Λουιζιάνα: Η παρακολούθηση πορνό απαιτεί πλέον ταυτότητα, ο ρόλος της Μπίλι Άιλις

Νέο νομοσχέδιο απαιτεί ηλικιακή επαλήθευση με ταυτότητα ή δίπλωμα οδήγησης για τις ιστοσελίδες πορνό.
Don Farrall via Getty Images

Οι κάτοικοι της Λουιζιάνα προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε πορνογραφικό περιεχόμενο από τον υπολογιστή τους ή τα κινητά τους, θα πρέπει πρώτα να καταχωρούν τα στοιχεία της ταυτότητας ή του διπλώματος οδήγησής τους, αλλιώς κινδυνεύουν με μήνυση, σύμφωνα με νέο νόμο της αμερικανικής πολιτείας.

Η Ρεπουμπλικανή Λόρι Σλέγκελ, η οποία εισήγαγε το νομοσχέδιο, λέει ότι εμπνεύστηκε από τη μουσικό Μπίλι Έλις, η οποία έχει μιλήσει για την επίδραση που είχε πάνω της η παρακολούθηση πορνό ως παιδί.

Όπως είναι αναμενόμενο, αυτός ο νόμος λύση, έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, με πολλούς ακτιβιστές της βιομηχανίας ενηλίκων υποστηρίζουν ότι ο νόμος είναι η λάθος λύση, αναφέρει το BBC.

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, οι περισσότεροι χρήστες θα καλούνται να χρησιμοποιούν μια εφαρμογή για smartphone, που ονομάζεται LA Wallet, για να δείχνουν ότι είναι άνω των 18 ετών.

Η εφαρμογή απαιτεί άδεια οδήγησης ή επίσημη κρατική ταυτότητα για την εξακρίβωση της ηλικίας ενός ατόμου.

Οι χρήστες ενός από τους μεγαλύτερους πορνογραφικούς ιστότοπους, του Pornhub, κατευθύνονται πλέον σε μια διαδικασία επαλήθευσης της ηλικίας, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter.

«Ο νόμος της Λουιζιάνα απαιτεί πλέον από εμάς να θέσουμε σε εφαρμογή μια διαδικασία επαλήθευσης της ηλικίας των χρηστών που συνδέονται στον ιστότοπό μας από τη Λουιζιάνα», γράφει το κείμενο.

Το μήνυμα αναφέρει επίσης ότι ο ιστότοπος «εγγυάται» ότι δεν συλλέγει δεδομένα κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το νομοσχέδιο δεν προβλέπει τη διατήρηση δεδομένων.

Προσωπικά δεδομένα

Υπέρμαχοι της προστασίας της ιδιωτικής ζωής υποστηρίζουν ότι τα συστήματα επαλήθευσης ηλικίας μπορούν εύκολα να παρακαμφθούν με τη χρήση εικονικών ιδιωτικών δικτύων.

Έκθεση της Ofcom πέρυσι διαπίστωσε ότι 1 στα 20 παιδιά έχει ήδη παρακάμψει τους γονικούς ελέγχους που περιορίζουν την πρόσβαση σε ορισμένους ιστότοπους.

Και επικριτές λένε ότι τα συστήματα αυτά συλλέγουν μεγάλες ποσότητες προσωπικών δεδομένων σχετικά με τις σεξουαλικές προτιμήσεις των χρηστών.

Ο Τζέισον Κέλεϊ, της ομάδας ψηφιακών πολιτικών ελευθεριών Electronic Frontier Foundation, δήλωσε στο BBC: «Συστήματα επαλήθευσης ηλικίας, όπως αυτά που απαιτεί ο νόμος της Λουιζιάνα, αναγκάζουν τους χρήστες να παραδώσουν προσωπικά δεδομένα σε τρίτους απλώς και μόνο για να χρησιμοποιήσουν έναν ιστότοπο. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι τα δεδομένα αυτά δεν θα διατηρηθούν».

Ωστόσο, οι πάροχοι των συστημάτων ελέγχου ηλικίας διαφωνούν ότι υπάρχει κίνδυνος για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Ο Μπεν Κιρλ, της πλατφόρμας επαλήθευσης ηλικίας 1account με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι το μόνο που θα δει ένας ιστότοπος ενηλίκων που χρησιμοποιεί το σύστημά του «είναι μια απλή απάντηση ναι/όχι στο αίτημα επαλήθευσης ενός χρήστη πριν από την αποδοχή της πρόσβασης».

Ανέφερε επίσης ότι οι πληροφορίες που χρησιμοποιούνται για την απόδειξη της ηλικίας διαγράφονται μόλις ένα άτομο επικυρωθεί και σε καμία περίπτωση δεν αποθηκεύονται από την πλατφόρμα και δεν τίθενται ποτέ στη διάθεση του ιστότοπου ενηλίκων.

Δημοφιλή