Στα 3,2 δισ. τα μέτρα στήριξης καταναλωτών για όλο το 2022

Η αναλυτική παρουσίαση των μέτρων από τους αρμόδιους υπουργούς.
|
.
.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Το συνολικό κόστος των μέτρων στήριξης των καταναλωτών, για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών της ενέργειας, θα ανέλθει στα 3,2 δισ. έως το τέλος του 2020.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέλυσαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θάνος Πετραλιάς και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Αναλυτικά τα μέτρα

- Οι επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο ενισχύονται σημαντικά και διευρύνονται γενναία. Αυξάνονται οι επιδοτήσεις των υφιστάμενων κατηγοριών καταναλώσεων και επιδοτούνται για για πρώτη φορά και οι καταναλώσεις πάνω από τις 300 κιλοβατώρες της κύριας κατοικίας καθώς και οι καταναλώσεων των υπολοίπων ιδιοκτησιών των νοικοκυριών

- Το κόστος αναμένεται να διαμορφωθεί στα 900 εκατ. ευρώ. Θα καλυφθεί από τους πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης σε συνδυασμό με το ειδικό τέλος ποσοστού 90% επί των επιπλέον εσόδων στην παραγωγή ενέργειας, το οποίο θα επιβληθεί για την προηγούμενη περιοδο σύμφωνα με το τελικό πορισμα της ΡΑΕ.

- Τον μήνα Ιούνιο επιδοτείται το 60% της αύξησης για όλους τους λογαριασμούς ρεύματος που έχουν χρεωθεί οι καταναλωτές και έχουν εκδοθεί από τον Δεκέμβριο του 2021 μέχρι τον Μάιο 2022. Αφορά οικιακούς καταναλωτές για χρεώσεις της κύριας κατοικίας τους οι οπ δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έχουν εκδοθεί μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Η επιδότηση θα χορηγηθεί στους λογαριασμούς IBAN.

Το ποσοστό της επιδότησης αφορά νοικοκυριά με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ. Καλύπτεται δηλαδή το 95% των νοικοκυριών. Η επιδότηση δεν μπορεί να ξεπερνά τα 600 ευρώ ανά καταναλωτή.

- Συνεχίζει να επιδοτείται στην πηγή η τιμή πώλησης του πετρελαίου κίνησης για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο ώστε το όφελος στην τελική τιμή για τον καταναλωτή να συνεχίσει να διαμορφώνεται στα 15 λεπτά το λίτρο, όπως έγινε και τον προηγούμενο μήνα. Το κόστος της παρέμβασης εκτιμάται στα 45 εκατ. ευρώ.

- Από τον Ιούλιο του 2022 και με χρονικό ορίζοντα έως και ένας έτος ενισχύεται οριζόντια ο μηχανισμός εκπτώσεων στα τιμολόγια ρεύμα ώστε να σταθεροποιηθεί η τιμή λιανικής. Εισάγεται μηχανισμός απορρόφησης των επιπλέον εσόδων των παραγωγών στη χονδρική αγορά.

Ταυτόχρονα, θα προσαρμόζεται σε μηνιαία βάση το ποσοστό επιδότησης στη λιανική αγορά ενισχύοντας τον παρόντα μηχανισμό εκπτώσεων στα τιμολόγια ώστε οι τιμές να παραμένουν μεσοσταθμικά σταθερές, χαμηλότερες από αυτές που παρατηρήθηκαν τους περασμένους μήνες και ελαφρώς υψηλότερες από αυτές που ίσχυαν πριν από την κρίση.

Προβλέπεται η μετακύλιση μέρους του κόστους στήριξης της κοινωνίας στις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της φορολόγησης των πρόσθετων συγκυριακών εσόδων τους, που κατά πληροφορίες υπερβαίνουν το μισό δισ. ευρώ (Οκτώβριος 2021-Μάρτιος 2022), και η παρέμβαση -από τον Ιούλιο- στην αγορά ενέργειας, χονδρική και λιανική, με στόχο τη σταθεροποίηση των τιμών σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τα σημερινά, που συνιστούν τους βασικούς άξονες του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης έναντι της ενεργειακής κρίσης.

Το νέο «πακέτο» θα απορροφήσει το 70%-80% της αύξησης στην τιμή της κιλοβατώρας για τους τελικούς καταναλωτές με ορίζοντα το επόμενο δωδεκάμηνο.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας:

Με τα νέα μέτρα, από 1η Ιουλίου και μετά:

- Απορροφάται για τους ευάλωτους καταναλωτές (περίπου 500.000 νοικοκυριά) το 100% της αύξησης

- Απορροφάται για τα οικιακά τιμολόγια έως και το 85% της αύξησης

- Απορροφάται για 1. 250.00 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έως και το 82% αύξησης

- Απορροφάται για τους αγρότες και τα αγροτικά τιμολόγια έως και 95% της αύξησης

- Οι επιδοτήσεις Μαΐου- Ιουνίου, θα συνεχιστούν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου στα οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια.

