Μυθικά υπερκέρδη για τους κολοσσούς ενέργειας και τροφίμων από τις αυξήσεις τιμών

Οι 722 μεγαλύτερες εταιρείες στη λίστα του Forbes είχαν υπερκέρδη πάνω από 1 τρισ, δολάρια το 2022, κερδοσκοπώντας.
POOL New via Reuters

Απροσδόκητα υπερκέρδη άνω του 1 τρις δολαρίων κατάφεραν να αποκομίσουν οι 722 μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον κόσμο, από την άνοδο των τιμών της ενέργειας και των αυξανόμενων επιτοκίων, σύμφωνα με έρευνα.

Σύμφωνα με ανάλυση του Forbes και των φιλανθρωπικών οργανώσεων Oxfam και ActionAid, που δημοσιεύει ο Guardian, οι εταιρείες κέρδισαν 1,08 τρις δολάρια με αυτόν τον τρόπο το 2021 και 1,09 τρις δολάρια το 2022, Τα συλλογικά κέρδη ήταν 89% υψηλότερα από τον μέσο όρο της προηγούμενης τετραετίας για την περίοδο 2017-2020

Από αυτάτα κέρδη, τα υψηλότερα είχαν οι εταιρείες ενέργειας, όπου τα υπερκέρδη τους ξεπέρασαν τα μέσα κέρδη της προηγούμενης τετραετίας κατά περισσότερο από 10%.

Σε μια εποχή που οι καταναλωτές αδυνατούν να προμηθευτούν βασικά αγαθά ακόμη και σε ανεπτυγμένες χώρες και ορισμένες κυβερνήσεις να θέτουν το ζήτημα της φορολόγισης αυτών των επιπλέον κερδών.

Εταιρείες ενέργειας και τροφίμων αισχροκερδούν

Στην κορυφή των κερδισμένων είναι οι εταιρείες ενέργειας καθώς οι 45 που αναφέρονται στη λίστα του Forbes, είχαν υπερκέρδη κατά μέσο όρο 237 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως το 2021 και το 2022.

Η αύξηση των ενεργειακών κερδών οδήγησε στη δημιουργία συνολικά 96 δισεκατομμυριούχων ενέργειας, με συνολικό πλούτο σχεδόν 432 δισεκ.δολάρια, 50 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα από τον Απρίλιο του περασμένου έτους.

Οι εταιρείες τροφίμων και ποτών, οι τράπεζες, οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι έμποροι λιανικής ανέφεραν επίσης αύξηση των κερδών τους κατά τη διάρκεια της κρίσης κόστους ζωής στην οποία περισσότεροι από το ένα τέταρτο των κατοίκων του πλανήτη σε 58 χώρες, αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια από το 2022.

Αυτά τα κέρδη έχουν πυροδοτήσει κατηγορίες για «αποληθωρισμό», εξαιτίας των υπερβολικών αυξήσεων στις τιμές και τον πληθωρισμό.

Η έρευνα έδειξε ακόμη ότι:

  • 18 εταιρείες τροφίμων και ποτών είχαν κατά μέσο όρο περίπου 14 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε απροσδόκητα υπερκέρδη το 2021 και το 2022 λόγ της τεράστιας αύξηση των τιμών των τροφίμων πάνω από 14% το 2022.
  • 28 φαρμακευτικές εταιρείες αποκόμισαν κατά μέσο όρο 47 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε απροσδόκητα κέρδη και 42 μεγάλοι λιανοπωλητές και σούπερ μάρκετ κέρδισαν κατά μέσο όρο 28 δισεκατομμύρια δολάρια.
  • Εννέα εταιρείες αεροδιαστημικής και αμυντικής βιομηχανίας αποκόμισαν κατά μέσο όρο 8 δισεκατομμύρια δολάρια σε απροσδόκητα κέρδη

Η Katy Chakrabortty, επικεφαλής του τμήματος υπεράσπισης της Oxfam, δήλωσε ότι «αυτά τα εντυπωσιακά υπερκέρδη δεν είναι μόνο ανήθικα, αλλά υπερτροφοδοτούν τον πληθωρισμό, αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο να δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς και να ταΐζουν τις οικογένειές τους.

Δημοφιλή