροβα: Οι Ουκρανοί προσπαθούν να καθυστερήσουν τις διαπραγματεύσεις

via Associated Press

Οι Ουκρανοί διαπραγματευτές προσπαθούν να καθυστερήσουν τη διαπραγματευτική διαδικασία «αρνούμενοι να υιοθετήσουν εποικοδομητική προσέγγιση σε ζητήματα προτεραιότητας» είπε η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Επίσης, ισχυρίστηκε ότι Ρωσόφωνοι στο Ντονμπάς παίρνονταν όμηροι από «αυτούς που έχουν εκπαιδευτεί σε χώρες του ΝΑΤΟ, και τώρα αυτοί βασανίζουν αυτούς που είναι ύποπτοι πως συμπαθούν τη Ρωσία. Λέγοντας προσωπικό ΝΑΤΟ, εννοώ οποιονδήποτε έχει εκπαιδευτεί σε χώρες του ΝΑΤΟ ή είναι υπό τη διοίκηση ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων».

Παράλληλα ισχυρίστηκε πως η Ρωσία συλλέγει στοιχεία για αυτά που χαρακτηρίζει ως εγκλήματα πολέμου από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Όπως είπε, «ούτε ένας Ουκρανός εθνικιστής που εμπλέκεται σε εγκλήματα κατά του άμαχου πληθυσμού και του ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού δεν θα διαφύγει τη δίκαιη τιμωρία».

Ακόμη είπε πως από την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» (όπως αποκαλεί η ρωσική κυβέρνηση την εισβολή της στην Ουκρανία), 15.500 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν παραδοθεί σε περιοχές στην Ουκρανία από τη Ρωσία.

16.30 Καταγγελία για εκτοπισμό 500.000 ανθρώπων από την Ουκρανία στη Ρωσία

Η Μόσχα έχει εκτοπίσει 500.000 ανθρώπους από την Ουκρανία στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα σε Ευρωβουλευτές ένας ηγετικό μέλος του ουκρανικού κοινοβουλίου, καλώντας τον Ερυθρό Σταυρό να επικοινωνήσει με όσους αγνοούνται.

«Μισό εκατομμύριο Ουκρανοί πολίτες απελάθηκαν από την Ουκρανία στη Ρωσική Ομοσπονδία χωρίς οι ίδιοι να συμφωνήσουν», δήλωσε ο Μικίτα Ποτουράγιεφ, επικεφαλής της ανθρωπιστικής επιτροπής του ουκρανικού κοινοβουλίου.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τον αριθμό που έδωσε ο Ποτουράγιεφ, ο οποίος δεν προσκόμισε λεπτομέρειες ή αποδεικτικά στοιχεία.

«Δυστυχώς δεν υπάρχει προς το παρόν ευκαιρία ούτε καν να επικοινωνήσουμε με αυτούς τους ανθρώπους», είπε ο Ποτουράγιεφ σε Ευρωβουλευτές μέσω βιντεοδιάσκεψης.

Η Σύμβαση της Γενεύης του 1949, η οποία ορίζει διεθνή νομικά πρότυπα για την ανθρωπιστική μεταχείριση σε περίοδο πολέμου, απαγορεύει τις μαζικές αναγκαστικές μεταφορές αμάχων κατά τη διάρκεια ενός πολέμου στο έδαφος της κατοχικής δύναμης, με την Σύμβαση να χαρακτηρίζει τέτοιες ενέργειες έγκλημα πολέμου.

Η Μόσχα αρνείται ότι στοχεύει σκόπιμα αμάχους από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου σε αυτό που αποκαλεί ειδική στρατιωτική επιχείρηση και ισχυρίζεται ότι προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους θέλουν να φύγουν.

Ένα ψήφισμα της ρωσικής κυβέρνησης στις 12 Μαρτίου κατέγραφε τις τοποθεσίες που βρίσκονται 95.909 άτομα σε ολόκληρη τη Ρωσία που είχαν εγκαταλείψει την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των δύο περιοχών που έχουν αποσχισθεί τις οποίες η Μόσχα έχει ανακηρύξει ως ανεξάρτητες οντότητες.

Ένα μήνα αργότερα, ο ρωσικός στρατός δήλωσε ότι διέσωσε 138.014 πολίτες από τη Μαριούπολη, καθώς οι μάχες εντάθηκαν στην πολιορκημένη πόλη.

Ο Ποτουράγιεφ είπε ότι ανησυχεί για την τύχη εκείνων των Ουκρανών που λέει ότι εκτοπίσθηκαν στη Ρωσία.

