ΔΙΕΘΝΕΣ
17/07/2018 10:12 EEST

Μαρία Μπούτινα: Ποια είναι η 29χρονη Ρωσίδα που κατηγορείται για κατασκοπεία στις ΗΠΑ

Facebook

Ως πράκτορας της ρωσικής κυβέρνησης, με σκοπό τη διείσδυση σε πολιτικές οργανώσεις, κατηγορείται η 29χρονη Ρωσίδα Μαρία Μπούτινα από τις αμερικανικές αρχές.

 

 

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, η Μαρία Μπούτινα ανέπτυξε στενές σχέσεις με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, και είχε γίνει υπέρμαχος του δικαιώματος της οπλοκατοχής, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ. Πάντως, η υπόθεσή της δεν φαίνεται να συνδέεται με την έρευνα Μιούλερ, η οποία ασχολείται με τη φερόμενη ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

 

 

Η Μπούτινα φέρεται να ήταν υπό τις εντολές υψηλόβαθμου αξιωματούχου του Κρεμλίνου. Ο δικηγόρος της, Ρόμπερτ Ντρίσκολ, σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα ανέφερε ότι η πελάτης του «δεν είναι πράκτορας» αλλά μια απλή φοιτήτρια διεθνών σχέσεων, που θέλει να χρησιμοποιήσει το πτυχίο της για να ακολουθήσει μια καριέρα στις επιχειρήσεις.

 

Έκανε λόγο για «υπερβολικές» κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει ένδειξη ότι η Μπούτινα επιδιώκει να επηρεάσει ή να υπονομεύσει συγκεκριμένες πολιτικές ή νόμους στις ΗΠΑ. Επίσης, όπως τόνισε, «συνεργάζεται με διάφορους κυβερνητικούς φορείς εδώ και μήνες» σχετικά με τους ισχυρισμούς αυτούς.

Η Μπούτινα, η οποία ζει στη Ουάσινγκτον, συνελήφθη την Κυριακή και κρατήθηκε εν όψει ακρόασης που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη. Σημειώνεται πως η ανακοίνωση της σύλληψής της έγινε ώρες αφού ο Αμερικανός πρόεδρος συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλάντιμιρ Πούτιν, σε μια συνάντηση που προκάλεσε οργή στις ΗΠΑ, καθώς ο Τραμπ δήλωσε πως αποδέχεται την άρνηση του Πούτιν ως προς τα περί ρωσικής εμπλοκής στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016. Επίσης, είχαν προηγηθεί οι απαγγελίες κατηγοριών σε βάρος 12 Ρώσων για χακάρισμα υπολογιστών του Δημοκρατικού Κόμματος στις εκλογές.

 

 

Σε κατάθεσή του που αποσφραγίστηκε τη Δευτέρα, ο πράκτορας του FBI Κέβιν Χέλσον είπε πως αποστολή της ήταν να εκμεταλλευτεί προσωπικές σχέσεις με Αμερικανούς που είχαν επιρροή στην πολιτική των ΗΠΑ, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να προωθήσει τα συμφέροντα της Ρωσίας- και το έκανε αυτό χωρίς να ενημερώσει την αμερικανική κυβέρνηση σχετικά, όπως προβλέπεται από την Foreign Agent Registration Act.

 

 

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, η Μπούτινα επιδίωξε να δημιουργήσει σχέσεις με έναν οργανισμό που «προωθεί τα δικαιώματα στην οπλοκατοχή», ενώ υποστηρίζεται πως προσπαθούσε να δημιουργήσει «υπόγειο» δίαυλο επικοινωνίας για εκπροσώπους της ρωσικής κυβέρνησης. Επίσης, κατηγορείται ότι ανέπτυξε σχέσεις με Αμερικανούς πολιτικούς για να προωθήσει τα συμφέροντα της Ρωσίας, και ότι στο πλαίσιο αυτών των δραστηριοτήτων της οργάνωνε ένα event για να επηρεάσει τις απόψεις Αμερικανών αξιωματούχων.

 

 

Σύμφωνα πάντα με τις κατηγορίες, έδινε αναφορά σε αξιωματούχο της ρωσικής κυβέρνησης μέσω προσωπικών μηνυμάτων στο Twitter, καθώς και με άλλα μέσα. Σε ένα από αυτά, ο Ρώσος αξιωματούχος της έγραφε πως «το πολιτικό σου άστρο έχει ανεβεί ψηλά στον ουρανό. Τώρα είναι σημαντικό να φτάσεις στο ζενίθ και να μην πέσεις πρόωρα».

 

 

Η Μπούτινα, η οποία κατάγεται από τη Σιβηρία, έφτασε στις ΗΠΑ με φοιτητική βίζα για να σπουδάσει στο American University, ωστόσο στην πραγματικότητα- βάσει του κατηγορητηρίου- εργαζόταν για τη ρωσική κυβέρνηση. Πριν φτάσει στη χώρα, ίδρυσε μια οργάνωση με τίτλο Right to Bear Arms, και αμερικανικά ΜΜΕ έχουν αναφέρει ότι έχει σχέσεις με τη National Rifle Association, το πιο ισχυρό λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την Washington Post, έγινε βοηθός του Ρώσου τραπεζίτη και πολιτικού Αλεξάντερ Τορσίν, στον οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ τον Απρίλιο, και έχει επίσης σχέσεις με την NRA. Επίσης, έχει παραστεί σε event της προεκλογικής εκστρατείας Τραμπ, και φέρεται να τον έχει ρωτήσει για τις σχέσεις με τη Ρωσία, όπου ο Τραμπ απάντησε «τα πάμε καλά με τον Πούτιν».

 

Sponsored Post