ΔΙΕΘΝΕΣ
05/02/2019 11:35 EET | Updated 05/02/2019 13:30 EET

Μαδούρο: Το πετρέλαιο, ο χρυσός και οι άλλοι πόροι της Βενεζουέλας πίσω από τη «σταυροφορία» του Τραμπ

Δεν παραιτείται ο σοσιαλιστής πρόεδρος.

Handout . / Reuters

Οι φυσικοί πόροι της Βενεζουέλας, όπως το πετρέλαιο, το αέριο και ο χρυσός, κάνουν τις ΗΠΑ να επιδιώκουν αλλαγή καθεστώτος εκεί, δήλωσε στο RT ο πρόεδρος της χώρας, Νικολάς Μαδούρο, υποστηρίζοντας πως δεν θα μείνει στη μνήμη ως ηγέτης που έδειξε αδυναμία και άγνοια.

«Ποιο είναι το casus belli του Ντόναλντ Τραμπ κατά της Βενεζουέλας; Το casus belli είναι το πετρέλαιο της Βενεζουέλας, τα πλούτη της Βενεζουέλας, ο χρυσός της, το αέριο, ο σίδηρος, τα διαμάντια, άλλα υλικά πλούτη» δήλωσε στο RT Spanish, ενώ αυξάνονται οι πιέσεις χωρών της Δύσης προς τη λατινοαμερικανική χώρα.

Ο Μαδούρο, διάδοχος του Ούγκο Τσάβες, είπε πως δεν έχει σημασία το πώς θα μείνει στην ιστορία, μα το να μη γίνει ένας «προδότης» και «αδύναμος» που θα υποκύψει στην Ουάσινγκτον. «Χρησιμοποιώ κάθε μέσο επικοινωνίας για να ζητήσω από όλο τον κόσμο να αποκηρύξει και να σταματήσει την τρέλα του Ντόναλντ Τραμπ. Η Βενεζουέλα δεν θα υποκύψει ποτέ» είπε σχετικά, υποστηρίζοντας πως ένα «κύμα συνείδησης» παγκοσμίως θα οδηγήσει σε «αποκήρυξη» του Αμερικανού προέδρου. 

Παρά την οικονομική κρίση που μαίνεται στη Βενεζουέλα, πλήττοντας το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, ο ίδιος πιστεύει πως η κυβέρνησή του έχει τη λύση. Αν και παραδέχτηκε πως η έξαρση του πληθωρισμού έχει προκαλέσει πολύ μεγάλη ζημιά, είπε πως οι πόροι που «έχουν απαχθεί από τον κόσμο» πρέπει να απελευθερωθούν για μια εθνική ανάκαμψη. Πέραν αυτού, είπε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να προσπαθεί να κρατήσει χαμηλά τις τιμές, και να σταθεροποιήσει το εθνικό νόμισμα.

 Ο Μαδούρο είπε ότι ο λαός της Βενεζουέλας είναι έτοιμος να υπερασπιστεί την «ιερή» γη του απέναντι σε μια στρατιωτική εισβολή από τις ΗΠΑ, αλλά πρόσθεσε πως «προσεύχεται στον Θεό» να μη συμβεί κάτι τέτοιο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κρίση στη Βενεζουέλα: 11 από τις 14 χώρες της Ομάδας της Λίμας στηρίζουν τον Γκουαϊντό