«Γνωρίζουμε για τα αποκαλούμενα στρατόπεδα επιλογής για Ουκρανούς πολίτες», είπε. «Αυτή είναι μια από τις πιθανές κατευθύνσεις της δραστηριότητας του Ερυθρού Σταυρού, τουλάχιστον για να βρεθούν αυτοί οι εκτοπισμένοι και να καταλάβουμε τι συμβαίνει σε αυτούς στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Η Αλεξνάδρα Μποϊβιν, στέλεχος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, ανέφερε ότι η οργάνωσή της συζητά με τις ρωσικές αρχές σχετικά με τις δυνατότητες να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους.

«Το ερώτημα σχετικά με το αν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι οι άνθρωποι εκτοπίστηκαν βίαια αυτή τη στιγμή είναι ένα ερώτημα στο οποίο δεν μπορώ να απαντήσω... αλλά είναι σίγουρα ένα θέμα που εγείρει ανησυχία», είπε στη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο.

16.19 Το Κίεβο μελετά προτάσεις της Μόσχας

via Associated Press

Η Ουκρανία έλαβε ρωσικές προτάσεις στις διαπραγματεύσεις και τις μελετά, είπε ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax-Ukraine.

«Η Ουκρανία έδωσε τις προτάσεις της...στον γύρο της Κωνσταντινούπολης. Ειδικότερα, αυτό αφορά σε εγγυήσεις ασφαλείας για την αποτροπή επιθέσεων στη χώρα μας στο μέλλον. Η ρωσική πλευρά έχει μελετήσει τις προτάσεις και παρουσιάσει τη στάση της. Τώρα είναι σειρά μας να μελετήσουμε, συγκρίνουμε και βγάλουμε συμπεράσματα, τόσο πολιτικά όσο και νομικά» είπε ο Ποντόλιακ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε σε δημοσιογράφους πως ένα προσχέδιο με «σαφή γλώσσα» παρουσιάστηκε στην Ουκρανία.

15.17 Άρχισε η συζήτηση περί ένταξης στο ΝΑΤΟ στο κοινοβούλιο της Φινλανδίας

via Associated Press

Στο φινλανδικό κοινοβούλιο άρχισε η συζήτηση για το αν θα επιδιωχθεί ένταξη στο ΝΑΤΟ, μετά την άνοδο της στήριξης σε κάτι τέτοιο από την κοινή γνώμη στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, μετέδωσε το AFP.

H πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν είπε πως η χώρα της θα αποφασίσει «αρκετά γρήγορα, εντός εβδομάδων» για το αν θα υποβάλει αίτημα ένταξης.

Βουλευτές στη φινλανδική Eduskunta την προηγούμενη εβδομάδα έλαβαν ένα κυβερνητικό white paper που αξιολογούσε τι σημαίνει μια ένταξη στο ΝΑΤΟ. Σε αυτό δεν περιλαμβάνονταν συστάσεις μα τονιζόταν πως, χωρίς ένταξη στο ΝΑΤΟ, η Φινλανδία δεν έχει εγγυήσεις ασφαλείας, αν και είναι εταίρος της Συμμαχίας. Η αποτροπή θα ήταν «σημαντικά μεγαλύτερη» ως μέλος του ΝΑΤΟ, αναφερόταν.

14.26 Bloomberg: Αυξάνονται τα κορυφαία στελέχη στο Κρεμλίνο που αμφισβητούν την επιλογή Πούτιν

Sputnik Photo Agency via Reuters

Ένας μικρός, μα ολοένα αυξανόμενος αριθμός κορυφαίων στελεχών στο Κρεμλίνο φαίνονται να αμφισβητούν απόφαση του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία, μετέδωσε το Bloomberg.

Ανώτεροι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου σε υψηλά πόστα στην κυβέρνηση και στις επιχειρήσεις πιστεύουν πως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν ένα «καταστροφικό λάθος που πάει τη χώρα πίσω χρόνια» είπαν στο Bloomberg δέκα πηγές.

Οι άνθρωποι αυτοί «δεν βλέπουν ενδεχόμενο» ο Πούτιν να αλλάξει πορεία και καμιά προοπτική για αμφισβήτηση της θέσης του εντός της Ρωσίας, είπαν οι πηγές αυτές.

Ο Ρώσος πρόεδρος σταδιακά έφτασε στο σημείο να εξαρτάται από ένα στενό κύκλο σκληροπυρηνικών συμβούλων, είπαν, ενώ ο Πούτιν φαίνεται να έχει απορρίψει τις προειδοποιήσεις για τον τεράστιο πολιτικό και οικονομικό κόστος του πολέμου στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, κάποιοι «insiders» στο Κρεμλίνο φοβούνται πως ο Πούτιν θα μπορούσε να φτάσει στο σημείο να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν βρεθεί αντιμέτωπος με την αποτυχία.

