Με πρόστιμα έως και 30.000 ευρώ προειδοποιεί ο Βορίδης για τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης

Αυστηρότεροι έλεγχοι σε όλη την επικράτεια.
Working mules on Santorini island, Greece.
Working mules on Santorini island, Greece.
mbbirdy via Getty Images

Με αφορμή τις αποκαλύψεις για την κακομεταχείριση των γαϊδουριών στο νησί της Σαντορίνης και το πλήθος των δημοσιευμάτων - σε Ελλάδα και εξωτερικό αλλά και τις αντιδράσεις πολλών πολιτών Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης εξήγγειλε μέτρα κατά όσων τα κακοποιούν.

Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης, το Υπουργείο, όπως αναφέρει η δήλωση του κ.Βορίδη, «έχει αποστείλει οδηγίες για τον τρόπο χρησιμοποίησης τους που βασίζονται τόσο στην εθνική και διεθνή νομοθεσία όσο και στην ορθή πρακτική τους.

Τονίζεται ότι στόχος του Υπουργείου ενόψει της προσεχούς τουριστικής περιόδου είναι η αυστηροποίηση των σχετικών ελέγχων σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Στην περίπτωση που διαπιστωθούν παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας από τις ελεγκτικές αρχές θα επιβάλλονται στους παραβάτες αυστηρές ποινές. Επισημαίνεται ότι το προβλεπόμενο πρόστιμο μπορεί να φτάσει τις 30.000 €».

Επισημαίνεται μάλιστα πως το θέμα παρακολουθείται στενά από το Υπουργείο το οποίο ενημερώνει άμεσα για τα νέα επιστημονικά δεδομένα και τις οδηγίες της Επιτροπής που στόχο έχουν την αποτροπή κάθε είδους κακομεταχείρισης των ζώων και της βελτίωσης των όρων ευζωίας τους. «Με αυτό τον τρόπο θεωρούμε ότι διατηρείται και ενισχύεται ο παραδοσιακός χαρακτήρας των τοπικών κοινωνιών, βελτιώνεται η οικονομία τους αλλά συγχρόνως προστατεύονται και τα ζώα».

Και καταλήγει πως «Οι συνθήκες καλής διαβίωσης των παραγωγικών ζώων, των ζώων εργασίας και εν γενεί όλων των ζώων της πατρίδας μας αποτελεί κύριο μέλημα προσωπικά δικό μου και του Υπουργείου μας. Για το σκοπό αυτό ενημερώνουμε έγκαιρα τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τις ορθές συνθήκες ευζωίας και εργασίας των ζώων, τόσο σε επιστημονικό πεδίο όσο και σε βιοηθικό».

Δημοφιλή