Μεταφορικό ισοδύναμο: Επιδότηση μεταφορών σε 49 νησιά, μεταξύ των μέτρων στήριξης της νησιωτικότητας

Μεταφορικό ισοδύναμο: Επιδότηση μεταφορών σε 49 νησιά, μεταξύ των μέτρων στήριξης της νησιωτικότητας
Sooc

Σειρά μέτρων στήριξης της νησιωτικότητας ανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στον απόηχο της διατήρησης χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά που σηκώνουν το βάρος της προσφυγικής κρίσης, κάνοντας λόγο για «έμπρακτη στήριξη της νησιωτικότητας από την κυβέρνηση».

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται το αποκαλούμενο μεταφορικό ισοδύναμο, δηλαδή η επιδότηση των μεταφορών σε 49 νησιά, που τίθεται σε ισχύ την Κυριακή, με προγραμματισμό να ενταχθούν στο μέτρο όλα τα νησιά της χώρας από το 2019.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, νέες φθηνότερες μετακινήσεις και μεταφορές προϊόντων με τα πλοία θα απολαμβάνουν από 1η Ιουλίου οι μόνιμοι κάτοικοι και μόνιμοι απασχολούμενοι, όπως εκπαιδευτικοί και γιατροί, σε 49 νησιά του νησιωτικού συμπλέγματος.

Με το νέο καθεστώς υπολογίζεται ότι μια τετραμελής οικογένεια θα μπορεί να ελαφρύνει έως και 958 ευρώ τον ετήσιο προϋπολογισμό της από την επιδότηση στις τιμές των εισιτηρίων.

Για να ταξιδέψουν οι μόνιμοι κάτοικοι θα πρέπει να τυπώσουν προηγουμένως μέσω της σχετικής ιστοσελίδας τους προσωπικούς τους κωδικούς, τους οποίους στην συνέχεια θα χρησιμοποιούν κάθε φορά στο πρακτορείο που εκδίδει τα εισιτήριά τους. Το ποσό θα πιστώνεται εντός ημερών στους λογαριασμούς που έχουν δηλωθεί στο σύστημα taxis.

Το μέτρο θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 49 νησιά και από 1η Ιανουαρίου 2019 σε όλα τα νησιά εκτός της Κρήτης, της Εύβοιας και της Λευκάδας. Στην πρώτη φάση του μέτρου, δηλαδή το δεύτερο εξάμηνο του 2018, θα απαιτηθούν περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για το 2019 τουλάχιστον 150 εκατομμύρια ευρώ.

Το «μέτωπο» του ΦΠΑ

Σημειώνεται πως δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που προβλέπει την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Αιγαίου (Λέρο,Κω, Λέσβο, Σάμο και Χίο) ως τις 31 Δεκεμβρίου. Στο μεταξύ, στελέχη της κυβέρνησης αναφέρουν ότι η εφαρμογή του μειωμένου ΦΠΑ θα ισχύσει επ′ αόριστον, σύμφωνα με τις δημόσιες δηλώσεις του πρωθυπουργού.

Θετικά υποδέχτηκε την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ η ΝΔ, τονίζοντας ότι πρόκειται για δική της πρόταση την οποία είχε φέρει τρεις φορές στη Βουλή, και την είχε απορρίψει η κυβέρνηση. Από πλευράς του, το Κίνημα Αλλαγής χαρακτήρισε απαράδεκτη τη σύνδεση της αναστολής του ΦΠΑ με το ενδεχόμενο νέας αύξησης του αριθμού των προσφύγων, ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, εκτίμησε πως «δεν είναι μεγάλη υπόθεση ο ΦΠΑ, δεν ωφέλησε τρομερά τα νησιά. Απλά είναι ψυχολογικό θέμα».

Θετικές είναι σε γενικές γραμμές οι αντιδράσεις των δημάρχων των νησιών του Αιγαίου, ενώ, σε δήλωσή του, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, υποστήριξε πως «η ελληνική κυβέρνηση ποτέ δεν ”άφησε” τη μάχη του νησιωτικού ΦΠΑ».

Δημοφιλή