14.10 Εξέπνευσε και το νέο ρωσικό τελεσίγραφο για παράδοση των υπερασπιστών της Μαριούπολης

Το τελεσίγραφο από τη Ρωσία στους τελευταίους Ουκρανούς υπερασπιστές της Μαριούπολης που αντιστέκονται στην πολιορκημένη Μαριούπολη έχει εκπνεύσει.

Η Ρωσία είπε ότι θα έδινε «για άλλη μια φορά» στην Ουκρανία την επιλογή «να σταματήσουν να μάχονται και να καταθέσουν τα όπλα τους».

14.04 Παραδόσεις στρατιωτών στη Μαριούπολη αναφέρουν οι αυτονομιστές

Alexander Ermochenko via Reuters

Πέντε Ουκρανοί στρατιώτες που υπερασπίζονταν το τελευταίο μέρος που ελέγχουν οι δυνάμεις του Κιέβου στη Μαριούπολη, την χαλυβουργία Azovstal, κατέθεσαν τα όπλα και 140 άμαχοι απομακρύνθηκαν, δήλωσαν οι φιλορώσοι αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας.

«Πέντε Ουκρανοί στρατιωτικοί κατέθεσαν τα όπλα και εγκατέλειψαν οικειοθελώς το εργοστάσιο της Azovstal», όπου έχουν οχυρωθεί οι τελευταίοι υπερασπιστές της Μαριούπολης, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι αρχές της αυτοανακηρυχθείσας αυτονομιστικής δημοκρατίας του Ντονέτσκ, η οποία δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα.

Σε άλλη ανακοίνωσή τους που δόθηκε χθες, Τρίτη, το βράδυ στη δημοσιότητα, οι φιλορώσοι αυτονομιστές ανακοίνωσαν ότι 140 άμαχοι απομακρύνθηκαν από την πόλη.

Οι πληροφορίες αυτές δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητη πηγή.

13.54 ΟΗΕ: Πάνω από 5 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία

Ο αριθμός των Ουκρανών που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου ανέρχεται σε 5.010.971, ανακοίνωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η Ουκρανία ελπίζει να αποστείλει 90 λεωφορεία στην Μαριούπολη, την στρατηγικής σημασίας πόλη-λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία, που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις, για να απομακρύνει σήμερα περίπου 6.000 γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε στη δημόσια τηλεόραση ο δήμαρχος της πόλης.

Από το Σάββατο δεν έχει ανοίξει κανένας ανθρωπιστικός διάδρομος στην Ουκρανία, ελλείψει συμφωνίας με τους Ρώσους, οι οποίοι έχουν εντείνει τις τελευταίες μέρες τα πλήγματά τους στην ανατολική Ουκρανία.

Συνολικά 300.000 Ουκρανοί έχουν απομακρυνθεί μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων από τότε που άρχισε ο πόλεμος, στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με αριθμό που ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, το βράδυ το ουκρανικό υπουργείο Επανένταξης.

13.28 Σαρλ Μισέλ: Η ιστορία δεν θα ξεχάσει τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν εδώ

«Στην Μποροντιάνκα. Οπως στην Μπούτσα και τόσες πολλές άλλες πόλεις στην Ουκρανία. Η Ιστορία δεν θα ξεχάσει τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν εδώ. Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη @ZelenskyyUa», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεδρος τους Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος έφθασε σήμερα στο Κίεβο.

13.03 Οι μαχητές της Μαριούπολης «πέτυχαν στο να δεσμεύσουν ρωσικές δυνάμεις»

Οι ουκρανικές δυνάμεις στην Μαριούπολη ήταν επιτυχείς στο να δεσμεύσουν χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες που αλλιώς θα είχαν αναπτυχθεί βορειότερα, για την κύρια μάχη στο Ντονμπάς, σύμφωνα με τον καθηγητή Μάλκολμ Τσάλμερς, αναπληρωτή γενικό διευθυντή του Royal United Services Institute (RUSI).

«Οι υπερασπιστές της Μαριούπολης, έχοντας αντέξει τόσο πολύ, συνέβαλαν σημαντικά στη συνολική πολεμική προσπάθεια- ακόμα και αν εν τέλει ηττηθούν» είπε στο BBC.

