Λουκασένκο: Η σύγκρουση στην Ουκρανία διαρκεί πολύ

Τι είπε για το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων.
Sputnik Photo Agency via Reuters

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος κυβερνά απολυταρχικά τη χώρα του, υπεραμύνθηκε της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία σε συνέντευξή του στο Associated Press, μα είπε ότι δεν περίμενε η 10 εβδομάδων σύγκρουση να «συνεχιστεί με αυτόν τον τρόπο».

Επίσης, μίλησε ενάντια στη χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία, μα δεν είπε αν ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν είχε σχέδια για κάτι τέτοιο.

Ο Λουκασένκο είπε πως η Μόσχα - η οποία εξαπέλυσε μέρος της εισβολής της από το έδαφος της Λευκορωσίας- χρειάστηκε να δράσει επειδή το Κίεβο «προκαλούσε τη Ρωσία».

«Μα δεν εμπλέκομαι αρκετά σε αυτό το πρόβλημα για να πω αν τα πράγματα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, όπως λένε οι Ρώσοι, ή σαν να το νιώθω» είπε, μιλώντας από το μέγαρο στο Μινσκ. «Θέλω να τονίσω για άλλη μια φορά: Νιώθω πως αυτή η επιχείρηση διαρκεί πολύ».

Παρόλα αυτά, ο Λουκασένκο είπε πως ο ίδιος και η χώρα του επιθυμούν ειρήνη και επανειλημμένα ζήτησε τερματισμό του «πολέμου» - έναν όρο που το Κρεμλίνο αρνείται να χρησιμοποιήσει, κάνοντας λόγο αντ’αυτού για «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Ο 67χρονος πρόεδρος είπε πως «κατηγορηματικά δεν αποδεχόμαστε κανένα πόλεμο. Κάναμε και κάνουμε τα πάντα τώρα για να μην υπάρχει πόλεμος. Χάρη σε εμένα τον ίδιο οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας έχουν αρχίσει».

Ο Λουκασένκο είπε ότι η χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία ήταν «απαράδεκτη επειδή είναι ακριβώς δίπλα μας- δεν είμαστε στην άλλη πλευρά του ωκεανού σαν τις ΗΠΑ».

«Είναι επίσης απαράδεκτο επίσης μπορεί να έστελνε τη γήινη σφαίρα μας εκτός τροχιάς, ποιος ξέρει πού» είπε. «Για το αν η Ρωσία είναι ικανή για αυτό- αυτό είναι ένα ερώτημα που θα έπρεπε να κάνετε στη ρωσική ηγεσία».

Ο Λουκασένκο είπε επίσης πως η Ρωσία εξ ορισμού δεν μπορεί να χάσει αυτόν τον πόλεμο, σημειώνοντας πως η Λευκορωσία είναι η μόνη χώρα που στέκεται στο πλευρό της Μόσχας, ενώ «γύρω στις 50 χώρες» έχουν συνταχθεί με την Ουκρανία.

Ως προς τον Πούτιν, είπε ότι δεν επιδιώκει μια απευθείας σύγκρουση με το ΝΑΤΟ και η Δύση θα έπρεπε να διασφαλίσει πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. «Πιθανότατα δεν θέλει παγκόσμια σύγκρουση με το ΝΑΤΟ. Χρησιμοποιήστε το. Χρησιμοποιήστε το και κάντε τα πάντα για να μη συμβεί αυτό. Αλλιώς, ακόμα και αν ο Πούτιν δεν το θέλει, ο στρατός θα αντιδράσει» προειδοποίησε ο Λευκορώσος πρόεδρος. Παρόλα αυτά, χαρακτήρισε τον Πούτιν «μεγάλο αδελφό του» και τόνισε πως ο Ρώσος πρόεδρος δεν έχει πιο στενές ή πιο φιλικές σχέσεις με άλλον ηγέτη στον κόσμο.

Με πληροφορίες από Associated Press

Δημοφιλή