Μήνυση των New York Times στην ΕΕ για τα sms Φον Ντερ Λάιεν και Pfizer

Η ΕΕ δεν δημοσίευσε όπως όφειλε μηνύματα που αντάλλαξαν η πρόεδρος της Κομισιόν με τις Pfizer/BioNTech και AstraZeneca για τα εμβόλια του κορονοϊού.
via Associated Press

Μήνυση σε βάρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατέθεσαν οι New York Times για την αποτυχία του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ, να δημοσιοποιήσει μηνύματα της προέδρου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer Aλμπερτ Μπουρλά.

Όπως αναφέρει το Politico, οι New York Times θα αντιμετωπίσουν τους δικηγόρους της ΕΕ στο ανώτατο ευρωπαϊκό δικαστήριο, όπου θα υποστηρίξει ότι η ΕΕ έχει νομική υποχρέωση να δημοσιοποιήσει τα μηνύματα, που θα μπορούσαν να περιέχουν πληροφορίες για τις συμφωνίες της ΕΕ στην αγορά εμβολίων του Covid-19 αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η υπόθεση κατατέθηκε στις 25 Ιανουαρίου και δημοσιεύτηκε στο δημόσιο μητρώο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τη Δευτέρα, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη λεπτομερείς πληροφορίες στο διαδίκτυο.

Η μήνυση έρχεται μετά την έρευνα της Ευρωπαίας Διαμεσολαβήτριας Emily O’Reilly τον Ιανουάριο του 2022, η οποία εντόπισε κακοδιοίκηση στις προσπάθειες της Επιτροπής να ανακτήσει τα γραπτά μηνύματα, μετά από αίτημα του δημοσιογράφου του netzpolitik.org, Alexander Fanta.

Η έρευνα της Διαμεσολαβήτριας διαπίστωσε, ότι η Επιτροπή δεν ζήτησε ρητά από το προσωπικό γραφείο της Προέδρου να αναζητήσει τα μηνύματα.

Σε απάντηση, η Επίτροπος για τις Αξίες και τη Διαφάνεια της ΕΕ, Věra Jourová, ισχυρίστηκε ότι τα μηνύματα σε μορφή κειμένου μπορεί να έχουν διαγραφεί, λόγω της «μικρής διάρκειας παραμονή τους».

Και η γερμανική εφημερίδα Bild έχει καταθέσει μια σειρά αγωγών κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητώντας την αποκάλυψη των εγγράφων που σχετίζονται με τις διαπραγματεύσεις για την αγορά των εμβολίων του κορονοϊού που κατασκευάστηκαν από την Pfizer/BioNTech και την AstraZeneca.

Ενώ αρκετές από τις αιτήσεις της απορρίφθηκαν από τα δικαστήρια, η Bild -η οποία όπως και το Politicο ανήκει στον εκδοτικό οίκο Axel Springer- έλαβε ορισμένα έγγραφα σχετικά με τις συνομιλίες, συμπεριλαμβανομένης της αλληλογραφίας μέσω email που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2020.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για προηγούμενες επαφές της Φον ντερ Λάιεν με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer που να ήρθαν στο φως ως αποτέλεσμα της αγωγής της Bild.

Πληροφορίες από το Politico

Δημοφιλή