«Οι ρωσικοί πόροι δεν είναι απεριόριστοι και έχασαν πολύ εξοπλισμό και προσωπικό σε μια αποτυχημένη εκστρατεία για την κατάληψη του Κιέβου» πρόσθεσε ο Τσάλμερς. Ο ίδιος είπε πως ο απόλυτος στόχος του Πούτιν παραμένει η αντικατάσταση της ουκρανικής κυβέρνησης με ένα καθεστώς της αρεσκείας του- ακόμα και η πλήρης απορρόφηση της Ουκρανίας από τη Ρωσία. «Η μάχη του Ντονμπάς είναι υπόθεση αλληλούχισης- προσπαθείς να επιτύχεις ένα πράγμα τη φορά».

Όπως προσθέτει, εάν η Ρωσία είναι επιτυχής στην επίθεσή της στο Ντονμπάς, «που είναι δυνατόν μα όχι το πιο πιθανό», μετά θα συνέχιζαν νότια για να επιτεθούν στην Οδησσό και στο Κίεβο. «Εκ των υστέρων η ρωσική ηγεσία θα πιστέψει ότι έκαναν στρατηγικό λάθος προσπαθώντας να πολεμήσουν την Ουκρανία σε πολλαπλά μέτωπα στην αρχή του πολέμου» λέει ο Τσάλμερς.

12.40 Φόβοι ότι το Ίζιουμ θα γίνει η επόμενη Μπούτσα: Χιλιάδες εγκλωβισμένοι

Handout . via Reuters

Η πόλη Ίζιουμ, γνωστή ως είσοδος στην περιοχή του Ντονμπάς και της Μαύρης Θάλασσας, βιώνει σκληρές μάχες καθώς οι Ρώσοι τη χρησιμοποιούν ως σημείο εξόρμησης για επιθέσεις εναντίον πόλεων στα ανατολικά.

Τώρα υπάρχουν φόβοι πως θα γίνει η επόμενη Μπούτσα- για την οποία η Ρωσία κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου σε βάρος αμάχων, περιλαμβανομένων εκτελέσεων και βασανιστηρίων.

Το Ίζιουμ έχει αναφερθεί πως έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Η στρατηγικής σημασίας πόλη, 110 χλμ νοτιοανατολικά του Χαρκόβου, έπεσε πλήρως στα χέρια των Ρώσων την 1η Απριλίου. Αν και κάποιες εκκενώσεις έγιναν πριν τη ρωσική εισβολή, αξιωματούχοι λένε πως υπάρχουν περίπου 10.000 με 15.000 άνθρωποι ακόμα εγκλωβισμένοι εκεί.

Περίπου το 80% των κτιρίων κατοικιών έχουν καταστραφεί και η πόλη έχει αποκοπεί σιδηροδρομικά, κατά τον αναπληρωτή δήμαρχό της.

Άνθρωποι που μπόρεσαν να φύγουν από εκεί είπαν στο BBC πως ήταν στα πρόθυρα ανθρωπιστικής καταστροφής. Για πάνω από έναν μήνα οι άμαχοι δεν είχαν πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια, και δεν είχαν ηλεκτρισμό, θέρμανση ή νερό, είπε ο Στεπάν Μασέλσκι, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Ίζιουμ.

Ο Μασέλσκι, που είναι σε μια ελεγχόμενη από τους Ουκρανούς περιοχή κοντά στο Ίζιουμ, λέει πως η επαφή με αμάχους ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις, που δεν επιτρέπουν την είσοδο ή την έξοδο. «Έχουμε ανεπιβεβαίωτες αναφορές για εκτοπισμούς (αμάχων) στη Ρωσία- στους ανθρώπους δεν επιτρέπεται να κινούνται εντός της πόλης» είπε.

12.24 H Ρωσία ισχυρίζεται πως έπληξε 1.053 ουκρανικές στρατιωτικές θέσεις

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει πως οι δυνάμεις του έπληξαν 1.053 ουκρανικές στρατιωτικές θέσεις τη νύχτα. Σε μήνυμα μέσω Telegram, το υπουργείο Άμυνας είπε ότι κατέστρεψε 106 θέσεις πυρός του πυροβολικού και κατέρριψε έξι ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Όπως υποστηρίχθηκε, οι δυνάμεις της έπληξαν 73 στρατιωτικά «assets» της Ουκρανίας, μεταξύ των οποίων τέσσερις σταθμοί διοίκησης, 57 θέσεις με ουκρανικό προσωπικό και στρατιωτικό εξοπλισμό, επτά οχυρές θέσεις και τέσσερις αποθήκες οπλισμού, έξι άρματα μάχης και εννιά τεθωρακισμένα οχήματα και ένα πυροβόλο Msta-B. Ακόμη, υποστηρίχθηκε πως ένα πλήγμα ακριβείας σκότωσε μέχρι και 40 Ουκρανούς στρατιωτικούς και κατέστρεψε επτά μονάδες στρατιωτικού εξοπλισμού.