- Σχετικά με την ηλεκτρική ενέργεια, για τους οικιακούς καταναλωτές η επιδότηση για τον μήνα Μάιο αφορά όλες τις κατοικίες, κύριες και μην κύριες, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και για το σύνολο της κατανάλωσης.

Πιο αναλυτικά

Για τις κύριες κατοικίες

- Για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες η κυβέρνηση απορροφά το 86% της αύξησης στο κόστος ηλεκτρισμού, καθώς η μέση ενίσχυση θα ανέλθει σε 56,6 ευρώ ανά μήνα.

- Για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες η επιδότηση διαμορφώνεται στα 205 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

- Για τις καταναλώσεις από 151 έως 300 κιλοβατώρες η επιδότηση διαμορφώνεται σε 160 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

- Για το σύνολο της καταλάλωσης πάνω από 300 κιλοβατώρες το μήνα, η επιδότηση ανέρχεται σε 100 ευρώ ανά ηλεκτρική μεγαβατώρα

Για τις μη κύριες κατοικίες

- Επιδοτείται η συνολική κατανάλωση, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια τον μήνα Μάιο

- Επιδότηση 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα προκειμένου να απορροφηθεί το 50% της αύξησης

Για τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου:

- Η επιδότηση θα ανέλθει σε 215 ευρώ ανά μεγαβατώρα, για το σύνολο της κατανάλωσης, με στόχο την απορρόφηση του 100% της αύξησης

Το συνολικό ποσό της επιδότησης για τους οικιακούς καταναλωτές τον Μάιο θα ανέλθει στα 200 εκατ. ευρώ. Η επιδότηση του Ιουνίου θα εξειδικευθεί στο τέλος Μαΐου.

Για παράδειγμα, για τον Μάιο:

- Οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες το μήνα, χωρίς την επιδότηση, θα πλήρωνε 100 ευρώ για χρέωση ενέργειας, ενώ με την επιδότηση θα πληρώσει 43,5 ευρώ. Έκπτωση 56,5%.

- Οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση 300 κιλοβατώρες το μήνα, χωρίς την επιδότηση, θα πλήρωνε 129,2 ευρώ ενώ με την επιδότηση θα πληρώσει 63,6 ευρώ. Έκπτωση 51%.

- Οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση 600 κιλοβατωρών, χωρίς την επιδότηση θα πλήρωνε 193,8 ευρώ, ενώ με την επιδότηση θα πληρώσει 108 ευρώ. Έκπτωση 44%.

Για τα επαγγελματικά τιμολόγια:

- Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές ανεξαρτήτως κατανάλωσης και ισχύος παροχής, η μοναδιαία τιμή της επιδότησης διαμορφώνεται σε 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον μήνα Μάιο, για το σύνολο της κατανάλωσης.

- Επιπλέον, για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με παροχή ισχύος έως 35 kVA, και για όλα τα αρτοποιεία, ανεξαρτήτως ισχύος παροχής, προβλέπεται πρόσθετη επιδότηση 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η συνολική μοναδιαία επιδότηση ανέρχεται στα 170 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Με το μέτρο αυτό επιδοτείται το 80% της αύξησης για 1.250.000 επαγγελματικές παροχές επιχειρήσεων, όπως εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία, αρτοποιεία, κά. Υπολογίζεται στα 35 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο. Συνολικά για τον Μάιο το σύνολο της επιδότησης για τα επαγγελματικά τιμολόγια ανέρχεται στα 260 εκατ. ευρώ.

Για το φυσικό αέριο η επιδότηση συνεχίζεται και τον Μάιο. Η επιδότηση για τους οικιακούς καταναλωτές θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.

Σε ό,τι αφορά τα εμπορικά και βιομηχανικά τιμολόγια, ανεξαρτήτως μεγέθους επιχείρησης, τζίρου και αριθμού εργαζομένων, η επιδότηση θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.

Το σύνολο της επιδότησης για το φυσικό αέριο ανέρχεται στα 20 εκατ. ευρώ για τον Μάιο. Για τους δύο επόμενους θα ληφθούν συνολικά μέτρα για την ενέργεια που θα ανέλθουν στα 900 εκατ. ευρώ.

Συνοπτικά τα μέτρα:

- Αναδρομική αποζημίωση έως 600 ευρώ σε νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα έως 45.000 ευρώ

- Διεύρυνση των επιδοτήσεων ρεύματος για Μάιο -Ιούνιο

- Έκτακτο τέλος 90% στα υπερ-έσοδα των παραγωγών ενέργειας

- Αναστολή από τον Ιούλιο της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος

- Δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις