ΔΙΕΘΝΕΣ
22/08/2019 13:57 EEST | Updated 22/08/2019 14:04 EEST

Μακρόν: Η Βρετανία θα γίνει υποτελής των ΗΠΑ αν δεν υπάρξει συμφωνία με τις Βρυξέλλες

Δεν νομίζω ότι είναι η βούληση του βρετανικού λαού ... να γίνει ο μικρός συνεργάτης των ΗΠΑ ».

NurPhoto via Getty Images

Η Βρετανία του Μπόρις Τζόνσον, θα μπορούσε να γίνει υποτελής της Αμερικής του Ντόναλντ Τραμπ, μετά από μία αποτυχημένη διαπραγμάτευση για το Brexit, προειδοποίησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Πριν από τη συνάντησή τους στο Παρίσι, ο Μακρόν φάνηκε να προειδοποιεί τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, πως η πολλά υποσχόμενη  εμπορική συμφωνία μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ δεν θα μπορούσε σε κανένα σημείο να αντισταθμίσει την εμπορική σχέση με την Ευρωπαίκή Ενωση.

Η σκέψη πως η Μεγάλη Βρετανία θα μπορούσε να γίνει παρακλάδι των Ηνωμένων Πολιτειών, δημιουργεί αναταραχή στους οπαδούς του Brexit αλλά και στον ίδιο τον Τζόνσον, που στο παρελθόν είχε επιτεθεί στην Τερέζα Μέι, πως η δική της πρόταση εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, θα μετατρέψει το Ηνωμένο Βασίλειο σε «υποτελές κράτος» των Βρυξελλών.

Μάλιστα ο Εμανουέλ Μακρόν, δεν δίστασε λίγες ώρες πριν την επικείμενη συνάντηση στο Μέγαρο των Ηλυσίων, στο Παρίσι, να απευθύνει έκκληση προς του Βρετανούς βουλευτές να αποτρέψουν το Brexit, κάτι που μπορεί να γίνει μέχρι και την τελευταία στιγμή, στις 31 Οκτωβρίου.

Πιο συγκεκριμένα, ο Μακρόν δήλωσε πως, « Η Βρετανία έχει μάθει να είναι μία μεγάλη δύναμη. Αν φύγει όμως από την Ευρωπαϊκή Ενωση, χωρίς μία συμφωνία με τις Βρυξέλλες, τότε θα μετατραπεί σε έναν «απλό συνεργάτη», των Ηνωμένων Πολιτειών».

«Μπορεί το κόστος για τη Βρετανία από ένα σκληρό Brexit - επειδή η Βρετανία θα είναι το κύριο θύμα - να αντισταθμιστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής; Οχι. Ακόμα και αν ήταν στρατηγική επιλογή, θα ήταν με τίμημα μια ιστορική υποταγή της Βρετανίας. Δεν νομίζω ότι αυτό θέλει ο Μπόρις Τζόνσον. Δεν νομίζω ότι είναι αυτό που θέλουν οι Βρετανοί. Δεν νομίζω ότι είναι η βούληση του βρετανικού λαού ... να γίνει ο μικρός συνεργάτης των ΗΠΑ ».

Πηγή: HuffPost UK