12.20 Ο Σαρλ Μισέλ στο Κίεβο

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ταξίδεψε το πρωί στο Κίεβο. Κατέφθασε με τρένο και τον υποδέχτηκε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός αρμόδια για ευρωπαϊκά ζητήματα και ευρω-ατλαντική ενσωμάτωση Όλγα Στεφανίσινα. Ο Μισέλ αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι αργότερα μέσα στη μέρα.

11.26 Έκανε λόγο για 500 τραυματίες στρατιώτες και εκατοντάδες αμάχους.

10.55 Αυξανόμενη πλειοψηφία Σουηδών υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ

Μια αυξανόμενη πλειοψηφία Σουηδών τάσσεται υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ, έδειξε δημοσκόπηση, καθώς αξιωματούχοι, τόσο στη Σουηδία όσο και στη Φινλανδία, εξετάζουν αν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα πρέπει να οδηγήσει στον τερματισμό δεκαετιών στρατιωτικής ουδετερότητας.

Δημοσκόπηση της Demoskop που παραγγέλθηκε από την εφημερίδα Aftonbladet έδειξε ότι 57% των Σουηδών υποστηρίζουν τώρα την ένταξη στο ΝΑΤΟ, από 51% που ήταν το Μάρτιο. Αυτοί που αντιτίθενται στην ένταξη μειώθηκαν στο 21% από 24% ενώ οι αναποφάσιστοι έπεσαν στο 22% από 25%.

Η δημοσκόπηση του Μαρτίου ήταν η πρώτη που είχε δείξει ότι μια πλειοψηφία των Σουηδών υποστηρίζει την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η Σουηδία δεν έχει εμπλακεί σε πόλεμο από την εποχή του Ναπολέοντα και έχει οικοδομήσει την πολιτική ασφαλείας της στη «μη συμμετοχή σε στρατιωτικές συμμαχίες».

Ωστόσο, όπως και στη Φινλανδία, η εισβολή στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», προκάλεσε μια ριζική επανεξέταση. Αμφότερες οι χώρες θεωρείται τώρα πολύ πιθανό να ενταχθούν στην 30μελή συμμαχία.

Η κυβέρνηση της Σουηδίας επανεξετάζει την πολιτική ασφαλείας και μια σχετική έκθεση πρόκειται να δημοσιοποιηθεί πριν από το τέλος Μαΐου ενώ οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες διεξάγουν εσωκομματική συζήτηση για το αν θα παραιτηθούν από τη μακροχρόνια αντίθεσή τους στην ένταξη της χώρας τους στο ΝΑΤΟ.

Η δημοσκόπηση της Demskop, η οποία αποτελείται από 1.177 συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν από τις 14 Απριλίου ως τις 19 Απριλίου, έδειξαν επίσης αυξανόμενη υποστήριξη της ένταξης μεταξύ των ψηφοφόρων των Σοσιαλδημοκρατών, όπου σημαντικά περισσότεροι υποστηρίζουν την ένταξη στη συμμαχία απ′ ό,τι αντιτίθενται σ′ αυτή.

10.24 Αντιαεροπορικοί πύραυλοι Mistral από τη Νορβηγία στην Ουκρανία

Η Νορβηγία έστειλε στην Ουκρανία 100 αντιαεροπορικούς πυραύλους Mistral κατόπιν αιτήματος του Κιέβου, ανακοίνωσε το νορβηγικό υπουργείο Άμυνας.

Επίσης, προηγουμένως η Νορβηγία είχε στείλει 2.000 αντιαρματικά.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από το Όσλο να στείλει περισσότερα όπλα στη χώρα του, ανάμεσά τους πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας Harpoon και φορητούς πυραύλους NASAMS. Επιπλέον, τόνισε ότι ο ουκρανικός στρατός χρειάζεται αντιαρματικά και βαριά πυροβόλα.

10.21 ΙΑΕΑ: Αποκατάσταση επικοινωνίας με το Τσέρνομπιλ

Η απευθείας επικοινωνία μεταξύ του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και του πυρηνικού σταθμού στο Τσέρνομπιλ έχει αποκατασταθεί, λέει η ΙΑΕΑ.

Ρωσικές δυνάμεις κατείχαν το Τσέρνομπιλ για πέντε εβδομάδες πριν αποσυρθούν στις 31 Μαρτίου. Η ΙΑΕΑ έχασε επαφή με τον σταθμό στις 10 Μαρτίου.

