Μαγιόρκα: Ενδυματολογικός κώδικας για μεθυσμένους τουρίστες

Ο κατάλογος των απαγορευμένων ενδυματολογικών προτιμήσεων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μαγιό και ποδοσφαιρικές φανέλες.
picture alliance via Getty Images

Έντεκα παραθαλάσσια εστιατόρια στο ισπανικό νησί της Μαγιόρκα έχουν εισαγάγει έναν ενδυματολογικού κώδικα για τους θαμώνες σε μια προσπάθεια επιβολής κώδικα καλής συμπεριφοράς στους τουρίστες.

Έντεκα εστιατόρια στην Playa de Palma της Ισπανίας εφαρμόζουν μέχρι στιγμής την εν λόγω απαγόρευση, με κωδικούς QR στην είσοδό τους για να ελέγχει ο πελάτης τι προβλέπεται να φοράει και τι απαγορεύεται προκειμένου να μπορεί να εισέλθει σε αυτά και να κάνει χρήση των υπηρεσιών τους.

Ο κατάλογος των απαγορευμένων ενδυματολογικών προτιμήσεων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μαγιό και ποδοσφαιρικές φανέλες κι εμφανίσεις, ενώ η είσοδος στα καταστήματα θα απαγορεύεται και σε άνδρες που δεν φορούν μπλούζα.

«Αυτό που προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε, κατά κάποιο τρόπο, είναι η ιδέα ότι για να μπεις εδώ πρέπει να κάνεις ντους ή να αλλάξεις ρούχα», ανέφερε ο Ζάν Μιγκέλ Φερέρ της Palma Beach.

«Από τις 10 Μαΐου, υποφέρουμε από την άφιξη μεγάλων ομάδων τουριστών που θέλουν μόνο να μεθύσουν στους δρόμους, ή στην παραλία».

Περιέγραψε την κατάσταση ως χειρότερη από ό,τι ήταν τα χρόνια πριν από την πανδημία, αποκαλώντας την «ατυχή πραγματικότητα».

«Φτάνουν στα ξενοδοχεία γύρω στις 10 το πρωί και στις 2 το μεσημέρι, δεν μπορούν καν να περπατήσουν», είπε ο Φερέρ. «Είναι τελείως μεθυσμένοι και οι σύντροφοί τους τους αφήνουν ξάπλα στο πεζοδρόμιο».

Από το 2020, οι Βαλεαρίδες Νήσοι έχουν προχωρήσει στην εφαρμογή μιας σειράς μέτρων στην προσπάθεια να «πατάξουν» τον χαμηλής ποιότητας τουρισμό και να προσελκύσουν πιο αξιόλογους επισκέπτες. Το λεγόμενο «διάταγμα περί υπέρβασης» ισχύει για τα θέρετρα στο Magaluf, την Playa de Palma και το San Antonio στην Ίμπιζα, όπου έχουν απαγορευθεί οι προσφορές all-you-can-drink, οι περιηγήσεις στα μπαρ και οι happy hours, μεταξύ άλλων μέτρων, προκειμένου να περιοριστεί η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και κατ’ επέκταση τα έκτροπα που συνεπάγεται.

Ο Ισπανός υφυπουργός Τουρισμού, Φερνάντο Βαλτές, δήλωσε το πρωί της Τετάρτης ότι οι τουρίστες με άσχημη συμπεριφορά δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτοι στην Ισπανία και κάλεσε για ριζική αλλαγή στον κλάδο, ώστε να τεθεί παράνομη η κακή συμπεριφορά και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ από τους τουρίστες.

Οι δηλώσεις του ήρθαν μετά από αναφορές από τις Αρχές της Μαγιόρκα ότι οι θορυβώδεις τουρίστες, κυρίως Γερμανοί, στην Playa de Palma, έκαναν τη ζωή των ντόπιων κατοίκων μαρτυρική εξαιτίας της συμπεριφοράς τους.

Ο υφυπουργός δήλωσε ότι επενδύονται τέσσερα εκατομμύρια ευρώ στο Magaluf και εκατοντάδες εκατομμύρια σε όλη την Ισπανία για τη βελτίωση των θέρετρων.

Ο κ. Valdes είπε ότι είχε συνομιλίες με τον Βρετανό πρέσβη στην Ισπανία, Hugh Elliott, και συμφώνησαν και οι δύο ότι χρειάζεται ένας κώδικας καλής συμπεριφοράς.

Πηγή: Theguardian

Δημοφιλή