Μαλακοί και αφράτοι γίγαντες φούρνου με μυρωδικά

Πεντανόστιμο φαγητό παντός καιρού!
.
Μαρία Καλογεροπούλου
.

Οι γίγαντες φούρνου είναι πεντανόστιμο, οικονομικό φαγητό και χορταστικό. Μαγειρεμένοι με μαεστρία γίνονται πολύ αφράτοι, μελωμένοι και δεν βαραίνουν το στομάχι!

Πεντανόστιμο φαγητό παντός καιρού! Χειμώνα – καλοκαίρι, σε νηστεία ή γιορτή, με κρέας ή μόνο του είναι από τα πιάτα που πεθυμάς.

Εύκολο και οικονομικό, χωρίς πολύ κόπο. Θέλει όμως το χρόνο του. Να μείνουν τα φασόλια μέσα στο νερό, να έρθουν να φουσκώσουν και να δείξουν όλο τους το μπόι. Μα κυρίως να αφρατέψουν. Ε, μα πως αλλιώς θα “φας” έναν γίγαντα!

Οι γίγαντες φούρνου είναι πολύ γευστικοί με πλούσιο άρωμα από φρέσκα μυρωδικά και αν τους συνδυάσεις με την σαλάτα που σου προτείνω θα έχεις όχι μόνο γεύση αλλά και θρέψη στο φουλ!

.
Μαρία Καλογεροπούλου
.

Αυτοί είναι γίγαντες! Δεν λέμε παραμύθια!

Υλικά 8 – 10 μερίδες

1 κιλό φασόλια γίγαντες

2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια

2 φρέσκα κρεμμυδάκια

5 – 6 σκελίδες σκόρδο

3 κ.σ. μαϊντανό

3 κ.σ. μάραθο ή άνηθο

3 κ.σ. μυρώνια

400 γρ. χυμό ντομάτας

1μιση ποτήρι ελαιόλαδο

αλάτι

μπούκοβο προαιρετικά

Βήμα 1ο: Καθαρίζουμε τα φασόλια (γίγαντες) από ξένα σώματα και χαλασμένους σπόρους. Τα πλένουμε και τα βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη με μπόλικο νερό να μουλιάσουν. Χρειάζονται περίπου 12 ώρες να μείνουν στο νερό. Τα φασόλια θα τραβήξουν πολύ νερό και θα διπλασιαστούν στον όγκο τους.

.
Μαρία Καλογεροπούλου
.

Tip: μπορούμε να διατηρήσουμε τα μουλιασμένα φασόλια στην κατάψυξη ώστε να είναι έτοιμα για μαγείρεμα την επόμενη φορά

Βήμα 2ο: Όταν τα φασόλια φουσκώσουν καλά, τα στραγγίζουμε και τα βράζουμε περίπου 10΄ σε κατσαρόλα με αρκετό νερό. Καθώς βράζουν τα ξαφρίζουμε. Στη συνέχεια, αλλάζουμε το νερό στην κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν καλά. Να γίνουν μαλακά και αφράτα. Στραγγίζουμε τους γίγαντες σε σουρωτήρι.

Συμβουλή: Το μυστικό της συνταγής είναι, να είναι τα φασόλια καλοβρασμένα πριν μπουν στο ταψί

.
Μαρία Καλογεροπούλου
.

Βήμα 3ο: Σε ένα μεγάλο ταψί φούρνου ή ανοξείδωτο στρογγυλό 38 εκ. ρίχνουμε 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο. Κόβουμε τα κρεμμύδια σχιστά (σε λεπτές φέτες) και τα ρίχνουμε απλωτά στο ταψί.

Αδειάζουμε τους γίγαντες στο ταψί. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (ψιλοκομμένο σκόρδο, μαϊντανό, μυρώνια, μάραθο, κρεμμυδάκια, μπούκοβο και χυμό ντομάτας).

.
Μαρία Καλογεροπούλου
.

Λιώνουμε το αλάτι που θέλουμε για να αλατίσουμε το φαγητό με λίγο νερό και περιχύνουμε τους γίγαντες. Προσθέτουμε νερό 5 - 6 ποτήρια μέχρι να σκεπαστούν καλά όλα τα υλικά. Τελευταίο υλικό που ρίχνουμε στο ταψί είναι ένα ποτήρι ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε να σκορπίσουν παντού όλα τα υλικά χωρίς όπως να πιάνουμε από τον πάτο τα κρεμμύδια. Προσοχή, να μη βγουν στην επιφάνεια τα κρεμμύδια.

Συμβουλή: Μη φοβηθείτε να βάλετε μπόλικο σχιστό κρεμμύδι. Είναι αυτό που δίνει τη γλύκα και κάνει τους γίγαντες μελωμένους και πεντανόστιμους. Μαζί με τα μυρωδικά φυσικά!

Δεν βάζω πολλή ντομάτα. Θέλω το φαγητό να είναι λαδερό και μελωμένο. Δεν θέλω να κάνω κοκκινιστό!

Βήμα 4ο: Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο ή με καπάκι εάν έχει. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου αντιστάσεις πάνω κάτω, στη δεύτερη θέση από κάτω. Μετά από μία και πλέον ώρα ανακατεύουμε τους γίγαντες. Σκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30΄. Στη συνέχεια ανακατεύουμε για τελευταία φορά και αφήνουμε τους γίγαντες να ψηθούν μέχρι να μείνουν μόνο με το λαδάκι τους

Οι γίγαντες θα πάρουν ωραίο χρώμα από πάνω και μέσα θα είναι μελωμένοι. Παρόλο που τους βάζουμε στο φούρνο ήδη βρασμένους χρειάζονται αρκετή ώρα για να ψηθούν και να γίνουν μελωμένοι με δεμένη σάλτσα. Για την ποσότητα που σας γράφω στη συνταγή να υπολογίσετε ότι θα χρειαστούν περίπου 2 ώρες για το ψήσιμο στο φούρνο.

.
Μαρία Καλογεροπούλου
.

Εμένα μου αρέσουν να είναι ξεροψημένοι οι πάνω πάνω και γι’ αυτό τους αφήνω στο τέλος να ξεροψηθούν βάζοντας το φούρνο στη λειτουργία του αέρα για μερικά λεπτά. Εάν δεν σας αρέσουν ξεροψημένοι, όταν ολοκληρωθεί το ψήσιμο βγάλτε το ταψί από το φούρνο και ανακατέψτε τους.

Καλοφάγωτοι!

.
Μαρία Καλογεροπούλου
.

Ιδανικά σας προτείνω να συνοδέψτε τους γίγαντες με σαλάτα με βάση το λάχανο μαζί με πράσο, καρότο και πιπεριά Φλωρίνης και ντρέσινγκ χυμό πορτοκαλιού. Η βιταμίνη C που έχουν το πορτοκάλι και η πιπεριά βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση του μη-αιμικού σιδήρου που περιέχουν τα φασόλια.

Η συνταγή σε βίντεο βήμα-βήμα :

Αναδημοσίευση από magiacook.gr