10.16 Στόχος η απομάκρυνση 6.000 αμάχων από τη Μαριούπολη

Alexander Ermochenko via Reuters

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, είπε ότι η Ουκρανία σκοπεύει να απομακρύνει 6.000 αμάχους (γυναικόπαιδα και ηλικιωμένους) με 90 λεωφορεία από τη Μαριούπολη σήμερα.

Ακόμη, ο Μποϊτσένκο είπε ότι 100.000 άμαχοι παραμένουν στην πολιορκημένη πόλη και δεκάδες χιλιάδες έχουν σκοτωθεί.

Όπως σημείωσε, ελπίζει πως η προκαταρκτική συμφωνία με τη Ρωσία για τη δημιουργία ασφαλούς διαδρόμου θα γίνει σεβαστή και θα τηρηθεί.

10.00 Ζελένσκι: Θα είχαμε ήδη τελειώσει τον πόλεμο αν είχαμε τα όπλα

Handout . via Reuters

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι σε μήνυμά του προς τους ηγέτες της Δύσης υποστήριξε πως αν η Ουκρανία είχε πρόσβαση σε όλα τα όπλα που χρειάζεται, ο πόλεμος θα είχε ήδη τελειώσει.

«Αν είχαμε πρόσβαση σε όλα τα όπλα που χρειαζόμαστε, που έχουν οι εταίροι μας και είναι συγκρίσιμα με αυτά που χρησιμοποιεί η Ρωσική Ομοσπονδία, θα είχαμε ήδη τελειώσει αυτόν τον πόλεμο. Θα είχαμε ήδη επαναφέρει την ειρήνη και απελευθερώσει την επικράτειά μας από τους κατακτητές. Επειδή η υπεροχή των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων σε τακτικές και σοφία είναι φανερή...Είναι άδικο που η Ουκρανία αναγκάζεται ακόμα να ζητά αυτά που οι εταίροι της αποθηκεύουν κάπου εδώ και χρόνια. Αν έχουν τα όπλα που η Ουκρανία χρειάζεται εδώ, χρειάζεται τώρα, αν έχουν τα πυρομαχικά που χρειαζόμαστε εδώ και τώρα, είναι ηθικό τους καθήκον πρώτα από όλα να βοηθήσουν να προστατευθεί η ελευθερία. Να βοηθήσουν να σωθούν οι ζωές χιλιάδων Ουκρανών. Αν είχαμε λάβει αυτά που λαμβάνουμε τώρα την πρώτη εβδομάδα του πολέμου, το όφελος για την Ουκρανία και για την ελευθερία στην Ευρώπη θα ήταν μεγαλύτερο, είμαι βέβαιος».

09.32 Συμφωνία για απομάκρυνση γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων από την Μαριούπολη

Η Ουκρανία κατέληξε σε προκαταρκτική συμφωνία με τη Ρωσία για το άνοιγμα σήμερα ανθρωπιστικού διαδρόμου για την απομάκρυνση γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων από την Μαριούπολη, την πολιορκημένη πόλη-λιμάνι στην νοτιοανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βερεστσούκ.

«Δεδομένης της καταστροφικής ανθρωπιστικής κατάστασης στην Μαριούπολη, εκεί είναι που θα επικεντρώσουμε σήμερα τις προσπάθειές μας», σημείωσε.

09.27 Kαταστροφικά σενάρια με αφορμή τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας

09.06 Εντείνονται οι μάχες στο Ντονμπάς

Η στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας συνεχίζει να αυξάνεται, ενώ οι μάχες στο Ντονμπάς εντείνονται, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών.

«Η ρωσική αεροπορική δραστηριότητα στη βόρεια Ουκρανία είναι πιθανό να παραμείνει χαμηλή μετά την αποχώρησή της από το βόρειο τμήμα του Κιέβου. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος χτυπημάτων ακριβείας κατά στόχων προτεραιότητας σε ολόκληρη την Ουκρανία», σύμφωνα με το βρετανικό ΥΠΕΞ.

09.01 Στις 2 μ.μ. λήγει το νέο ρωσικό τελεσίγραφο

Η Ρωσία έδωσε στη Μαριούπολη ένα νέο τελεσίγραφο να παραδοθεί μέχρι τις 14:00 σήμερα.

Σε δήλωση που εκδόθηκε νωρίς το πρωί της Τετάρτης, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας είπε ότι οι δυνάμεις του άνοιξαν έναν ανθρωπιστικό διάδρομο από το εργοστάσιο Azovstal «για την αποχώρηση Ουκρανών στρατιωτών και μαχητών εθνικιστικών σχηματισμών» για «εθελούσια κατάθεση των όπλων» καθώς και για εκκένωση του άμαχου πληθυσμού.

«Από τις 22:00 (ώρα Μόσχας) στις 19 Απριλίου 2022, κανείς δεν χρησιμοποίησε τον διάδρομο», πρόσθεσε το υπουργείο.

Η Ρωσία είπε ότι θα προσφέρει «για άλλη μια φορά» στην Ουκρανία την επιλογή «να σταματήσει τις μάχες και να καταθέσει τα όπλα» μέχρι τις 14:00 (ώρα Μόσχας) της Τετάρτης 20 Απριλίου.

08.44 Αποκαταστάθηκε η επικοινωνία με το Τσέρνομπιλ

Οι ουκρανικές αρχές ενημέρωσαν τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) πως αποκαταστάθηκε η απευθείας επικοινωνία ανάμεσα στο μισοκατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνομπιλ και του ουκρανικού ρυθμιστικού φορέα της ατομικής ενέργειας.

Ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ, ο Ραφαέλ Γκρόσι, χαρακτήρισε την εξέλιξη «πολύ καλή είδηση», προσθέτοντας πως θα ηγηθεί ομάδας ειδικών του οργανισμού που θα επισκεφθεί το εργοστάσιο εντός του μήνα για να αποτιμήσει επιτόπου την κατάσταση.

Ο ρωσικός στρατός κυρίευσε την εγκατάσταση σχεδόν αμέσως μετά την εισβολή στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, πάντως οι δυνάμεις του αποχώρησαν την 31η Μαρτίου.

08.28 Φιλορώσοι αυτονομιστές λένε πως πήραν την Κρεμίνα

Φιλορώσοι αυτονομιστές από την αυτοανακηρυγμένη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ ανακοίνωσαν ότι κυρίευσαν την Κρεμίνα.

Η πόλη αυτή, στην περιφέρεια Λουγκάνσκ, βρίσκεται πλέον «πλήρως» υπό τον έλεγχο μονάδων της «Λαϊκής Δημοκρατίας», ανέφερε η Λαϊκή Πολιτοφυλακή του Λουχάνσκ μέσω Telegram τις πρώτες πρωινές ώρες, ανεβάζοντας βίντεο στο οποίο φαίνεται η ρωσική σημαία στην είσοδο του δημαρχείου.

Στην πόλη φέρονται να απέμεναν κάπου 4.000 από τους 18.000 κατοίκους που μετρούσε προτού ξεσπάσει ο πόλεμος.

Κατά την εκτίμηση του αμερικανικού κέντρου έρευνας «Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου», η προέλαση στην Κρεμίνα ήταν η μοναδική χερσαία επιχείρηση των ρωσικών δυνάμεων και των συμμάχων τους που σημείωσε «σημαντική πρόοδο» το προηγούμενο 24ωρο.

07.57 Ουκρανική αντίσταση στο Ντονμπάς

Το υπουργείο Αμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου στην πιο πρόσφατη ενημέρωσή του για τις μάχες στην Ουκρανία, αναφέρει οι Ουκρανοί αποκρούουν «πολυάριθμες» απόπειρες προόδου των ρωσικών δυνάμεων ενώ οι ρωσικοί βομβαρδισμοί και τα χτυπήματα στην ανατολική περιοχή Ντονμπάς συνεχίζουν να αυξάνονται.

Η Ρωσία εξακολουθεί να παρεμποδίζεται από «περιβαλλοντικές, υλικοτεχνικές και τεχνικές προκλήσεις» που έχουν ήδη παρατηρηθεί στον πόλεμο - καθώς και από «υψηλά κίνητρα» αντίσταση από τους αμυνόμενους, σύμφωνα με το βρετανικό ΥΠΕΞ.

Τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν μέχρι στιγμής κρατήσει τη γραμμή τους ενάντια σε μια ευρεία ρωσική επίθεση στα ανατολικά της χώρας και σε ορισμένα σημεία έχουν αντεπιτεθεί με επιτυχία, σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Οι ρωσικές δυνάμεις εμφανίζονται να έχουν επιτεθεί σε κρίσιμες υποδομές στο Χάρκοβο, ενώ μια επίθεση νότια του Ιζιουμ «απέτυχε μετά από μεγάλες απώλειες», λένε οι Ουκρανοί

Επιπλέον, οι υποστηρίζουν ότι τα στρατεύματά τους κατάφεραν να ανακαταλάβουν την πόλη Μαρίνκα στην περιοχή του Ντόνετσκ, αφού εξαπέλυσαν μια αντεπίθεση εκεί.

