Λιβύη: Έπεσε το τελευταίο προπύργιο των δυνάμεων του Χαφτάρ κοντά στην Τρίπολη

Η πτώση του σήμανε το τέλος της 14 μηνών επίθεσης κατά της πρωτεύουσας.
Hani Amara / Reuters

Οι δυνάμεις που πρόσκεινται στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης κατέλαβαν το τελευταίο μεγάλο προπύργιο των δυνάμεων του ηγέτη της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, κοντά στην Τρίπολη την Παρασκευή, σημαίνοντας το τέλος της 14 μηνών επίθεσης εναντίον της πρωτεύουσας.

Στρατιωτικές πηγές στον Λιβυκό Εθνικό Στρατό του Χαφτάρ (LNA) είπαν ότι οι δυνάμεις τους είχαν αποσυρθεί από την πόλη Ταρχούνα, κατευθυνόμενες προς τη Σύρτη και την αεροπορική βάση αλ Τζούφρα στην κεντρική Λιβύη. Ο LNA δεν προέβη σε κάποιο επίσημο σχόλιο.

Η εξέλιξη αυτή επεκτείνει τον έλεγχο της κυβέρνηση εθνικής ενότητας (GNA) και των συμμαχικών της δυνάμεων στο μεγαλύτερο μέρος της βορειοδυτικής Λιβύης, αντιστρέφοντας μέρος των κερδών του Χαφτάρ από πέρυσι, όταν προέλαυνε προς την Τρίπολη.

Η GNA υποστηρίζεται από την Τουρκία, ενώ ο Χαφτάρ, ο LNA του οποίου ελέγχει ακόμα το ανατολικό τμήμα της χώρας και πετρελαιοπηγές στον νότο, υποστηρίζεται από τη Ρωσία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τα Ηνωμένα Έθνη άρχισαν διαπραγματεύσεις και με τις δύο πλευρές για κατάπαυση του πυρός τις τελευταίες ημέρες, αν και οι προηγούμενες εκεχειρίες δεν άντεξαν.

Τα κέρδη της GNA θα μπορούσαν να εδραιώσουν τη ντε φάκτο διχοτόμηση της Λιβύης σε ζώνες που ελέγχονται από τις αντίπαλες κυβερνήσεις της Ανατολής και της Δύσης, οι υποστηρικτές των οποίων ανταγωνίζονται για την επιρροή στην περιοχή.

Η τουρκική στρατιωτική υποστήριξη προς τη GNA, με πλήγματα από drones, αεράμυνες και Σύριους μαχητές, αποτέλεσε κλειδί για τις πρόσφατες επιτυχίες της. Ωστόσο ο LNA διατηρεί την υποστήριξή του από το εξωτερικό. Η Ουάσινγκτον ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα πως η Μόσχα έστειλε πολεμικά αεροπλάνα στη Τζούφρα, αν και η Ρωσία και ο LNA διέψευσαν.