ΔΙΕΘΝΕΣ
10/06/2019 16:14 EEST

Μάλι: Περίπου 100 νεκροί σε επίθεση σε χωριό

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ των Ντογκόν και των Φουλάνι.

Andrea Borgarello via Getty Images

Τουλάχιστον 95 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε νυχτερινή επίθεση σε χωριό της εθνοτικής ομάδας Ντογκόν στο κεντρικό Μάλι, ανέφεραν τοπικοί αξιωματούχοι τη Δευτέρα, στο τελευταίο περιστατικό εθνοτικής βίας που τροφοδοτεί την κρίση ασφαλείας της χώρας.

Οι συγκρούσεις μεταξύ των κυνηγών Ντογκόν και των βοσκών Φουλάνι έχουν κοστίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους από τον Ιανουάριο, περιλαμβανομένης μιας επίθεσης τον Μάρτιο κατά την οποία ένοπλοι σκότωσαν πάνω από 150 Ντογκόν, σε ένα από τα χειρότερα περιστατικά βίας στην πρόσφατη ιστορία της δυτικοαφρικανικής χώρας.

Η επίθεση της Κυριακής έλαβε χώρα στην επαρχία Σανγκά: Φουλάνι από τη γειτονική περιοχή Μπανκάς επιτέθηκαν σε χωριό των Ντογκόν το βράδυ, είπε στο Reuters ο Μουλάγιε Γκουϊντό, δήμαρχος του Μπανκάς.

«Ένοπλοι, προφανώς Φουλάνι, άνοιξαν πυρ κατά του πληθυσμού και έκαψαν το χωριό» είπε ο Σιριάμ Κανούτε, αξιωματούχος της κοντινής πόλης Μπαντιαγκάρα. Όπως είπε, οι νεκροί πιθανότατα είναι πάνω από 95, καθώς εντοπίζονται περισσότερα πτώματα.

Η βία μεταξύ των Φουλάνι και άλλων, αντίπαλων κοινοτήτων, έχει επιδεινώσει μια ήδη άσχημη κατάσταση ασφαλείας στις άνυδρες και ερημικές περιοχές του Μάλι, που χρησιμοποιούνται ως βάσεις από τζιχαντιστικές οργανώσεις που διατηρούν δεσμούς με την αλ Κάιντα και το ISIS.