07.52 Ξεπέρασαν τα 5 εκατ. οι Ουκρανοί πρόσφυγες

Η Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσε την Τρίτη πως 5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν την Ουκρανία μετά τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου.

Πέρα από τους πρόσφυγες, μέσα στην Ουκρανία υπάρχουν κάπου 7 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένοι.

07.46: Εκρήξεις στη Μικολάιβ

Νέοι ρωσικοί βομβαρδισμοί πλήττουν το Μικολάιβ, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης.

«Εκρήξεις στη Μικολάγιφ ξανά», ανέφερε ο Ολεξάντρ Σιενκέβιτς μέσω της πλατφόρμας Telegram τις πρώτες πρωινές ώρες, καλώντας τους κατοίκους να καλυφθούν και να μείνουν μακριά από παράθυρα.

Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN μετέδωσε από την πλευρά του ότι σε τομείς της πόλης ξέσπασαν πυρκαγιές

07.30 Οι Δυτικοί σύμμαχοι στέλνουν περισσότερα όπλα

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έλαβαν στρατιωτικά αεροσκάφη και ανταλλακτικά για να επισκευάσουν αεροσκάφη που έχουν υποστεί ζημιές, ανακοίνωσε την Τρίτη το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν επίσης σχέδια για τη μεταφορά ρωσικής κατασκευής ελικοπτέρων στην Ουκρανία, τα οποία προορίζονταν παλαιότερα για το Αφγανιστάν.

Την ίδια ώρα το Βέλγιο και η Ολλανδία σχεδιάζουν να παραδώσουν περισσότερα βαριά όπλα στην Ουκρανία ενόψει της επίθεσης της Ρωσίας στο Ντονμπάς, ανακοίνωσαν οι πρωθυπουργοί των δύο κρατών-μελών της ΕΕ, ενώ και ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, ανακοίνωσε ότι η Οτάβα θα στείλει κι άλλα βαριά πυροβόλα στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατόπιν αιτήματος του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

07.15 «Τελευταίες ώρες» για τους μαχητές στη Μαριούπολη

«Ζούμε ίσως τις τελευταίες ημέρες μας, αν όχι τις τελευταίες ώρες μας», ανέφερε ουκρανός αξιωματικός υπό πολιορκία στη Μαριούπολη, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να επέμβει και να τους «βγάλει» από εκεί.

«Ο εχθρός έχει δεκαπλάσια δύναμη από εμάς», ανέφερε ο ταγματάρχης Σερχίι Βολίνα, της 36ης ταξιαρχίας του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού, που είναι οχυρωμένος στο τεράστιο συγκρότημα της σιδηρουργίας Azovstal στη Μαριούπολη - τον τελευταίου θύλακα που απομένει στο λιμάνι στρατηγικής σημασίας.

«Απευθύνουμε έκκληση και εκλιπαρούμε όλους τους ηγέτες του κόσμου να μας βοηθήσουν. Τους ζητάμε να προχωρήσουν σε διαδικασία για να μας βγάλουν από εδώ και να μας πάνε στο έδαφος κάποιας τρίτης χώρας».

Σύμφωνα με τον Βολίνα ο ρωσικός στρατός έχει «το πλεονέκτημα στον αέρα, στο πυροβολικό, σε χερσαίες δυνάμεις, σε εξοπλισμό και στα άρματα μάχης».

«Υπερασπιζόμαστε μόνο ένα σημείο –το εργοστάσιο Azovstal–, όπου πέρα από τους στρατιωτικούς βρίσκονται επίσης άμαχοι που μετατράπηκαν σε θύματα αυτού του πολέμου», συνεχίζει.

Η Μόσχα κάλεσε ξανά τους τελευταίους αμυνόμενους στη Μαριούπολη να σταματήσουν την «παράλογη αντίσταση», υποσχόμενη ότι θα «σωθεί η ζωή» των μαχητών που είναι οχυρωμένοι στο συγκρότημα εάν παραδοθούν.

Στο Κίεβο, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε κατά τη διάρκεια του βραδινού του διαγγέλματος ότι η κατάσταση στη Μαριούπολη παραμένει «πολύ σοβαρή», «δύσκολη όσο μπορεί να είναι», κατηγορώντας τον ρωσικό στρατό πως εμπόδισε όλες τις προσπάθειες να οργανωθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υποστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ ανέφερε ότι κανένας δεν χρησιμοποίησε τον ανθρωπιστικό διάδρομο που άνοιξε χθες και πρόσθεσε πως θα ανοίξει εκ νέου σήμερα το απόγευμα.

Δημοφιλή