Λιβύη: Χειροτερεύει η κατάσταση για τις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ- αποχώρηση Ρώσων από την περιοχή της Τρίπολης

Ρώσοι μαχητές αποχώρησαν από πόλη στα νότια της Τρίπολης.
|
Xinhua News Agency via Getty Images

Ρώσοι μαχητές στη Λιβύη αποχώρησαν αεροπορικώς από μια πόλη νότια της Τρίπολης ύστερα από υποχώρηση από το μέτωπο στη λιβυκή πρωτεύουσα, ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης.

Η αποχώρηση των Ρώσων αποτελεί νέο πλήγμα για τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ηγέτη της ανατολικής Λιβύης, και τους ξένους συμμάχους του.

Οι δυνάμεις του Χαφτάρ, που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προσπαθούν να καταλάβουν την πρωτεύουσα εδώ και 13 μήνες, ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες έχουν υποστεί μια σειρά από ήττες στις μάχες ενάντια στις, υποστηριζόμενες από την Τουρκία, δυνάμεις της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Τις τελευταίες ημέρες οι δυνάμεις του LNA αποσύρθηκαν από κάποιες θέσεις νότια της Τρίπολης, σε κάτι που χαρακτήρισαν ως χειρονομία ανθρωπιστικού χαρακτήρα. Δυνάμεις που πρόσκεινται στην κυβέρνηση εισήλθαν σε κάποιες από αυτές τις περιοχές.

Η Λιβύη είναι χωρίς κεντρικό κυβερνητικό έλεγχο εδώ και εννιά χρόνια, και από το 2014 είναι χωρισμένη ανάμεσα σε δύο αντίπαλες κυβερνήσεις, στην ανατολή και στη δύση. Η σύγκρουση έχει μετατραπεί σε έναν πόλεμο «δι’αντιπροσώπων» μεταξύ των ξένων συμμάχων των δύο πλευρών.

Οι Ρώσοι μαχητές- σύμμαχοι του LNA αποχώρησαν με τον βαρύ οπλισμό τους από την πρωτεύουσα στο αεροδρόμιο της Μπάνι Ουαλίντ, μια πόλη περίπου 150 χλμ νοτιοανατολικά της Τρίπολης, είπε ο Σάλεμ Αλαϊουάν, δήμαρχος της Μπάνι Ουαλίντ. Όπως είπε, οι Ρώσοι μεταφέρθηκαν από αέρος στη Τζούφρα, μια μακρινή περιοχή- προπύργιο του LNA.

«Αυτοί (οι Ρώσοι) μεταφέρθηκαν με τρία στρατιωτικά αεροπλάνα στη Τζούφρα και τα στρατιωτικά τους οχήματα πήγαν εκεί από το έδαφος» είπε.

Ο Αχμέντ Μισμάρι, εκπρόσωπος του LNA, αρνήθηκε πως υπάρχουν ξένοι που μάχονται με τις δυνάμεις του. Ωστόσο η παρουσία των Ρώσων έχει καταγραφεί ευρέως από διπλωμάτες και δημοσιογράφους. Εικόνες που φέρονται να απεικονίζουν Ρώσους, κάποιους σε φορτηγά, στη Μπάνι Ουαλίντ, αναρτήθηκαν στα social media.

Η κυβέρνηση της Τρίπολης, γνωστή ως GNA, έχει κερδίσει έδαφος με την τουρκική βοήθεια, καταλαμβάνοντας μια σειρά πόλεων από τον LNA, καθώς και τη στρατηγικής σημασίας αεροπορική βάση Ουατίγια, καταστρέφοντας μια σειρά συστημάτων αεράμυνας ρωσικής κατασκευής.

«Η απόσυρση των Ρώσων από την ευρύτερη περιοχή της Τρίπολης είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός επειδή στερεί τον LNA από τις πιο αποτελεσματικές, καλύτερα εξοπλισμένες ξένες δυνάμεις του στο εν λόγω μέτωπο- κλειδί» είπε ο Τζαλέλ Χαρχάουϊ, ερευνητής του Clingendael Institute.